2019 yılında mobilya sektörü lojistiğinde özelleşen bir firmayı satın almasıyla bütün genleriyle mobilya sektörüne giren ve Türkiye’deki lojistik şirketlerinin içerisindeki en büyük mobilya deposunun sahibi olan Horoz Lojistik’in Mobilya Sektör Direktörü Sabahattin Çakır, Horoz Lojistik’in Çayırova’daki 12.500 metrekarelik ve yaklaşık 3.500 paletlik bir kapasiteye sahip mobilya deposunda, sıfırdan bir düzen inşa ederek eşi benzeri olmayan bir sistem yaratmış. Mobilya sektörünün depolamadaki zorluklarını, kendileri tarafından geliştirilen çözümleri ve sektörün dinamiklerine dair merak edilenleri Sabahattin Çakır ile konuştuk.
Sabahattin Bey okuyucularımız için bize kendinizi tanıtabilir misiniz?
Öğrenim hayatımda sırasıyla Anadolu Üniversitesi’nde İşletme ve Beykoz Üniversitesi’nde Lojistik lisans eğitimi aldım. Ardından Beykent Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi alanında yüksek lisans yaptım. Halen de İstanbul Üniversitesi’nde Felsefe okumaktayım. Evli ve 2 çocuk sahibiyim.
Bizlere kurumunuzdan ve sektördeki konumundan bahsedebilir misiniz?
Lojistik sektöründe Türkiye’nin ilk milli kuruluşu olan Horoz Lojistik; bugün 5 kıtada, 109 ülkede, 600 noktada entegre lojistik çözümler üretiyor. Horoz Holding, ana faaliyet konusu olan lojistik hizmetler alanında iki büyük şirketiyle faaliyet gösteriyor.
Horoz Lojistik; yurtiçi komple taşıma, depolama ve dağıtım, uluslararası karayolu ve demiryolu taşımacılığı hizmetleri sunuyor. Horoz Bolloré Logistics ise; denizyolu-havayolu forwarding, konteyner dahili taşımacılık ve proje kargo taşımacılığı alanlarında müşterilerine hizmet veriyor.
Horoz Lojistik mobilya sektöründe en geniş coğrafyaya uçtan uca çözüm üretebilen tek entegre lojistik firması.
Mobilya dağıtım ve montajın ötesinde, mobilya sektörüne özel depolama çözümleriniz ile müşterilerinize hizmet vermektesiniz. Bizlere hizmetinizin kapsamından bahsedebilir misiniz?
Horoz Lojistik, mobilya sektörünün tüm süreçlerinde yer almaya başlamıştır. Bu yeni vizyonuyla; mobilya depolama, parsiyel dağıtım, montaj ve satış sonrası hizmetler (SSH) modüllerini de hizmetlerine eklemiştir. Üretimden son kullanıcıya kurulum yapılana kadar olan süreci planlayan, bilgilendiren, izleyen, ölçen ve geliştiren, mobilya sektörüne özel yazılım geliştirilmiş ve devreye alınmıştır. Kullanıcı dostu olan bu yazılım ile müşteriler her an ürünlerin durumları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.
Anadolu, Avrupa ve Balıkesir olmak üzere toplamda 25.000m2 mobilya depolama alanınızda hangi raf sistemlerini, intralojistik sistemleri ve otomasyon sistemlerini kullanıyorsunuz?
Depolarımızda mobilya sektörüne özel ölçülerde dizayn edilmiş back to back raf sistemi kullanılmaktadır. Böylece travers yüksekliğini istediğimiz şekilde ayarlayabiliyoruz, paletlerin her birini ayrı ayrı birbirinden bağımsız, taşıyabiliyor ve yerleştirilebiliyoruz. Her palete istediğimiz anda ulaşabiliyoruz. Mobilya sektörüne özel üretilmiş döşeme, yatak, tekstil ve modüler ürünlere hasar vermeyen özel ölçülerde dizayn edilmiş metal paletler kullanıyoruz. Bu paletler ürünlerin hasarlanma, deforme olma ve yıpranma riskine karşı oldukça güvenli. Böylece ürünler hasar görmeden uzun süre depolanabiliyor ve ürünleri elleçleme esnasında hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu paletler için yine depo içerisinde mobilya sektörüne özel ölçülerde üretilmiş çatalları olan Reach Truck kullanıyoruz. Böylece mobilya depolarımızı diğer ürün depolarından farklılaştırarak mobilya sektörüne dinamik çözümler üretiyoruz.
Depo içerisindeki malzeme akışının (ara ürün, nihai ürün, paketli ürün, paletli ürün vs.) optimizasyonu, otomasyonu, entegrasyonunu mobilya sektörüne özel yazılmış VOLANT yazılım sistemiyle yönetiyoruz.
Lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılan bir yazılımı biz mobilya sektöründe kullanamıyoruz. Çünkü ürün grupları parçalı ve sisteme ekstra özellikler gerekiyor.
Kullandığınız depo yönetim sistemi yazılımınızdan bahsedebilir misiniz?
Lojistik sektöründe yaygın olarak kullanılan bir yazılımı biz mobilya sektöründe kullanamıyoruz. Çünkü ürün grupları parçalı ve sisteme ekstra özellikler gerekiyor. Bu nedenle bizim kullandığımız depo yönetim yazılımı farklı. Öğrenen bir yapısı var ve sürekli olarak geliştiriyoruz.
Sektör taleplerine cevap verebilen, büyük, orta ve küçük ölçekli firmaların tamamına üretimden sonraki aşamalarını takip edebilecekleri, istendiğinde web-service ile entegrasyon sağlanan komplike hizmet sunan bir yazılım kullanıyoruz. Depo yönetim sistemimiz ile müşterilerimize mal kabul, kalite kontrol, sipariş hazırlama, tersine lojistik, stok yönetimi, FİFO, SKT, parti ve seri no takibi, performans ölçümü, raporlama ve katma değerli hizmet vermekteyiz.
Depolarımızda miktar ve LOT bazlı ürün kontrolü yapılabilmektedir. Firmalara ve bayilere ait ürünlerin, fabrika yüklemelerinden itibaren oluşturulan web-service entegrasyon sayesinde ürünlerin yüklemesinden mal kabul aşamasına kadar süreç anlık izlenebilmektedir.
Adresli depo yönetimi ile seri bazında paket takibi ve tam izlenebilirlik sağlıyoruz. Ters lojistik hizmetleri dahil ürün ve yedek parça takip süreci başarıyla yapılabilmektedir.
Depolarınızda anlık stok takibini, hatasız sevkiyatı ve verimli operasyon yönetimini nasıl sağlıyorsunuz?
Kullanıcı dostu yazılım sayesinde diyebiliriz. Kullanıcıdan kaynaklı oluşabilecek tüm riskler değerlendirilmiş ve personel hatalarının önüne geçecek şekilde dizayn edilmiş android tabanlı online bir programdır. Online kapalı devre çalışan bu yapıda istenilen anda stok geçmişi ve mevcut stok durumu raporlanabiliyor.
Kullandığımız yazılım, ürünlerin depomuza mal kabul yapılma anından, son kullanıcıya kurulum yapılana kadar olan süreci planlayan, bilgilendiren, izleyen, detaylı infografikler sunan, ölçen ve geliştiren mobilya sektörüne özel bir yazılımdır ve gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli geliştirmektedir.
Sizce mobilya ve yan sanayi sektörünün depolama sürecindeki en büyük zorluğu nedir? Bu soruna nasıl bir çözüm üretilebilir?
Mobilya lojistiğinin; yatırım maliyeti yüksek, yetişmiş personel sıkıntısı yaşanıyor. Ayrıca mobilyaya özel depo rafları ve palet yaptırmanız gerekli. Araçlara ürün yükleme ve boşaltma sırasında, ürünlerin çok büyük olmasından dolayı da teleskopik konveyör kullanamıyoruz.
Mobilya ürünlerinin ebatlarının çok büyük olması, bu nedenle taşınmasının zor olması ve ürünün hasar görmemesi gerektiği için ekstra özen gerektirmesi sektörün zorluklarından birisi.
Birim metrekareye koyduğunuz ürün sayısı mobilya sektöründe çok daha az. Mobilyada bir ürün koyduğunuz yere lojistikte 10 adet koli koyabilirsiniz. Bu yüzden büyük bir depoya ihtiyacınız oluyor. Şu an İstanbul için en büyük problem depo bulunamaması. İstanbul’da depo kalmadı. Arz-talep dengesi terse çalışmaya başladı depoculukta. Kira maliyetleri çok arttı. E hal böyle olunca da depo için ciddi bir yatırım yapmanız gerekiyor.
O yüzden bu kadar büyük ölçekte bu işi yapabilen başka bir lojistik firması yok.
Mobilya sektöründe faaliyet gösteren firmalar, depolama süreçlerine sizce yeteri kadar önem veriyor mu?
Son yıllarda bu durum giderek önem kazandı. Firmalar artık bunun farkında. Bu nedenle de iş süreçlerini tekrar revize ederek, IT ve kalite birimleri ile geliştirmeler yapmaktalar. Ürünün üretimi ne kadar önemli ise depolaması ve istenildiğinde doğru ürünün, doğru zamanda, doğru adrese sorunsuz olarak ulaşabilmesi de bir o kadar önemlidir.
Biz Horoz Lojistik olarak, sistem ve teknolojik alt yapı yatırımı, kullanılan palet ve raf sistemi, çalışan personelin eğitimi gibi konularda sürekli yatırım yapıyoruz. Horoz Lojistik olarak bazı bölgelerde mobilya üreten firmalar ile ortak depolar, ortak sevkiyat ve müşteri teslimatları yapabileceğimizi öngörüyoruz. Böylece ortak alanlarda depolama ve teslimat yaparak mobilya üreten firmaların maliyetlerini ciddi oranda düşeceğini öngörüyoruz. Bu projelerimizi ilgili firmalar ile paylaşmaya başladık ve onlarla ortak çalışma grubu oluşturmaya çalışıyoruz.
Tüm depolarımızda yapay zekâ destekli sürekli öğrenen bir algoritmaya sahip yazılım kullanılmaktadır.
Depolarınızda robotik ve otomasyonun rolü nedir?
Öncelikli olarak firmalar ile görüşmelerimiz başladığında ürün ağacı matrisi ile depo 3D simülasyon modellemeleri tamamlanır ve ihtiyaca yönelik kaynak planlaması oluşturulur. Tüm depolarımızda yapay zekâ destekli sürekli öğrenen bir algoritmaya sahip yazılım kullanılmaktadır. Bu sayede depo doluluk hacimleri efektif hesaplanarak optimum kapasite ile ürün yerleşimi yapılmaktadır.
Dağıtım operasyonumuzu planlarken yapay zekâ destekli rota optimizasyonu kullanıyoruz ve araçlarımız depodan çıkmadan önce müşterilerimize sistem üzerinden SMS ile bilgilendirme yapıyoruz.
Mobilya sektörüne özel Satış Sonrası Hizmetler biriminiz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Müşterinin, alışveriş öncesi beklentileri ile satış sonrası algıladığı performansın karşılaştırılması sonucunda müşteri memnuniyeti ortaya çıkar. Bu memnuniyeti sağlama hususunda satış sonrası algılanan performansa etki eden önemli etkenlerden biri de satış sonrası hizmetlerin doğru ve zamanında yapılmasıdır. Horoz Lojistik Satış Sonrası Hizmetler (SSH) birimi olarak, mevcut nihai tüketicilerimize sorunsuz, kaliteli ve tam zamanında hizmet anlayışıyla sektörde önemli bir rol oynuyoruz.
Depolama, sevkiyat, montaj birimine ek olarak satış sonrası hizmetler birimiyle de müşterilerimizin sorunlarıyla bizzat ilgileniyoruz. Depomuzdaki atölyede ürünleri yeniliyor, hasarlı olanları onarıyor ve yeni ürünleri müşterilere teslim ediyoruz. Bu hizmetin Türkiye’de eşi benzeri yok. Mobilyayı bizim gibi montanlı yapan başka bir lojistik firması yok.
Neredeyse küçük bir üretim tesisine eşdeğer katma değerli işler çıkaran atölyemiz ile çağrı merkezimiz, profesyonel ofis çalışanlarımız ve saha da görev alan eksper ekibimiz ile mobilya sektöründe satış sonrası hizmet üretiyoruz. 2022 yılında yaklaşık 48.000 ürün için; kumaş değişimi, deri değişimi, sünger değişimi, iskelet tamiri, baza başlık tamiri, yatak tamiri yapıldı.
2023 yılı ikinci yarısından sonra giyilebilir teknoloji ile sektöre yenikler eklemeyi planlıyoruz.
2023 yılı için depolarınızda hayata geçirmeye planladığınız yenilikleri öğrenebilir miyiz?
Endüstri 4.0 ile karanlık fabrikalar/depolar çağı başlamış oldu, firma olarak mobilya sektörüne yönelik depolama ve sonraki aşamaları için AR-GE ekibimiz ürün geliştirmektedir. Mobilya sektörü ürettiği ürünler bakımından yüksek hacimli ürünlere sahiptir. Bu nedenle standart yatırımlardan ziyade özel tasarlanmış ekipman ve yazılımlar kullanmak zorundasınız. 2023 yılı ikinci yarısından sonra giyilebilir teknoloji ile sektöre yenikler eklemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra depolama, ev teslimatı ve Satış Sonrası Hizmet verdiğimiz illerin sayısını hızlıca arttıracağız.
Yanı sıra şu anki sistemimizde 48 saatte teslimat yapıyoruz. Bu saati 26-27 saate düşürme gibi bir proje üzerinde çalışıyoruz.