ProManage Yönetim Kurulu Üyesi Aylin T. Özden ve ProManage İş Mükemmelliği Direktörü Murat Uruş'un hazırlayıp sunduğu Dijitalleşen Sanayicilerden Tecrübe Paylaşımları programının bu haftaki konuğu Kutlusan Kafes Üretim ve Planlama Müdürü Önay Akarsu oldu.
1998 yılından beri üretim operasyonları yönetimi için Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), Artırılmış Gerçeklik (AR), Yapay Zeka (AI) alanlarında çalışan, disiplinler arası bir yaklaşıma sahip teknoloji şirketi olan ProManage, Üretim Operasyonları Yönetiminde (MOM) son teknoloji dijital araçların kullanımıyla üretimin daha verimli, çevik ve uygun maliyetli olmasını destekliyor ve geliştirdiği Üretim Yürütme Sistemleri (MES) araçları ile sanayi üretiminde işletmelerin bu alanda duyduğu ihtiyaçlarını karşılıyor.
1996 yılında Türkiye'de tavukçuluk ve yumurta üretim sektörüne kaliteli ekipman üretimi için kurulmuş, bugün 21 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 58 bin metrekarelik tesisi ile dünyanın 65 ülkesine ürünlerini ihraç eden Kutlusan Kafes ProManage ile dijitalleşme yolculuğuna yıllar önce ilk adımı attı.
“ÜRETİM VERİLERİMİZİ KAĞITLAR ÜZERİNDEN TAKİP ETMEYE ÇALIŞIYORDUK"
Önay Akarsu’nun kara düzen olarak tabir ettiği bir düzendeyken, dijitalleşmeye sıfırdan ProManage ile başladıkları bilgisini paylaşan Akarsu bu süreci şu sözlerle anlattı:
“Biz aslında bu işe sıfırdan başladık diyebiliriz. Tüm sürecin Excel uygulaması üzerinden ilerlediği, kara düzene sahip bir iş yapış yöntemimiz vardı. Biz bu süreci dijitalleşmeyle beraber elektronik ortama taşımak ve üretimden veri toparlamayla dijital dönüşüme ilk adımımızı atmak istedik. Daha doğrusu böyle bir ihtiyacımız olduğunu keşfettik. Çünkü üretimden doğru düzgün veri alamıyorduk; kağıtlar üzerinden almaya çalışıyorduk. Doğru verilere ulaşamıyorduk. Doğru verilere ulaşamadığımız için sürekli iyileştirmeler, geliştirmeler yapmamız gerekiyordu. Bu sebeple bu işi teknolojiye devrederek, topladığımız verilerle beraber bir adım daha ileriye gidelim istedik. Bu işi nasıl geliştirebiliriz, neler yapabiliriz diye çıktığımız yolda, yolumuz ProManage ile kesişti ve dijitalleşme sürecimiz böyle başladı.”
“ARTIK İSTEDİĞİMİZ DOĞRU VE ŞEFFAF ÜRETİM VERİLERİMİZE ANINDA ULAŞABİLİYORUZ"
Dijitalleşme sürecinden beklentilerinin verimliliği izlemek, operatörlerinin çalışmalarını izlemek ve onlara bir performans yönetimi oluşturmak olduğunu söyleyen Akarsu, “Hızlı bir şekilde bu raporlara ulaşabilmek, günlük toplantılarımızda hemen o anda veriyi çekip ne durumdayız onu görebilmek, anlık olarak o anda hangi sistemler çalışıyor, sistemler duruyorsa neden duruyor onların sonuçlarını görebilmek için böyle bir ihtiyacımız olduğunu keşfetmiş olduk.” diyerek ihtiyaçlarını aktardı.
“DARBOĞAZLARIMIZI VE KAPASİTEMİZİ ARTTIRMAYA ENGEL OLAN SORUNLARI TESPİT ETTİK"
“Açıkçası biz biraz daha fotoğrafını çekmek istedik üretimin. Çok verimiz yoktu ve tecrübeye binaen ilerliyordu bazı şeyler. En azından herkes baktığında doğru ve net sonucu görsün istedik. Öncelikli amacımız oydu.” diyen Akarsu, darboğazları ve kapasitelerini arttırmalarına engel olan kısıtları tespit etmenin işletmeye kazandırdıklarını anlattı.
“DİJİTALLEŞMENİN İŞLETMEYE KAZANDIRDIKLARINI GÖRDÜKÇE DAHA ÇOK MOTİVE OLUYORSUNUZ"
İşletmelerinde ProManage sistemini kullanmaya başladıktan sonraki kazanımlarını paylaşan Akarsu, “ProManage ile dijitalleştikten sonra işletmemizde ne kadar duruyoruz? Duruş nedenlerimiz neler? Üretimi iyileştirmek için nerelere odaklanmamız gerekiyor? gibi soruların cevaplarını en doğru ve hızlı şekilde alabiliyoruz ve bu sorunların üzerine giderek kazanımlar elde ediyoruz. Dijitalleşmenin işletmeye kazandırdıklarını gördükçe daha çok motive oluyorsunuz ve daha çok alanda dijitalleşme adımları atmak istiyorsunuz.” dedi. Ayrıca geleceğe dair planlarından da bahsederek sözlerini tamamladı.