Robot Yatırımları

PAKMAYA COBOT’LU OTOMASYONA GEÇTİ

Pakmaya, artan ürün talepleri nedeniyle otomasyon sistemine yöneldi. Universal Robots ile iş birliği yapan şirket, UR10 ve UR5 olmak üzere 6 tane cobot’u üretim hattına dâhil etti ve kutu yapma, paketleme ve paletleme görevini otomatikleştirdi

Pakmaya, Düzce fabrikasında 3 üretim hattında cobot’lu otomasyona geçti. Otomasyon ile birlikte aynı üretim seviyelerini, UR işbirlikçi robotlar ile yapan Pakmaya, üretim hattında olası üretim kaynaklı hataları yardımcı otomasyon elemanları, sensörler aracılığıyla önledi. Kurulum sürecinde ve sonraki aşamalarda Universal Robots’un her yerde ölçeklenebilirliği, kullanım kolaylığı ile otomatik kutu yapma, paketleme, kolileme ve paletlemeyi uygulanabilir hale getirdi.

İŞ SÜREÇLERİNİ İYİLEŞTİRDİ

Pakmaya Üretim Müdürü Recep Özmetin, Pandemi şartlarında ve sonrasında artan talepler ve personel sürekliliğinde zorlukla karşılaşıldığını ifade ederek var olan üretim hattına odaklanıldığını, bu sebeple yer konusunda da bazı kısıtlamalar bulunduğunu söyledi. Özmetin şöyle devam ett: “Ana zorluklarımızdan biri, iş süreçlerimizi otomatikleştirmenin yanında mevcut sınırlı alanlara uyarlanabilecek bir teknoloji ile çalışmaktı. Bununla birlikte personellerimizin manuel olarak yaptığı; iç kutuların açılması, mayaların iç kutulara yerleştirilmesi, iç kutu kapaklarının kapatılması, maya kutularının konulacağı kolilerin açılması, farklı maya kutularının ilgili kolilere yerleştirilmesi ve kolilerin paletlere dizilmesinden kaynaklanan olası üretim hataları süreçlerimizi aksatabiliyordu. Minimum aksesuarla üretim hattımıza kolayca entegre ettiğimiz cobot’un hafif olması, toplamda 185 metrekare alanda 3 hattımızın üretiminde kutu yapma, paketleme, kolileme ve paletleme noktalarında kullanılarak iş süreçlerimizi, iş ergonomisini ve verimliliği arttırdı. Bu sayede yatırım harcamalarının daha hızlı geri kazanılacağını düşünüyoruz.”

COBOT’LAR PERSONEL ESNEKLİĞİNİ ARTIRDI

Uygulama sürecinde otomasyonun mevcut makine parkına uyumlandığını belirten Pakmaya Proje Mühendisi Büşra İnanlı ise “Böylece çalışanlara bağlı değişkenlerle üretim hattında yaşanan duraksamaların önüne geçildi ve üretimin verimliliği artırıldı. Uygulama sürecinde otomasyon mevcut makine parkına uyumlandı. İşbirlikçi robotlara adaptasyonumuz kurulum aşamasında tedarikçi firmamızın Universal Robots sertifikalı sistem entegratörü Tulip Teknoloji’nin destekleriyle başarılı şekilde ilerledi. Tekrarlanan görevlerin daha ergonomik ve güvenli bir şekilde yapılmasını sağlayan cobot’lar personel esnekliğinin artması ve bağlılığının azalması noktasında bizi özgürleştirdi” diye konuştu.