Endüstriyel robotlar, üretim süreçlerinde verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve kaliteyi iyileştirmek amacıyla yaygın olarak kullanılıyorlar. Ancak, yatırım yapacak şirketler tarafından bu teknolojinin uygulanabilirliğinin değerlendirilebilmesi için robotların geri dönüş süresinin ve yatırım maliyetlerinin dikkatle analiz edilmesi gerekiyor.
ÖNCELİK MALİYET HESABI ARDINDAN YATIRIM AVANTAJI
Fanuc Fabrika Otomasyonu ve Robotik Bölümü Yöneticisi Murat Kısa, Fanuc’un ürün gamında yer alan robotların yatırım geri dönüş süresi ve maliyet analizine ilişkin görüşlerini şöyle aktardı:
“Günümüzde birçok işletme, robot yatırım getirisini (ROI) robotun mevcut maliyetini işçinin aylık maaşına bölerek robotun geri ödeme süresi üzerinden yapıp hesaplıyor. Bunu yaparken robotların yapılacak iş üzerindeki toplam değeri ve etkisinin de unutulmaması gerekiyor. Bu noktada hesabın doğru yapılması adına ilk olarak maliyet hesabının yapılması ve ardından otomasyona yatırım yapmanın kısa ve uzun vadeli tüm faydalarının göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Ürünler daha akıllı, daha esnek ve güvenilir hale geldikçe robotik ve otomasyona ilişkin finansal ölçütler de yıllar içinde önemli ölçüde iyileşmiş durumda. Bununla birlikte otomasyon konusunda yeni olup robotları ilk kez kullanmayı düşünen bir işletmenin ise yatırım getirisini taktiksel bir yaklaşım şeklinde benimsemesi gerekiyor. Otomasyonun getirebileceği rekabet avantajlarına dayalı bir otomasyon stratejisi geliştirmek için de doğru otomasyon tedarikçisiyle iş birliği yapmak, hem finansal avantajları hem de otomasyonun sağladığı daha yüksek ürün kalitesi, gelişmiş esneklik ve ileri düzeyde çalışan memnuniyeti gibi niteliksel faydaları beraberinde getiriyor.
YATIRIM GETİRİSİNİN HESAPLANMASINDA DÖNÜŞÜM TEMELLİ YAKLAŞIM
Robot Yatırım Getirisi (ROI) hesaplamalarının genellikle yalnızca maliyetleri azaltma becerisine odaklanan ölçütleri ve ölçümleri kapsayan işlem tabanlı olduğunu görüyoruz. Bu konuyu daha geniş perspektifte değerlendiren bir şirket olarak robotlar ve otomasyon için yatırım getirisini belirlemeye yönelik dönüşüm temelli yeni bir yaklaşımda şu değerlendirmelerin de ele alınması gerektiğini öne sürüyoruz:
- Geliştirilmiş proses kalitesi ve güvenilirliği,
- Vasıflı çalışanların daha iyi kullanılması, moral ve çalışan bağlılığının artması,
- Veri toplamadan elde edilen iyileştirilmiş içgörüler,
- Tüm şirket için gerçek bir dönüştürücü deneyim yaratılması,
- Niteliksel ölçümlerin finansal tahminlerle birleştirilmesi.
Tüm bu faktörler şirket yönetiminin de otomasyona yapılacak bir yatırımı onaylamasını kolaylaştırıyor. Çünkü otomasyon pazarının gelişmesi günümüz yöneticilerinin de otomasyon yoluyla elde edilen ölçülebilir maliyet tasarruflarının yatırım potansiyellerinin sadece başlangıcı olduğunun farkına varmasını sağlıyor. Nitekim otomatik sistemler artık sadece üreticilerin kapasitelerini artırmalarına ve müşterilerinin taleplerini karşılamalarına yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda mevcut iş gücüne de kariyer odaklı gelişim fırsatları sunuyor. Özellikle günümüzün sıkı iş gücü piyasasında, iş gücü eğitimine yatırım yapan şirketler, yetenekli çalışanların kariyerlerinde ilerleme ve şirkette kalma olasılığını artırıyor.
MALİYET ANALİZİNDE ÖNE ÇIKAN FAKTÖRLER
Maliyet tasarrufu
Birçok şirket, çalışanların sıkıcı, birbirini sürekli tekrarlayan veya tehlikeli işler için harcadıkları zamanı en aza indirerek maliyetleri düşürmek ve tasarrufları artırmak amacıyla bir otomasyon projesine başlar. Bu tasarruflar, iyileştirilmiş verimlilik, daha yüksek verim, daha az yaralanma riski ve yorgunluk veya bıkkınlık nedeniyle daha az devamsızlık şeklinde sonuca ulaşır. Bunun sonucunda da çok daha yüksek verimlilik oranları elde edilirken çalışanlara daha üretken olmaları için ilham veren daha iyi bir çalışma ortamı da yaratılmış olur.
Geliştirilmiş kalite
İyi tasarlanmış otomatik sistemler programlanmıştır ve genellikle hata yapmazlar. Belirli bir görevi yapmak için bir insan yerine bir robot kullanıldığında insan hatası riski de ortadan kalkar. Operatörün görevi yerine getirmek yerine robotik çalışma hücresini yönetme becerisine sahip olması ise kaliteyi, tutarlılığı ve güvenilirliği artırmaya yardımcı olur.
Çalışan memnuniyetinde ve elde tutmada iyileşme
Çalışanların en az keyif aldığı işler genellikle otomasyon için en uygun olanlardır. İstenmeyen görevleri yerine getirmekten kurtulan çalışanlar, insan becerileri gerektiren daha cezbedici iş süreçlerine odaklanabilir.