Proje, proje uygulama ve tasarım yaparak inşaat sektörüne hizmet veren Ersel İnşaat, aynı zamanda bünyesinde bulundurduğu laboratuvar ile yapı güçlendirme ve performans analizi de yaparak pek çok sektöre hizmet veriyor. Endüstriyel tesislerden fabrikalara kadar proje ve saha uygulamaları yaptıklarını açıklayan Ersel İnşaat Yapı Kontrol Denetimi ve Laboratuvarı CEO’su Eren Curo, sorularımızı yanıtladı.
FOTO: Ersel İnşaat Yapı Kontrol Denetimi ve Laboratuvarı CEO’su Eren Curo
Tamamlanan veya devam eden projelerden bahsedebilir misiniz?
Yapı performans analizi ve güçlendirme tarafında Dudullu OSB'deyiz. Dudullu OSB'nin, yapı performans tarafı bitmek üzere. Analiz sonucuna göre güçlendirme projesinin gerçekleşmesi gereken bölümler var. Aynı zamanda projede uygulama kısımları da var. Daha sonra Tuzla ve Gebze OSB’leri projemiz var.
Yapı deprem performans analizi, sismik, röntgen, karot, geoteknik, sıyırma gibi hizmetleriniz var. Hizmetlerinizden bize detaylı bir şekilde anlatabilir misiniz?
Yapı deprem performans analizi yapılmadan bir güçlendirme öngörülemez. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da bizim de istediğimiz şey; öncelikle erkenden dönüştürülebilecek yerlerin dönüştürülmesi. Yani OSB ve sanayileri dönüştürmek. Konutların dönüştürülmesi uzun zaman alacağı için önceliğimiz OSB’leri dönüştürmek oldu. İstanbul’da konut stoku çok fazla ve çok yoğun. Çarpık yapılaşmadan sokaklar çok dar, dolayısıyla dönüştürülmesi OSB’lere göre daha uzun sürer. Olası bir problem olması halinde, OSB’leri dönüştürerek daha hızlı mücadele edilebilir.
Saha uygulamaları ve laboratuvar testleri nasıl entegre ediliyor?
Saha uygulamaları, sahadaki numune alımlarıyla başlıyor. Öncelikle sahadaki bulunan alanın projesi çıkarılıyor. Eğer projesi yoksa sahanın bütün rölevesi çıkarılıyor. Yani mevcut veya eklenmiş kaçak yapıları, kesilmiş kırılmış kolonları, kirişleri ile sahadaki rölevelerle birlikte saha uygulamaları başlıyor. Aynı zamanda karot, sıyırma, röntgen yani saha numunelerinin alımı beraberinde sondaj ve sismik testler sonucunda bu saha verileri toplanıp laboratuvara gidiyor. Laboratuvarda beton testleri de yapıldıktan sonra diğer sondaj ve sismik testlerle birlikte bir rapor oluşturuluyor. Binanın güncel durumunu da röleveyle aldığınız için binanın güncel durumuna göre sahada alınan testlerle çıkan sonuçlarla birlikte yapının sağlam olup olmadığını, güçlendirme gerektirip gerektirmediğini veya yıkım gerektirdiği konusunda veriler veriyor. Bu veriler ışığında da hareket ediyorsunuz. Analizlerin sonucu bize ne veriyorsa o doğrultuda bir güçlendirme projesi hazırlanıyor. Uygulamaya geçildiği tarafta işin başında yapı kontrol ve yapı denetimi oluyor.
RÖPORTAJIN TAMAMI ST İNŞAAT YAPI & MALZEME DERGİSİNİN EYLÜL SAYISINDA!
https://dergi.stendustri.com.tr/ sitesinden İnşaat Yapı & Malzeme dergisine ulaşabilirsiniz.