Dünya nüfusunun sürekli artışı ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile doğal kaynaklar her geçen gün azalıyor. Kaynakları daha verimli olarak kullanabilmek adına, ürünlerin imalatında yer alan malzeme tüketimini azaltmak, değerlendirilebilir nitelikli atıkları geri dönüştürmek giderek elzem hale geliyor.
Piyasaya sürülen ambalajların atık haline geldikten sonra, türlerine göre ayrılıp geri dönüşüm sanayine sevk edilmesi sonucu, geri dönüştürülmüş malzemeler çeşitli ürünlerin üretim aşamasında ikincil hammadde olarak kullanılabiliyor; böylece doğal kaynaklarımız daha az tüketilerek, doğaya katkı sağlanmış oluyor. Geri dönüşüm, diğer yandan malzeme üretiminde endüstriyel işlem sayısını azaltmak suretiyle enerji tasarrufu da sağlıyor. Örneğin; bir alüminyum kutunun geri dönüşümünden, ham maddeden ürün elde etmeye göre, yüzde 95 oranında enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Benzer şekilde katı atıklarda ayrılan kağıdın yeniden işleme sokulması için gerekli olan enerji normal işlemler için gerekli olanın yarısı kadardır. Yüzde 45 oranında da su tasarrufu sağlanıyor. Yine geri dönüşümün uygulanması ile çöplere giden atık miktarında azalma sağlanırken, bu atıkların taşınması ve depolanması işlemleri için daha az miktarda alan ve enerji harcanması mümkün hale geliyor.
Ağır Sanayi Çözümleri dergimizin Mart sayısında “Geri Dönüşüm” kapak konusunda, yeniden yapılandırdığı PET Geri Dönüşüm Tesisi’nde optik ayıklama makinalarına yaptığı teknoloji yatırımı sayesinde hem PET çapak ürün kalitesini hem de üretim kapasitesini arttıran Başatlı tesisine yer verdik. Başatlı Fabrika Müdürü Ömer Faruk İbrahimağaoğlu ile üretim süreçlerine makina yatırımlarının ve sahip oldukları teknolojilerin şirkete ve doğaya sağladığı katkıları konuştuk.
***
Türkiye’nin yükünü çeken ağır sanayi alanındaki yatırımlara ve nitelikli çözüm & uygulamalara yer verdiğimiz;
Mart 2022 sayısını bir solukta okumanız dileğiyle,
Sağlıcakla kalın...