ST Endüstri Radyo’da yayınlanan “Sürdürülebilir Kentler ve Yapılar” programının konuğu, Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü, İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan'idi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapı malzemeleri üzerine yüksek lisans yapan ve epoksi polimer betonları üzerine çalışmaları bulunan Ercan, programda; yapı kimyasalları, beton ve demir gibi temel yapı malzemelerinin sahadaki uygulama detaylarını paylaştı.

Çatıların Sürdürülebilirliğe Katkısı Çatıların Sürdürülebilirliğe Katkısı

Whatsapp Image 2025 03 11 At 15.35.38

FOTO: Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü, İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan'

Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü, İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan, yapı kimyasalları ve malzemeleri konusunda teorik bilgilerin yeterli olmadığını, bu bilgilerin pratikte sürekli güncellenmesi gerektiğini belirtti. Özellikle kalite kontrolün projelerdeki önemli rolünü vurguladı. Kalite kontrolün şantiyelerde sıkça ihmal edildiğine dikkat çeken Ercan, bunun bir masraf olarak görülmesinin yanlış olduğunu, aksine bu bölümün işlerin düzgün bir şekilde yapılmasını sağladığını ve maliyetleri düşürdüğünü ifade etti. "Kalite kontrol pahalı değildir, zorunluluktur," diyerek bu bölümlerin projelerde mutlaka yer alması gerektiğini söyledi.

YAPI KİMYASALLARI VE BETON KULLANIMI

Ercan, inşaat sektöründe beton, demir ve yapı kimyasallarının kullanımına dair önemli bilgiler paylaştı. Türkiye’nin hazır beton sektörünün dünya çapında sürdürülebilir bir başarıya imza attığını belirten Ercan, betonun doğru seçimi ve kullanımıyla ilgili şu bilgileri verdi: "Beton, projeye özel olarak önceden deneyler yapılarak seçilmeli ve kullanılan katkıların uyumluluğu test edilmelidir." Ercan ayrıca, beton türleri hakkında bilgi vererek, her tür betonun farklı uygulama alanları olduğunu ve bunların projelerde doğru şekilde tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

FOTO: Emülzer Proje ve Teknik Satış Müdürü, İnşaat Yüksek Mühendisi Cem Ercan (Kalite Kontrol Şefliği Zamanındaki Fotoğraf)

Cem Ercan Kimdir?

Cem Ercan, Elâzığ Keban ilçesinin Bayındır köyünden geliyor. Eğitimine köyde başlamış, sonrasında İstanbul’a taşınarak Pertevniyal Lisesi’ni tamamlamış. 1989 yılında başladığı İnşaat Mühendisliği Lisans eğitimini 1993’te tamamlayan Ercan, ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Yapı Malzemesi üzerine yüksek lisans yaparak epoksi polimer betonları üzerine çalıştı. Evli ve iki kız çocuk babası olan Ercan, iş hayatına prefabrik sektöründe başlamış ve birçok önemli projede görev almış. Ercan, prefabrik sektöründe kalite kontrol şefi olarak çalıştıktan sonra, askerliğini yaptıktan sonra İstanbul’a dönerek Türkiye’nin ilk metro hattı olan Taksim-4. Levent Metro hattında elektromekanik işlerinde görev aldı. Ardından, yapı kimyasalları sektörüne adım attı ve prefabrik, hazır beton firmalarının yanı sıra özel projelerde de çözüm ortağı olarak görev yaptı. Özellikle Marmara Depremi sonrası yapıların güçlendirilmesine yönelik büyük bir talep artışı yaşandı. Ercan, bu süreçte, yüksek lisansında aldığı eğitimden büyük fayda sağladığını belirtti.

KALİTE KONTROL VE YÜKSEK MÜHENDİSLİK

Kalite kontrolün yalnızca büyük projelerde değil, küçük projelerde de kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Ercan, inşaat mühendisliğinde kalite kontrol ve kalite güvence departmanlarının önemi hakkında şunları söyledi: “Kalite kontrol, işin tek seferde doğru yapılmasını sağlar ve geri dönüş maliyetlerini düşürür. Ayrıca müşteri memnuniyetini arttırır.” Ercan, kalite kontrolün sadece pahalı bir departman olmadığını, aynı zamanda verimliliği artıran bir birim olduğunu da belirtti. Ercan, kalite kontrolün projede her aşamada yönetimle koordineli bir şekilde yapılması gerektiğini, bu süreçlerin doğru yönetildiğinde projelerin başarısının artacağını ifade etti.

Cem Ercan, inşaat sektöründe kalite kontrol ve yapı kimyasallarının önemine dikkat çekerek, projelerde sürdürülebilirlik için doğru malzeme seçimlerinin, kalite güvencesinin ve araştırma-geliştirme çalışmalarının kritik rol oynadığını vurguladı.