T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu’nun koordinasyonunda düzenlenen MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi başladı. Zirve kapsamında düzenlenecek olan iki farklı panelde “Enerjinin Geleceği” ele alınacak.
“ENERJİ KRİZİ DEVAM EDECEK”
MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, petrol, doğal gaz ve kömürde çok ciddi fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çekerek başladı konuşmasına ve enerji krizinin uzun vadede devam edeceğini söyledi. Birol, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Son dönemde petrol, doğalgaz ve kömürde çok ciddi fiyat artışları yaşandı. Bunun nedeni Rusya’nın birkaç hafta öncesine kadar dünyanın bir numaralı petrol ihracatçısı, doğal gaz ihracatçısı konumunda olmasıdır. Mevcut enerji fiyatlarındaki yüksek rakamlara ve çevremizdeki jeopolitik olayların gelişmesine bakarsak bu kriz kısa dönemde bitmeyecek gibi gözüküyor. Bu sebeple yüksek enerji fiyatlarına alışmamız gerekiyor. Tüm dünya ekonomik açıdan zor bir dönemden geçiyor ve bu şekilde de devam etmesi bekleniyor. 1970’li yıllarda yaşanan petrol krizleri sadece enflasyondaki artışa neden olmamıştı. Aynı zamanda birçok ülkede bu krize karşı alınan tedbirler enerji dünyasında ciddi inovasyona ve sıçramalara sebep olmuştu. Arabalarda tüketilen petrol miktarı bunun en güzel örneğidir. 1970’li yıllarda bir arabanın 100 kilometre yol gidebilmesi için 20 litre benzine ihtiyaç duyuluyordu. Petrol krizinden hemen sonra geliştirilen politikalar sayesinde 10 litreye düştü. Yaşanan bu süreçle birlikte enerji alanında yeni inovasyonların, gelişmelerin yaşanması bekleniyor.”
TÜRKİYE ENERJİ MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR
MÜSİAD Uluslararası Enerji Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerlediğine dikkat çekti. Asmalı konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Küresel ısınma ve iklim değişikliği insanlık tarihindeki en önemli meydan okumalarının başında geliyor. Dünyanın en ücra köşeleri bile iklim krizinin tetiklediği doğal afetler, sağlık sorunları, ekonomik ve sosyal sıkıntılarla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunun çözümüne en önemli katkı sağlayacak sektör ise hiç şüphesiz enerji sektörüdür. İktisadi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye olma hayaliyle yola çıkan MÜSİAD, enerji ve çevre sektör kurulunun iş birliğiyle geleneksel enerji kaynaklarının kullanımını azaltmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasını yaygınlaştırmayı ve bu sayede enerji verimliliğini artırmayı hedefliyor. MÜSİAD Vizyoner 21 Zirvesi’nden özellikle “İklimi Fark Et” mottosuyla iş dünyasını iklim kriziyle topyekün mücadeleye davet ettik. Yayınladığımız 10 maddelik iklim manifestosuyla sürdürülebilir, yenilenebilir enerji, enerjinin dijitalleşmesi, sıfır enerji gibi konularda farklı bir bilinç oluşturduğumuza inanıyoruz. Hem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız hem bu alanda farklı projeler geliştiren Sivil Toplum Kuruluşlarımız hem de enerji odaklı şirketlerimizle büyük bir sinerji içerisinde çalışıyoruz. Türkiye, dünyada eşi olmayan jeopolitik konumu ve uygulanan yeni enerji politikaları ile önemli bir enerji merkezi olma yolunda ilerliyor.”