Depolama Çözümleri

OTOMATİK DEPOYA GEÇİŞLERİNİN ARKASINDAKİ MOTİVASYONU ANLATTI

Korteks Mensucat İş Geliştirme ve Proje Şefi Büşra Tunçman, “Depolamada Dijital Dönüşüm Kararı” başlıklı sunumuyla Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi’nde otomatik depoya geçişlerinin arkasındaki motivasyonu anlattı.

20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde eş zamanlı gerçekleştirilen ST Endüstri Zirveleri, 16 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Bu yıl ilki gerçekleştirilen Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi’nde, intralojistik sektöründen birbirinden değerli birçok konuşmacının yer almasının yanı sıra Zorlu Holding bünyesinde 1989 yılında faaliyetlerine başlayan Korteks Mensucat İş Geliştirme ve Proje Şefi Büşra Tunçman da “Depolamada Dijital Dönüşüm Kararı” başlıklı sunumuyla yer aldı. ÜÇGE DRS tarafından hayata geçirilen projenin arkasındaki motivasyonu ve verimlilik çıktılarını dinleyicilerle paylaşan Tunçman’ın sunumu ilgiyle karşılandı. 

ZEMİNE İSTİFLEME YÖNTEMİNDEKİ BAŞLICA SORUNLARI AKTARDI

Bugün Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı olarak konumlanan Korteks Mensucat hakkında bilgiler paylaşan Tunçman, Korteks’in günlük 580 ton üretim kapasitesi, 2 binden fazla çalışanı, 400 milyon doları aşan toplam satış cirosu, 2 bin 500 farklı iplik çeşidi, 352 bin metrekare üretim alanı ile 3 ayrı polimer üretim tesisi ve 7 farklı üretim işletmesiyle, küresel arenada 60'tan fazla ülkeye ihracat yaptığını söyledi.

Otomatik depoya geçişlerinin arkasındaki motivasyonun, zemine istifleme yöntemindeki ürün arama bulma sürelerinin uzun olması ve siparişlerin müşteriye istenen sürede teslim edilememesi ve dikey kullanıma uygun olmadığından depolama alanının yetersiz olması olduğunu söyleyen Tunçman ayrıca; yüksek işçilik ihtiyacı, istiflenmiş ürüne erişim zorluğu, ürün ve palet hasarları, yoğun forklift ve ekipman kullanımı sonucu artan ekipman maliyetleri ve bakım ihtiyacı, güvenlik riskleri, sevkiyat, stok takibi ve envanter yönetimi gibi ERP operasyon işlemlerinde zorluklara neden olması ve depo faaliyetlerindeki maliyet artışının zemine istifleme yönteminin dezavantajları olduğunu söyledi.

2021 yılı ocak ayında Üçge DRS firması ile görüşmelere başladıklarını aktaran Tunçman, 2022 yılı haziran ayında ise montaj sürecinin tamamlandığını söyledi. Proje sonunda Endüstri 4.0 standartlarına uygun bir depo yönetim sistemine geçtiklerini ve İSG ve ergonomi kurallarına uygun bir çalışma ortamı oluşturduklarını söyleyen Tunçman, elde ettikleri performans çıktılarını ise şu şekilde özetledi; “Proje sonunda ürün arama-bulma sürelerini yüzde 97 oranında azaltarak sevkiyat hızımızı artırmamızın yanı sıra ürün arama-bulmadan sorumlu personel sayımızı 15' ten 1'e indirdik.”

OTOMATİK DEPOLAMA SİSTEMİYLE SAĞLADIKLARI KAZANÇLARI PAYLAŞTI

Yıllık 437.839 kWh enerji ve 189.146 KgCO2 karbon ayak izinden tasarruf ettikleri bilgisini paylaşan Tunçman, 26 bin 250 metrekarelik stoklama alanını 3 bin 750 metrekareye indirerek ciddi bir alan kazancı sağladıklarını söyledi. 

Tunçman ayrıca otomatik depolama sistemine geçişin ardından palet hasarlarının minimuma indirildiğini ve tekrarlı kullanım ile 5 milyon 659 bin 500 TL kazanç sağlandığını söyledi. Son olarak otomatik depolama sistemine geçmelerinin verdiği memnuniyeti de dile getiren Tunçman, konuşmasını tamamladı.