Tesislerin ve işletmelerin enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalar hakkında görüştüğümüz Netes Mühendislik Genel Müdür Altan Sezer, basınçlı hava sistemlerindeki kaçaklara dikkat çekti ve son dönemde yepyeni bir teknoloji ile geliştirdiği cihazın teknik özelliklerini anlattı. Sezer, ii900 Sonik Endüstriyel Görüntüleyici Cihazın kulağımızın duyamayacağı kadar yüksek frekanstaki sesleri, dijital görüntü üzerinde işaretlenmesi ile görebilir hale geldiğini söyledi.

Öncelikle Netes Mühendislik’ten ve odaklandığınız faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Netes Mühendislik ve Dış Ticaret Anonim Şirketi 1993 yılında kuruldu. Genel Merkezi, 1 Şubesi (Ankara), Teknik Servisi, Kalibrasyon Laboratuvarı ve 100 Kişilik Uzman kadrosu ile müşterilerimize hizmet vermektedir. Test ve Ölçü Aletleri sektörünün öncü firmasıdır. Netes bünyesinde odaklandığımız konuları şu bölümlere ayırabiliriz.  Endüstriyel Cihazlar, High Tech Cihazlar, Network Cihazlar, Biyomedikal Cihazlar, Eğitim Setleri, Kalibrasyon Sertifikalandırma Hizmetleri (Elektriksel, Basınç, Boyutsal, Tork, Yüksek Frekans, RF, Yüksek Gerilim, Terazi, Sıcaklık, EMC, Biyomedikal), Teknik Servis Hizmetleri ve 17025 Kalite Sistem Eğitim ve Danışmanlık Hizmeti. 
Netes bünyesinde çalıştığımız markalara ilişkin; Fluke (Fluke Calibration, Fluke Biomedical, Fluke Networks), Tektronix, Keithley, Ametek gibi dünyada sektörün lideri konumunda olan, 40’a yakın kuruluşun Türkiye distribütörlüğü yürütülmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz bölümlerden bir tanesini açacak olursak, örneğin; Endüstriyel Bölüm olarak, ülkemizde faaliyet gösteren fabrika ve işletmelerin sağlıklı işleyebilmesi, imalatın aksamaması ve ürün kalitesinin hat safhada tutulabilmesi için gerekli tüm test ve ölçü aletleri konusunda satış ve satış sonrası eğitim faaliyeti yürütmekteyiz. Bu doğrultuda yaptığımız işin öneminin farkında olarak, çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürmekteyiz. Etkili ve yenilikçi kalite politikası doğrultusunda daima en iyiyi hedefleyen Netes; Test ve Ölçü Aletleri sektörünün taleplerini/ihtiyaçlarını her alanda karşılamaya devam edecektir. 
Uzun yıllardır gündemde olan Enerji Verimliliği konusunda bugüne kadar Netes Mühendislik olarak neler yaptınız?
Netes Mühendislik her konuda olduğu gibi bu konuda da test ve ölçüm noktasında kullanıcılarına destek vermektedir. Bunun yanı sıra uzun yıllar boyunca konu üzerinde farkındalık yaratmak için “Enerji Ölçüm Prensipleri” adı altında seminerler verdik. Biz genel olarak enerjiden tasarruf sağlanabilecek noktaları kullanıcılar ile paylaşıyoruz. Bu noktada kullanıcılara öncelikle durumlarını belirlemeyi tasarruf tedbirlerinin ardından hangi noktada olduklarını tespit etmeyi öneriyoruz. Kısaca projenin öncesinde ölçün, proje tamamlanınca tekrar ölçün. Lord Kelvin’ in bilindik ifadesini burada da kullanıyoruz. “Ölçmek bilmektir.” 

Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığının Azalması İçin Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Şart Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığının Azalması İçin Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Şart

Bir işletme, enerji verimliliği çalışmalarına başladığında ilk bir yılda ne kadar tasarruf sağlayabilir? 

Genellikle, tesis enerji denetimleri enerji giderlerini yıllık yüzde 25 oranında azaltır. Bu oran tesisin boyutu yaşı ve tipi ve enerji kaydının kapsamına göre değişir. İyi bir proaktif bakım programı uygulayan tesislerde bu oran yüzde 10 – yüzde 20 aralığında kalmaktadır. Arızaya koşma metodunu uygulayan kuruluşlar yüzde 30’a kadar tasarruf yapabilirler. Örnek verecek olursak, Lawrence Berkeley National Laboratory tarafından yapılan bir çalışmada 140 üzerinde tesisi olan 37 milyar dolar değerindeki gıda servisi firmasından bahis edebiliriz. 2005-2006 yıllarında gündeme alınan üç yıllık enerji verimlilik programında firma analitik yöntemle kritik komponentlerde enerji kullanımını yüzde 28 azaltarak aylık 18 milyon kWh enerji tasarrufu sağlamıştır. İlk yüzde 18’lik tasarruf düşük bedelli ya da bedelsiz önlemlerle kalan yüzde 10’luk kısmı ise yatırım ve geliştirmelerle sağlanmıştır. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere enerji verimliliğini arttırmak için başlangıçta çok büyük yatırımlar gerekmeyebilir ve de yapılan tasarruf gerekli büyük yatırımlar için bir kaynak oluşturabilir.

Bir işletmede enerji verimliliğini arttırmak için incelenmesi gereken en önemli kısım hangisidir?

Enerji kayıplarının en yüksek olduğu sistemler basınçlı hava sistemleridir. Bu sistemlerde elektrik enerjisi ile çalışmakta olan hava kompresörleri ile basınçlı hava üretilir. Bu kompresörler genellikle yüksek güçlüdürler ve istenilen basınçlı havayı sağlamak ve sürekli aynı basıncı korumak için uzun süre çalışırlar ve dolayısı ile enerji tüketimleri hayli yüksektir.

İstatiksel verilere göre bu sistemlerde yüzde 30’a yakın bir basınçlı hava kaçağı söz konusudur. Başka bir şekilde ifade edecek olursak hava kompresörünün harcadığı elektrik enerjisi için ödediğiniz bedelin yüzde 30’a yakın kısmını basınçlı hava kayıpları için ödüyorsunuz. Bu nedenle bu kayıpların hızlı bir şekilde tespit edilip, bu kaçakların giderilmesi enerji verimliliği için oldukça önemli bir konudur.

Netes Mühendislik olarak bu konuya bir çözüm üretebiliyor musunuz?

Elbette. Basınçlı hava sistemlerindeki kaçakları tespit etmek için Fluke, yepyeni bir teknoloji ile mükemmel bir cihaz geliştirdi. ii900 Sonik Endüstriyel Görüntüleyici Cihazı sayesinde basınçlı sistemlerdeki kaçakların çıkardığı, kulağımızın duyamayacağı kadar yüksek frekanstaki sesleri, dijital görüntü üzerinde işaretlenmesi ile görebilir hale geliyoruz. Üstelik harici gürültülerden etkilenmeden ve 70 metreye kadar uzak mesafelerden bu kaçakları tespit edebilir durumdayız. Son derece hızlı ve kolay bir şekilde kaçakları tespit edebiliyoruz. Ayrıca ii900’ e göre daha hassas olan, kısmi deşarj testleri için kullanılan ii910 model ürün de bu amaç için kullanılabilmektedir. Üstelik bu ürünle 120 metreye kadar uzak mesafelerden bu kaçakları tespit edebilir durumdayız.

Bu ürün hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Fluke ii900 Sonik Endüstriyel Görüntüleyici Cihazında, bir adet dijital (görsel) kamera ve 64 adet farklı frekansları algılama yeteneğine sahip, 64 adet mikrofon bulunmaktadır. Bu mikrofonlar sayesinde 2 ile 52 kHz arasındaki sesleri tanımlayabilmektedir. Sesin oluştuğu noktaları görsel görüntü üzerinde işaretlemesi ile sistemlerdeki kaçağı kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Fotoğraf veya video çekebilir bunları bilgisayarınıza aktarıp saklayabilirsiniz. Ayrıca cihazın özel formatı ile görüntü alarak bunları Fluke markasının çevrimiçi uygulamasına gönderebilir, uygulamanın sorduğu birkaç bilgiyi girdikten sonra yıllık enerji kayıplarınızı beher nokta için ya da bütün sisteminiz için belirleyebilirsiniz.

Fluke ii910 Kısmi Deşarj Tespit Cihazımız ile de 64 mikrofon ile 2 ile 100 kHz arasındaki sesleri tanımlayabilmekteyiz. Bu cihazı yakından tanımak isteyenleri satış temsilcilerimiz işletmelerinde ziyaret edip, ürünü görsel olarak tanıtabilmektedir. Bunun için endüstriyel satış departmanımız ile ya da bölgenizdeki takım liderleri ile iletişime geçmek yeterli olacaktır.

Bunun haricinde enerji verimliliği için ürünleriniz var mı?

Bunların haricinde pek çok ürünümüz mevcuttur. Size bunların birkaç tanesinden bahsedeceğim. Enerji Verimliliği çalışmaları için yetki belgesi almak isteyenler için uzun bir liste mevcut. Bu listede istenilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu portföyümüzde bulunuyor. Bunlar ile ilgili çalışmalar için satış departmanımız ile iletişime geçmek mümkündür. Termal kameranın enerji verimliliğinde önemli bir yeri vardır. Özellikle bina yalıtımlarının analizi için termal kamera gerekli bir üründür.  Netes Mühendislik olarak bu noktada Fluke marka Profesyonel veya Uzman serisinden bir ürün önermekteyiz. Konu ile ilgili satış temsilcilerimiz uygun ürün seçiminde müşterilerimize yardımcı olmaktadır.

Bunun yanı sıra tüketilen enerjinin tespitini yapabilmek için enerji analizörlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Fluke 1730 serisi ürünler enerji verimliliği konusunda optimum faydayı sağlayacak ürünlerdir. Fluke 1732 akım, gerilim, güç enerji ve toplam harmonik distorsiyonlarının ölçüm ve kayıtları için yeterli bir üründür. Enerji Analyze Plus yazılımı ile raporlamanızı da yapabilirsiniz.

•    Fluke 1734 ile Fluke 1732 modeline ilaveten kablosuz iletişim özelliği bulunmaktadır. 
•    Fluke 1736 ile Fluke 1734’ e ek olarak harmonikleri ölçüm ve kayıt özelliği bulunmaktadır.
•    Fluke 1738 ile Fluke 1736 modele ek olarak EN50160 standardına uygun olarak Güç Sağlığı konusunda veri toplama ve raporlama yapabilirsiniz. 

Konu ile ilgili listede daha çok ürünümüz var. Talebiniz doğrultusunda ürünlerimiz hakkında detayları satış temsilcilerimiz ile görüşerek elde edebilirsiniz.

Konu ile ilgili başka hizmetleriniz var mı?

Netes Mühendislik bünyesinde 13 ayrı konuda ISO17025 standardına göre akredite olan kalibrasyon laboratuvarımız bulunmaktadır. Bu laboratuvarda markadan bağımsız olarak sayısız ürünün kalibrasyonlarını yapabilmekteyiz. Üstelik yeni bir uygulama ile kalibrasyon raporlarımızı QR kodu ile teslim ediyor, bu sayede kâğıt tüketimini de minimize ediyor, izlenebilirliğini artırıyoruz.

Editör: Haber Merkezi