Robot Yatırımları

NİLUS MÜHENDİSLİK’TEN OTOMOTİV DEVİNE HEMMİNG PROSESİ

Türkiye’nin en büyük otomotiv firmasında Hemming prosesini devreye alan Nilus Mühendislik’in Robotik ve Otomasyon Mühendisi İbrahim Kuru proje hakkında konuştu.

Türkiye’nin en büyük otomotiv firmasında Hemming prosesini devreye alan Nilus Mühendislik’in Robotik ve Otomasyon Mühendisi İbrahim Kuru, proje teslim süresinde etkili olan devreye alma ve test işlemlerini, çevrim süresi, süreklilik ve kaliteyi belirleyen proaktif yönetim sürecini, saha ekibinin verimliliğinde etkili olan doğru iş planı ve görev dağılımıyla bu başarılı entegrasyon projesinin detaylarını paylaştı.  

HATA TESPİTİNDE AŞAMANIN ÖNEMİ BÜYÜK

"Son projemiz, Türkiye’nin en büyük otomotiv firmasında devreye aldığımız Hemming prosesiydi." diyerek sözlerine başlayan Kuru, projenin detaylarını şu sözlerle paylaştı:

"İç panel ve dış panel şeklinde üretilen araç parçalarının arasına, robotlarla sızdırmaz malzeme uygulanması ve ardından bu iki parçanın üst üste konup yine robotlarla dış panel kenarlarının iç panel üzerine bükülmesidir. Robotların ve hattın mekanik kurulumu bittikten sonra robotları devreye almayla projeye başladık. Bu aşama; robota uygulayacağı proses için gerekli opsiyonların yüklenmesi, kullanacağı ekipmanlarla haberleştirilmesi, simülasyondan gelen dataların ve programların yüklenmesi ve her türlü ekipmanın fiziksel olarak testini içeriyor. Hataların bu aşamada tespit edilmesi, projenin teslim süresi için büyük önem taşır."

PROGRAMLAMA KISMINDA PROAKTİFLİK ÖNEMLİ

Devreye alma ve test işlemlerinin ardından sıra robot programlarının ve yörüngelerinin yazımına geldiğini söyleyen Kuru, sözlerine şöyle devam etti:

"Özellikle araç üretiminde çok farklı model ve opsiyon olduğundan müşteri talebi doğrultusunda öncelikli modelin programlanmasıyla başladık. Programlama kısmında proaktif davranmak çok önemlidir. Çevrim süresi, süreklilik ve kaliteyi bu aşamada aldığınız kararlar belirler. Kaliteyi ve çevrim süresini kolaylıkla yakalamış olmamız bu kararları doğru aldığımızın göstergesi."

Birden fazla istasyonlu ve sayıca fazla robotun olduğu hatlarda doğru bir iş planı ve görev dağılımı yapmanın çok önemli olduğunu dile getiren Kuru, "Bu sayede kimsenin birbirini engellememesini sağlar ve sahadaki ekibi en verimli şekilde kullanmış olursunuz. Biz de bu projede tam olarak bunu yaptık. Tüm modelleri kısa sürede programlayıp yüzde yüz kaliteyi yakaladıktan sonra projeyi de tamamlamış olduk." diyerek sözlerini noktaladı.