Demir Çelik Sektöründe Çatı GES Uygulama Zorlukları ve Verimlilik Demir Çelik Sektöründe Çatı GES Uygulama Zorlukları ve Verimlilik

Çorum'un Sungurlu ilçesinde hayvancılık yapan bir üretici, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) desteğiyle tesisinin çatısına kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) ile tükettiği enerjiyi kendisi üretiyor. Fazlasını ise sisteme satarak gelir elde ediyor. TKDK İl Koordinatörlüğünden gerçekleşen açıklamaya göre Cevheri köyünde 15 yıldır hayvancılık yapan Mustafa Berkay Kırmaz, mandırasının giderlerini finanse etme arayışına girerek TKDK'nin yenilenebilir enerji desteklerinden faydalanmak istedi. Kırmaz, kurum uzmanlarıyla görüşme yaparak güneş enerji santrali yapmaya karar verdi. 9. çağrı döneminde hazırladığı 697 bin lira yatırım bütçeli projeye 337 bin lira hibe desteği almaya hak kazandı.

YILDA 300 BİN KİLOVATSAAT ENERJİ ÜRETİYOR 

150 kilovat kapasiteli yatırımını kısa sürede tamamlayarak geçen yıl güneşten elektrik enerjisi üretmeye başlayan Kırmaz, yılda yaklaşık 300 bin kilovatsaat enerji üretiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kırmaz “100 büyükbaş hayvan kapasiteli bin metrekarelik mandıramız bulunuyor. Burada yılda 60 tona yakın kırmızı et üretiliyor. Mandıranın çatısına kurduğumuz güneş enerji santrali için TKDK'den hibe desteği aldık. Yatırım kendini ortalama 3 yıl içerisinde amorti edecek. İşletmemizin cari giderlerini karşılamak için alternatif finansmana ihtiyacımız vardı. Bunu güneş enerji santrali yatırımımızda bulduk. Ürettiğim elektrik, bağlantı anlaşmasından dolayı ulusal şebekeye aktarılıyor ve her ay bedeli hesabıma yatıyor. Aylık olarak süreklilik arz eden bir gelir kapısı haline dönen bu yatırımım sayesinde hem kendi ihtiyaçlarımı hem de çiftliğimin ve hayvanlarımın ihtiyaçlarını karşılamakta artık zorluk yaşamıyorum. Sayaçları sürekli kontrol ederek hangi ay ne kadar üretimim ve gelirimin olacağını takip edebiliyorum." ifadesini kullandı. (AA)
 

Editör: Haber Merkezi