Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Robot Ürün Müdürü Necmi Ömerdedeoğlu, fabrikaların üretimde yüksek kalite ve verimlilik sağlamaları ve maliyetlerini düşürmeleri için “robotlu üretim” projelerine sundukları katkılar ve çözümlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
"ESNEK ÜRETİMDE YAPAY ZEKAYLA DESTEKLENMİŞ ÇÖZÜMLER ÖNEM TAŞIYOR"
Günümüzde üreticilerin hızla değişen ve artan tüketici ihtiyaçlarına, değişken ve artan talebe hızlı cevap vermesi gerektiğine dikkat çeken Ömerdedeoğlu, dijitalleşme ve üretimde otomatikleşmenin öne çıktığı günümüzde fabrikaların ihtiyaç duydukları esnek üretimi gerçekleştirebilmek için yapay zekâ ile desteklenmiş endüstriyel çözümlerin büyük önem taşıdığını belirterek, "Endüstriyel teknolojiler ve otomasyon sistemleri, üretimde tüm süreçlerin asgari eksiklik ve hatayla sürdürülmesinde de büyük rol oynuyor. Montaj uygulamalarında Mitsubishi Electric robotların kullanımı, kullanıcılara mekatronik sistemler, sistem tasarımı, hızlı geçişler ve robot-insan etkileşimi gibi konularda büyük kolaylık sağlıyor." dedi.
"Hayatımızda yeri her geçen gün artan ve üretime de dâhil olan yapay zekâ da hızlı reaksiyon için üreticilere yardımcı oluyor. Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri olarak sunduğumuz otomasyon ekipmanlarının yanı sıra özellikle Sanayi 4.0’a yanıt veren dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory ve MAISART AI teknolojisi ile şirketlerin yapay zekâdan olabildiğince yüksek fayda elde etmelerini sağlıyoruz." diyen Ömerdedeoğlu, Mitsubishi Electric robotlarda kullanıldıkları tescilli AI markamız MAISART teknolojisinin, kullanıcılara hem yeni iş tanımlamalarını kolaylaştıracak akıllı mühendislik araçları hem de devamlı üretimin sağlanması için kestirimci bakım fonksiyonları sunduğunu söyledi. Robotun anlık çalışma performansına bağlı olarak parça ömrü parametrelerini sürekli değerlendiren yapay zekânın, daha hızlı ve verimli çalışması için robotun yazılımındaki aktif değişiklikleri de kendisinin yaptığını belirtti.
E-FACTORY KONSEPTİNİN YARARLARINA DEĞİNDİ
Mitsubishi Electric ürünlerinin e-factory konsepti sayesinde; harici ürünler, görüntü işleme sensörleri, sensörler, pnömatik sistemler gibi farklı sistemlere de rahatlıkla adapte edilebildiğine dikkat çeken Ömerdedeoğlu, "Robotlar arası koordinasyonun kolaylığı, iQ-R Platform ile tek bir kontrolcü üzerinden kontrol edilebilen birden fazla robot, birbirleri ile konuşan ve birbirlerinin alanlarına girmeden işlem sıralarını bekleyen, gerektiğinde birbirleri ile tandem çalışabilen ve erişim alanını pratik şekilde kullanan robotlar, fabrikalarda süreçleri son derece kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. MAISART AI teknolojisi ile robotlu hücrelerin hızlı bir şekilde devreye alınabilmesi ve bir üründen diğer ürüne hızlıca geçiş yapılabilmesi de esnek üretime önemli katkı sağlıyor." dedi.
Son olarak esnek üretimi destekleyen yarı otomatik hücrelerde, robotların bu hücrelerdeki insan varlıklarına adapte olmasının önem taşıdığına değinen Ömerdedeoğlu, "Mitsubishi Electric, Melfa Safe Plus teknolojisi ile robotların insan ile etkileşimini de güvenli ve güvenilir hale getiriyor. Böylece üreticiler insan-robot hibrit montaj istasyonları kurarak üretimde esnekliği artırabiliyor." diyerek sözlerini tamamladı.