20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen ST Endüstri Zirveleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi, Robot Yatırımları Zirvesi, Proses Otomasyonu Zirvesi, Endüstri 4.0 Zirvesi, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi olmak üzere 6 zirvenin bir arada gerçekleştiği organizasyona katılım hayli yüksekti.
Bu yıl ilki gerçekleştirilen Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi’nde ise birbirinden değerli konuklar sahnede yaptıkları sunumlarla ziyaretçilerle bir araya geldi. Fuar katılımcılarından olan Modoya Proje Mühendisi ve Satış Uzmanı Gülşah Boz ile Modoya Proje Mühendisi ve İş Geliştirme Uzmanı Esra Çayır “Otomatik Yönlendirmeli Araçlar” başlıklı sunumu, ziyaretçilerin ilgisini çeken sunumlar arasında yer aldı.
AGV'LERİN KULLANIM AVANTAJLARI HAKKINDA KONUŞTU
Otomatik Yönlendirmeli Araçlar (AGV) hakkında geniş çaplı bilgilendirme sağlayan Gülşah Boz, AGV’lerin kullanım avantajlarına ilişkin şunları söyledi: “Otomatik Yönlendirmeli Araçlar, 7/24 kullanılabilir olup, vardiyalı çalışma saatlerine ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. Tekrarlı taşımalar yapma olanağı sunan AGV’ler ile depolar arası aktarım çok kolay bir şekilde sağlanabilmektedir. Taşıma lokasyonları arasındaki mesafenin önemini yitirdiği bu teknolojiyle, riskli bölgelere taşıma gerçekleştirilebilmektedir.”
Günün her saati taşıma operasyonlarının gerçekleştirilmesinin işçilik maliyetlerini azalttığı, ürün hasarını ortadan kaldırdığı ve taşıma sürelerini azalttığı bilgisini paylaşan Boz; alan optimizasyonu, güncellik, tehlikeli ortam işleme, ölçeklenebilirlik gibi parametrelerin esnekliğe büyük katkı sağladığını söyledi. Ayrıca WMS/MES entegrasyonuyla müşterilere anlık veri akışı sunan sistemleri sayesinde ise verimliliği artırdıkları, filo kontrolü sağladıklarını, düzenli performans izlenmesini olanaklı kıldıklarını aktardı.
MODOYA ÜRÜN YELPAZESİNİ DİNLEYİCİLERE TANITTI
Modoya Proje Mühendisi ve İş Geliştirme Uzmanı Esra Çayır ise Modoya ürün yelpazesindeki robotlar hakkında bilgiler paylaştı. Modoya JUNIOR’ın, işletmelerdeki düşük yüklerin taşıma operasyonlarına akıllı yöntemler ile cevap verdiğini söyleyen Çayır; konveyör, pim, raf ve robot kolu gibi modüler yapısı ile JUNIOR’ın birçok versiyonu olduğunu söyledi.
Modoya PLATFORM ürünü hakkında da bilgi veren Çayır, bu ürünün işletmelerin intralojistik süreçlerindeki verimliliği artırmak amacıyla tasarlandığını ve farklı yük kapasitelerindeki platformlara konveyör, robot, pim gibi donanımlar eklenerek özelleştirilmiş çözümler sunduğunu söyledi.
Modoya TRUCK ürününün ise yük taşıma işlemlerinde güvenliği ön planda tuttuğu bilgisini paylaşan Çayır, farklı römork seçenekleriyle sınıfının en dar ölçülerine sahip bu ürünün tüm yol izleme seçeneklerini kullanabildiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Otomatik pinleme sistemimiz, Truck modelinin bir operatörün yardımı olmadan römorka bağlanmasını sağlar. Hem bağlama hem de bırakma işlevlerini otonom olarak gerçekleştirir.”
Son olarak Modoya FORK ürünü hakkında bilgi veren Çayır, bu ürünün yüksek taşıma kapasitesiyle istifleme, depolama, boşaltma ve yükleme için kullanılabileceğini söyledi.