Enerji fiyatlarının son iki yıl içerisinde yüzde 300’ün üzerinde artış göstermesi nedeniyle kendi enerjisini üretmeyi hedefleyen sanayiciler elektriği çatıda arıyor. Enerjiyi yoğun olarak kullanan üreticilerin başında gelen plasik sektörü ise bu alana yatırım yapmayı hedefliyor. Ege Plastik Sanayicileri Derneği (EGEPLASDER) ve Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ENSİA) çatı üzeri güneş enerji santralleri yatırımları konusundaki detayları konuşmak amacıyla bir toplantı düzenledi. Verilen destekler ve finansal araçların sunduğu avantajlar ele alındı. 

“HERKESİN GÜNDEMİNDE GES PROJELERİ BULUNUYOR” 

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Ege Plastik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şener Gençer, “Plastik sektöründe üretim gerçekleştiren tüm işletmelerin gündeminde çatı üzeri güneş enerji santrali yatırımı bulunuyor. Üretim gücünün önündeki en önemli bariyerin enerji maliyetleri oldu. Üretim maliyetleri içerisinde enerjinin payı giderek artıyor. Bu durumdan en çok etkilenen sektörleri başında ise plastik geliyor. Tüm meslektaşlarımız güneş enerji santrali kurmak istiyor. Ancak bilmediğimiz bu teknik konuyla ilgili paydaşlar bulmamız önem arz ediyor. Bu sebeple ENSİA ile birlikte alanında uzman arkadaşlarımızla bir araya gelmekten dolayı mutluyuz. Toplantımızın düzenlendiği sırada sanayi kuruluşları ve ticarethanelerin kullandığı elektriğe yüzde 25 zam gelmesi ise ilginç bir tesadüf oldu. Bu seyrin devamını öngördüğümüz için, sanayiciler olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini hiç olmadığı kadar önemsiyor ve önceliğimize alıyoruz. Çünkü enerji maliyetlerindeki öngörülemez artışlar, ülkenin ihracatta kaydettiği ivmeyi sekteye uğratacak riskler taşıyor.” dedi. 

“HIZLI SONUÇ ALABİLECEK BİR SİSTEM KURULMALI”

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Başkanı Alper Kalaycı, “Güneş enerjisinden elektrik üretmek günümüzde oldukça kolaylaştı. Sınırsız bir enerji kaynağı olan güneşin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerekiyor. Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksek olmasından haklı şikayetler alırken,  bugün itibarıyla elektrik fiyatlarını kamu sübvansiyonları nedeniyle olması gereken seviyenin hâlâ çok altında seyrediyor. Fabrikalardan konutlara, otellerden ticarethanelere kadar tüm yapılar kendi enerjisini üretebiliyor. Yatırımların artması için hızlı bürokrasi ile sonuç alabilecek bir sistem kurulması gerekiyor.  Türlkiye’nin enerjide dışa bağımlılık sorununu gerçek bir bekâ meselesidir. Ülkemizde çatılarda güneş enerjisi için on binlerce Megavat’lık kuruluma izin verecek alan bulunmasına rağmen, mevcut şebeke kapasitesi bu potansiyelin sadece 8 bin MW’lık bölümünü değerlendirmeyi mümkün kılıyor. Dolayısıyla vatandaşın istekli devletin ise yatırımların önünü açan noktada konumlanması yeterli olmuyor. Dağıtım altyapısının da bu yatırım genişlemesini kaldırabilecek altyapıya sahip olması gerekiyor. Bu noktada önerimiz, kamu otoritesi küçük yatırımcıların süreçlerini yetkilendirdiği ve en katı şekilde denetlediği mekanizmalara bırakırken, dikkatini ve motivasyonunu elektrik dağıtım sisteminde yapılması çok acil yatırımlara vermeli.”


 

Çin'in Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kurulu Kapasitesi 1,206 Milyar Kilovata Ulaştı Çin'in Rüzgar ve Güneş Enerjisi Kurulu Kapasitesi 1,206 Milyar Kilovata Ulaştı
Editör: Haber Merkezi