Sac metal şekillendirme konusunda uzmanlığıyla 30 yılı aşkındır beyaz eşya endüstrisine, 10 yılı aşkındır otomotiv endüstrisine hizmet veren TANATAR Kalıp, üretim hatlarına yaptığı teknoloji yatırımlarıyla da dikkat çekiyor.
Pres hattının hızıyla senkronize olarak 60 sn’de 15 vuruş (Parça/4 sn) üretim kapasitesine ulaşabilen sistemi TEKNOROB Tasarım Birim Yöneticisi Nisan Özgüneş “Her projenin kendi içinde zorlukları vardır. TANATAR projemizin zorluklarının başında ise mevcut presin otomasyon teknolojileriyle çalışması öngörülmeyen bir model oluşu, pres-kalıp arası taşıma mesafesinin azlığı gibi gündemler yer almaktaydı. Karşılaştığımız zorlukları deneyimli tasarım ve mühendislik kadromuzla aşmayı başardık” diyerek projenin detaylarını paylaştı:
SİSTEM 3 ANA BÖLGEDEN OLUŞUYOR
“Kısaca anlatmamız gerekirse sistemimiz 3 ana bölgeden oluşmaktadır: Pres yükleme bölgesi, pres içi transfer ve pres boşaltma bölgesi.
Hat girişinde yer alan destacker bölgesine operatör tarafından yüklenen sac gruplarının birbirinden ayrılması ve gripper tarafından kolay alınabilmesini sağlamak için bu bölgede mıknatıslı bir yapı tercih ettik. Destacker üzerinden parçaların alınması continious çalışan 2 adet kartezyen taşıma grubuyla gerçekleştirilmektedir. Bu noktada sac parçaların prese yüklenmesinden önce sac tip doğrulaması ve merkezleme prosesleri konveyör üzerinde yapılmaktadır.
Prese sac yükleme ve pres içi transfer grubunda sacın ince yapısı sebebiyle pnömatik gripperlar edildi. Taşıma kollarında yarı otomatik olarak değiştirilebilir özel bir bara tercih edildi. Bu sayede kalıp değişikliklerine adapte olabilecek bir sistem geliştirilmiş oldu.”
“TANATAR’IN İŞ BİRLİĞİNE AÇIK YAPISI BAŞARIDA ÖNEMLİ ROL OYNADI”
TEKNOROB Proje Birim Yöneticisi Çağatay Taylan, projede mühendislik firması olarak yer almalarının yanı sıra çözüm ortağı görevini de üstlendiklerini belirterek müşterileri TANATAR’ın işbirliğine açık yapısının da projenin başarısında önemli bir rol oynadığını dile getirdi.