30 yılı aşan tecrübesiyle küresel standartlarda yeşil üretim felsefesiyle çalışan Kutes, çevresel, sosyal ve yönetimsel faaliyetlerini kapsayan ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı. Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiatives- GRI) Standartları, temel seçeneğine uygun olarak hazırlanan rapor, Kutes’in 2021 yılında gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik çalışmalarını ve yaklaşımını detaylı şekilde ortaya koyuyor.

HEDEF 2023’E KADAR KARBON NEGATİF OLMAK

Kutes olarak 'Yeni Demir Çağı'nı başlatmak için sağlam adımlarla çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Kutes İcra Kurulu Başkanı Ali Esat Kutmangil, belirledikleri 'Sürdürülebilirlik Politikası'nı attıkları her adımda rehber aldıklarını dile getirdi. İklim krizinin sonuçlarının her gün ağırlığını hissettirdiğini, harekete geçmek için çok fazla vaktimizin kalmadığını vurgulayan Kutmangil, “Hem gelecek nesillere hem de gezegenimize karşı taşıdığımız sorumlulukla tüm faaliyetlerimizde çevresel etkilerimizi en aza indirme konusunda çalışıyoruz. 2033 yılına kadar karbon nötr olmayı, hatta karbon negatife dönmeyi amaçlıyoruz. Sürdürülebilirliğin sadece çevresel konulardan ibaret olmadığının bilinciyle, sosyal konularda da sektöre örnek olacak çalışmalar geliştiriyoruz. Kurumdan ve işinden memnun iş gücü kaynağının, sürdürülebilir bir kurum olmak için ne derece önemli olduğunu biliyor ve ailemizin en değerli parçası olarak kabul ettiğimiz çalışanlarımızı faaliyetlerimizin merkezine alıyoruz" dedi.

HARCADIĞI ENERJİYİ YENİLEBİLİR KAYNAKLARDAN SAĞLAYACAK

Kutes, enerji analizörleri yardımıyla tüm üretim süreçlerinde enerji tüketimini takip ediyor ve azaltımına yönelik çalışmalar yürütüyor. Aydınlatmaların LED ile değişimleri, mevcut forkliftlerin elektrikli forkliftler ile değiştirilmesi, basınçlı hava dağıtımı ve hava arıtma yükseltmeleri, basınçlı hava uyarlamalı kontrol sistemleri, soğutma kulesi değişken frekanslı hız (VFD) kontrolleri (fanlar ve pompalar), enerji izleme sistemi ve tasarlanmış basınçlı hava nozulları enerji tüketiminin azaltılmasında öne çıkan çalışmalar arasında yer alıyor.

Kutes Makine fabrikasının çatısında gerçekleştirdiği 240 kwh’lık Güneş Enerji Santrali yatırımı ile tükettiği enerjinin yüzde 60’ını yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor. 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan 30 MW’lık güneş enerjisi yatırımı ile de döküm tesislerinde kullanılan enerjinin yüzde 90’ının yenilenebilir kaynaklardan sağlanması hedefleniyor.  Bu sayede karbon salınımında elde edilecek yıllık 6 bin tona kadar azalma ile 16 milyon ağacın vereceği katkıya eş bir katkı sağlanabilecek. Bunlarla beraber yolluk kırıcılar ile elektrik tüketiminde verimliliğin sağlanması çalışmalarına da başlayan şirket, 2023 yılında ergitme ocaklarından çıkan ısıyı bacalardan toplayarak idari binanın ısıtmasında kullanacak. Tesis içerisine DC şarj istasyonlarının kurulması ve gelecek 5 yıl içerisinde Kutes'e ait araçların kademeli olarak elektrikli araçlar ile değiştirilmesine yönelik çalışmalar da sürüyor. Aynı zamanda ISO 50001 sertifikasyonunun 2023 yılında tamamlanması ve bu sayede enerji performansının sürekli iyileştirilmesini sağlamada sistematik bir yaklaşım izlenmesi de ileriye dönük hedefler arasında...

2023 yılında ÇEVKO iş birliğinde Kutes Ormanı’nı hayata geçirmeyi planlayan Kutes, proje kapsamında 10 yıl içinde toplam 1 milyon ağaç dikmeyi hedefliyor. Şirket bu sayede 2033 yılına kadar karbon negatif olmayı hedefliyor.

ÜRETİMDE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ MALZEME

2021 yılında erittiği malzemenin yüzde 45'ini geri dönüştürülmüş malzemeden oluşturan Kutes pik demir kullanım oranını azaltarak hem ham maddelere harcanan paradan tasarruf etmeyi hem de enerji tüketiminin ve ilgili sera gazı emisyonlarının azaltılmasını hedefliyor. Bu kapsamda 2022’de geri dönüştürülmüş malzeme oranını yüzde 64’e çıkartan şirket, 2023’te bu oranı yüzde 76’ya yükseltmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin Yeşil Dönüşümüne Katkı Türkiye’nin Yeşil Dönüşümüne Katkı

Talaşlı imalat sonucu oluşan talaşın tekrar döküm sürecinde kullanılması için de çalışmalara devam eden Kutes’in atık yönetimi konusundaki faaliyetleri “Sıfır Atık Belgesi” ile taçlandırıldı.  Şirket tüm proseslerinde su tüketimini azaltmayı ve suyu verimli bir biçimde kullanmayı da ihmal etmiyor.

Editör: Haber Merkezi