EKOL 360 E-ticaret Lideri Melike Özeker, şirketin yatırım kararlarına ilişkin konuştu. Yeni depo ya da depo içi teknoloji yatırım kararının nasıl verildiğine ve öne çıkan yatırım kriterlerine değinen Özeker, "Bizim için servis verdiğimiz iş ortaklarımızın ve nihai müşterinin memnuniyeti her şeyden önce geliyor. Yatırım kararlarımızda sektörümüzün ihtiyaçları ile müşterilerimizin beklenti ve talepleri en önemli belirleyici oluyor. Tabii gelişen ekonominin gereklilikleri de yatırımlar için etkili bir faktör. Sektörümüzün nabzını iyi tutup ihtiyaçları tespit ederek yatırım hamlelerinde bulunuyoruz. Ekonominin durgun olduğu dönemleri yapısal iyileşmeler adına fırsat olarak görerek geleceğe hazırlanmak için çalışıyoruz.
LOJİSTİK AĞLARA VE MÜŞTERİ-TEDARİKÇİ ZİNCİRİNE OLAN YAKINLIK EN KRİTİK BELİRLEYİCİ
Ekol’ün depo lokasyon seçiminde, lojistik maliyetleri ve tedarik zinciri verimliliğini optimize etmek en temel kriterler olarak görülüyor. Bunun yanı sıra depo yatırımlarında belirleyici olan alt başlıklarda ulaşım ağına yakınlık ön plana çıkıyor. Deponun, ana ulaşım yollarına (karayolu, demiryolu, limanlar, havaalanları) yakın olması ürünlerin tedarikçilere ve müşterilere hızlı ve maliyet etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor.
Deponun hedef pazara veya büyük müşteri kitlelerine yakın bir yerde konumlandırılması da önemli bir faktör. Teslimat sürelerini kısaltmak ve müşteri memnuniyetini artırmak için talep yoğunluğunun olduğu bölgelere yakın olmak gerekiyor.
Ekol’ün yatırımlarında belirleyici unsurlardan birisi de tedarik zincirinde kullanılan ham maddeler veya ürünler için deponun, ana tedarikçilere veya üretim noktalarına yakın olması. Böylelikle tedarik süreçlerinde kesintiler en aza indirilirken malzeme akışı hızlandırılıyor. Depo lokasyonunun bulunduğu bölgedeki iş gücü maliyetleri ve iş gücü kaynağı yatırımlarımızda önemli bir ölçüt. İşçi bulma kolaylığı ve bölgedeki ücret seviyelerinin operasyonel maliyetlere etkisi lokasyon seçimimizde belirleyici oluyor.
Depo için uygun büyüklükte bir arazi bulmak ve bu arazinin satın alma veya kiralama maliyeti de önemli. Düşük gayrimenkul maliyetleri sunan ama stratejik olarak avantajlı olan bir konum tercih ediliyor. Ayrıca vergi ve teşvikler, altyapı kalitesi, doğal afet riski gibi unsurları göz önünde bulundurduğumuz kriterler olarak sıralayabiliriz. Tüm bu etkenler arasında lojistik ağlara ve müşteri-tedarikçi zincirine olan yakınlık Ekol yatırımlarında en kritik belirleyici oluyor. Lojistik maliyetlerin optimize edilmesi ve ürünlerin mümkün olan en hızlı ve maliyet etkin şekilde ulaştırılması için Ekol’de bu faktör büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
30 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE YATIRIM
Yakın dönemde imza attıkları yatırımlar ve kazanımlarına ilişkin de konuşan Özeker, şunları kaydetti: "Ekol, lojistik faaliyetleriyle doğal kaynakları en uygun şekilde kullanarak daha sürdürülebilir iş modelleri, ekosisteme saygılı iş süreçleri ve projeler geliştirerek sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı birincil öncelikleri arasında tutuyor.
Bu bakış açısıyla geçtiğimiz yıllarda Ekol, tesislerinde kullandığı elektrik enerjisini karbonsuzlaştırmak ve elektrik enerjisi kaynaklı emisyonlarını azaltmak için en büyük adımı Lotus Tesisi ile attı. 30 futbol sahası büyüklüğüyle Avrupa’nın en büyük depolama alanlı yeşil tesisi Lotus’ta, enerji ihtiyacının yüzde 70’ini çatı güneş enerji santrali ile karşılıyoruz. Ekol, Lotus güneş enerji santralleri ile 2 bin 900 hanenin bir yıllık elektrik tüketimiyle eş değer kazanım sağlıyor. GES yatırımlarımız devam edecek." dedi.
Özeker son olarak, "E-ticaret özelinde; internet kullanımı ve e-ticaretin kişi bazlı yaygınlaşması, ülke genelinde yeni talep merkezleri doğurmaya başlıyor. Altyapımız sayesinde, talep demografisi daha geniş olan servis sağlayıcısı olduğumuz iş ortaklarımıza, çoklu lokasyonlarda ortaklaştırılmış stok ile servis sağlayabilir durumdayız. Bu e-ticaret müşterisine daha yakın olmamıza ve daha hızlı servis üretebilmemize olanak sağlıyor." diyerek sözlerini tamamladı.