Geleceğin "akıllı fabrika"larının hedefinde minimum insan ve maksimum robotlu üretim yer alıyor. Elbette bu geçiş sürecinde robot ve insanların birbirlerine rağmen değil birbiriyle uyum içinde çalışması için her türlü teknolojik imkanlar kullanılıyor. Yapılan Ar-Ge çalışmaları meyvesini yavaş yavaş vermeye başladı bile. Universal Robot, ABB, Kuka vb. markalar "cobot" adı da verilen, insan ile uyum içinde çalışmak adına her türlü güvenlik önlemini barındıran robotlarını sahaya sürüyorlar.
İnsan robot işbirliğinde insan ve makina birlikte el ele çalışıyor. İnsan üretimi kontrol ediyor ve izliyor, robotlar fiziksel olarak yorucu işleri yapıyor.
Örneğin, otomotivin öncü markalarından Audi, Almanya Ingolstadt’ta bulunan üretim merkezinde, insanlar ile yan yana çalışan KLARA adlı robotunu devreye aldı. Yeni robot, Audi RS 5 Coupe’nin üretim bandında, karbon fiberle güçlendirilmiş polimerden (CFPR) üretilen tavanların takılma aşamasında görev yapacak. KLARA, arada bir koruyucu bariyer olmadan mesai arkadaşıyla sorunsuz bir şekilde yan yana çalışabiliyor. Üretim durağında bulunan bir çalışan CFPR tavanı döner bir tabla üzerine yerleştiriyor. Sonrasında KLARA’ya bir düğmeye basarak “haber veriyor”. Darısı Türkiye'deki üretim fabrikalarına diyoruz…
****
Ayın Röportajı'nda; tamamen yerli ve özgün tasarım ile geliştirdikleri "tak-çalıştır" özelliğindeki çözümleri ProwMES ile yerli üreticilere sınıf atlatacaklarını kaydeden Proente Otomasyon yetkilileri, Proente Otomasyon Kurucu Ortağı Erçin Temel, Proente Otomasyon Kurucu Ortağı Sertaç Karahoda, Proente Otomasyon Kurucu Ortağı Gamze Sart ile ufuk açıcı bir röportaj gerçekleştirdik.
****
Yine sektördeki önde gelen oyuncuların Endüstri 4.0 dönüşümüne olanak sağlayan birbirinden farklı inovatif çözümlerine Eylül 2017 sayımızın içeriğinde yer verdik.
Keyifle okumanız dileğiyle…