ARKHE Statik, Tasarım ve Mühendislik Kurucu Ortakları İnşaat Mühendisi Duygu Yıldırım ve İnşaat Teknikeri Niyazi Eken sorularımızı yanıtladı.
Niyazi Eken, “Yapılan nitelikli işlerin kontrol edecek makamların aynı perdede olmaması; yapılacak veya yapılan nitelikli işlerin, genel anlamda çoğunluk tarafından bilinmemesi; bu işleri anlatmak zorunda kaldığımız muhatapların bu donanıma sahip olmaması gibi konular her şeyi çok ciddi şekilde engelliyor. Biz ne kadar nitelikli iş yapmak istersek isteyelim, karşımızda bunu anlatabileceğimiz nitelikli insan sayısı az. Bence yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri bu.” açıklamasında bulundu. Duygu Yıldırım ise “Bizi zorlayan etken her zaman insan etkeni oldu. Bunun dışında her türlü sistem çözülür. Örneğin, bir yapıyı izolatörlü yapmamız gerekiyor fakat insanları buna ikna etmek bile çok büyük zorluk.” dedi.
Arkhe Statik Tasarım Mühendislik Proje Sanayi ve Tic.Ltd. Şti. Duygu YILDIRIM ve Niyazi EKEN tarafından 2022 yılında kurulmuştur. Sektörde uzun yıllar nitelikli birçok projede hizmet sunmuşlardır. Yapıların, teknik-özel şartnamelere tam uyumluluk ve sağlamlık- uygulanabilirlik parametrelerince ekonomik ve estetik optimizasyonu, projelendirme aşamasında belirlenmektedir. Bu aşamada deneyim önem arz etmektedir. Arkhe Statik Tasarım Mühendislik Proje Sanayi ve Tic.Ltd. Şti. gerekli akademik bilgi ile, tamamlanmış nitelikli projelerden kazanılmış tecrübeye sahiptir. Arkhe Statik Tasarım Mühendislik Proje Sanayi ve Tic.Ltd. Şti. projeleri, sağlamlık ve uygulanabilirlik kavramlarının öncülüğünde, paket program çıktısı yerine, gerekli niteliklere sahip mühendis ve teknik ressamların projelendirmesi ve kontrolünü temel prensip olarak kabul etmiştir. Bu prensip ile hazırlanan projelerde uygulaması oldukça zor veya imkânsız detaylar ile şantiyede projeyi uygulayacak ekibin zaman kaybetmesinin önüne geçilmektedir.
FOTO: ARKHE KURULUŞ ORTAĞI, İNŞAAT MÜHENDİSİ DUYGU YILDIRIM
ARKHE kuruluş ortaklarından biri olan İnşaat Mühendisi Duygu Yıldırım, “Kariyerimin çoğunu statik proje özelinde gerçekleştirdim. Betonarme ve çelik üzerine hususiyetle yoğunlaştık. Performans analizleri ve güçlendirme projeleri hizmetlerimiz dahilindedir. Kişisel yetenekler ve veriler doğrultusunda şirketimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Uygulama projeleri ile birlikte emin adımlarla ileriye doğru büyüyoruz.” diye konuştu.
Devam eden projeleriyle alakalı bilgi veren Yıldırım, şöyle devam etti: “Şu an hali hazırda devam eden projelerimizden biri Zeytinburnu’nda bir hastane projesi. Burada betonarme bir yapı tercih edildi. Taşeron olarak yüklendiğimiz işlerimiz var. Şu andaki projelerimizin çoğu betonarme olarak ilerliyor, ancak çelik eklemeleri var ancak genel olarak betonarme yapılarda hizmet veriyoruz. Projelerimizi statikle yani elle yapıyoruz. Projelerimizi; çiziminden hesabına kadar, yardımcı bilgisayar programları dahilinde, birinci noktasından sonuncu noktasına kadar her aşamasını kontrol ederek devam ediyoruz.”
“BİZİ ZORLAYAN ETKEN HER ZAMAN İNSAN ETKENİ”
Yıldırım, “İnsan etkeni bizi zorlayan en büyük etken oldu. İş veren, mimar ve statik birbirine uymak durumunda kaldığı anda olan hep statikçiye oluyor. Bunun dışında her türlü sistem çözülür. Karşımızdaki insanı ikna etmek bile çok zor.” diyerek konuşmasını sürdürdü.
ARKHE kuruluş ortaklarından biri olan İnşaat Teknikeri Niyazi Eken, “Yaptığımız işler hep nitelikli, özel ve büyük işler oldu. 1999 yılından beridir sektörün içindeyim. Yurt içi ve yurt dışı dahil olmak üzere, yaptığımız işler yüksek yapılar ve özel çözüm gerektiren işler oldu. Örneğin hastaneler…
FOTO: ARKHE KURULUŞ ORTAĞI, İNŞAAT TEKNİKERİ NİYAZİ EKEN
“NİTELİKLİ İNSAN SAYISI AZ”
Eken, “Biz ne kadar nitelikli iş yapmak istersek isteyelim, karşımızda bunu anlatabileceğimiz nitelikli insanların sayısının az olması, yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri. Biz bir proje hazırladığımızda, bu proje bir yerden onay almak durumunda. Biz her şeyi elle, bir mühendisin elinden geçerek paket program kullanmadan yapıyoruz. Dünyada kabul görmüş bu programları, ülkemizde kontrol eden makamlardaki insanların büyük bir çoğunluğu kullanmayı bilmiyor. Dolayısıyla, buradan aldığınız sonuçları gidip bilmeyen birine anlatmak da çok zor. Bu durumda da zorlanıyoruz. Dolayısıyla hem süreç uzuyor.” açıklamasında bulundu.