Türkiye’nin her bölgesinde gerçekleştirdiği yatırımlar ile yeşil enerjinin gelişimine ve yaygınlaşmasına önemli katkılarda bulunan Eksim Enerji, 2025 yılı ile birlikte yeni rüzgar türbini yatırımlarını devreye almaya odaklanmış durumda. Şirket bu kapsamda, dünyanın önde gelen rüzgar türbinleri tasarımcısı ve üreticisi olan Nordex ile kapasite artışı yatırımları doğrultusunda toplam 56 MW kapasiteli 8 adet N163/6.X türbin için anlaşmaya vardı.
Rüzgar türbinleri, Eksim Enerji’nin Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerinde bulunan Silivri, Ovacık, Susurluk, Seferihisar, Hasanbeyli ve Killik RES’lerde devreye alınacak. Varılan anlaşma kapsamında Nordex, 10 yıl süresince Eksim Enerji’ye premium bakım ve destek hizmeti de sunacak.
“TÜRKİYE’NİN YEŞİL GELECEĞİNE YATIRIM YAPIYORUZ”
Eksim Enerji CEO’su Arkın Akbay elektrik talebindeki büyüme hızının yanı sıra ülkemizin karasal rüzgar enerjisi potansiyeli de dikkate alındığında yeşil enerji yatırımlarının öne çıktığına değinerek şöyle konuştu: “Elektrik üretiminin gerçek maliyetlerinin tarifeler yoluyla ve tüketicinin korunması amacıyla, kısmen tüketiciye yansıtılmasına ve yatırım finansman maliyetlerinin artışına rağmen ülkemizin yeşil geleceği için sosyal ve çevresel sürdürülebilirliği önceliyor, yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Şirket olarak kapasite kullanımımızı ve birim alandan daha fazla enerji üretimini artırmak ve 2053 net sıfır hedefine daha hızlı ulaşmak için gerek teknoloji gerekse santral yatırımlarımızda, alanındaki en yüksek kalitedeki ekipman ve hizmet tedarikçileri ile çalışıyoruz” dedi.
Eksim Enerji’nin stratejik iş birliklerine verdiği öneme de dikkat çeken Akbay, “Ülkemizde örnek bir yenilenebilir enerji şirketi konumuna gelmemizde çalışma arkadaşlarımızın tecrübesi, sürekli iyileştirme kültürümüz ve organizasyonel varlığımız kadar, iş ortaklarımızın da büyük katkıları bulunuyor. 2029’a kadar 1.412 MW’lık yenilenebilir enerji projemizi hayata geçirme yolunda Nordex’den gerçekleştireceğimiz türbin tedariki, 56 MW’lık büyüklüğüyle uzun soluklu iş birliğimize ivme kazandıran önemli bir adım” şeklinde konuştu. Akbay, Nordex Group’tan son olarak 2022 yılında Geyve ve Silivri’de yer alan tesisleri için 22 adet 163/6.X türbin siparişi verdiklerini de sözlerine ekledi.
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNE YATIRIM YAPIYOR
Yalnızca yüzde yüz yenilenebilir enerji alanına yatırım yapmayı sürdüren Eksim Enerji, Türkiye’nin her bölgesinde bulunan yatırımlarıyla RES, GES, HES ve BES’ten enerji üretimi gerçekleştiriyor. Akbay, “Türkiye’nin her bölgesinde yatırım yaparak ülkemizin enerji arzına, enerji bağımsızlığına, sürdürülebilirlik hedeflerine ve ekonomisine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Yatırım yaptığımız bölgelerde gerçekleştirdiğimiz sosyal sorumluluk faaliyetleriyle de bölge halkının refahına, gelişimine ve yaşam kalitesinin artırılmasına destek oluyoruz. Bu toprakların bereketli ikliminden kazandığımızıı, yine bu topraklara harcamak bizim için büyük kıvanç” dedi.
“Sadece Türkiye'de değil, farklı coğrafyalarda da çeşitli projelerimiz var”
Nordex Enerji A.Ş. Türkiye ve Ortadoğu Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ender Özatay da anlaşmaya yönelik yaptığı açıklamada, Eksim Enerji ile iş birliklerinin uzun yıllar öncesine dayandığını vurguladı.
Ender Özatay, “Nordex Group, Türkiye'ye ilk adım attığında yerel pazarda bilinirliğini henüz sağlıyor olmasına rağmen Eksim Enerji bize inandı ve farklı bölgelerde farklı coğrafi koşullarda kurulmak üzere Nordex türbinlerini seçti. Bugün kapasite artışı için yeniden anlaşma yaptık. Daha önce kurulumunu gerçekleştirdiğimiz Nordex türbinlerinin yanına güncel teknoloji ile geliştirdiğimiz yeni türbinleri de ekleyecek olmanın mutluluğu içindeyiz. Eksim Enerji ile sadece Türkiye'de değil, farklı coğrafyalarda da çeşitli projelerimiz var. Artarak devam eden bu iş birliğimizi oldukça kıymetli buluyorum” şeklinde konuştu.