“Yenilenebilir Enerji Çözümleri” temasıyla gerçekleştirilen “Fikrine Sahip Çık Hackathon Patent Yarışması”na katılan liseler arasında 10 proje kısa listeye girmeyi başardı. Birinciliği Gediz Fen Lisesi’nden katılan “İnovasyon Avcıları” ekibi aldı.Sınai haklar bilincini yaygınlaştırmak ve patent okuryazarlığını artırarak, Türkiye'nin fikri sermayesine katkıda bulunmak amacıyla beş yıl önce Destek Patent tarafından başlatılan “Fikrine Sahip Çık” projesi ile bugüne kadar; 14 ilde 14 bin kişiye ulaşılarak, eğitimler verildi. Türkiye genelinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile protokoller imzalanarak teknik ve meslek liseleri öğretmenlerine de eğitimlerin verildiği böylelikle genç zihinlere ulaşarak onların farkındalığını artıran proje kapsamında ilk kez Kütahya’da “Fikrine Sahip Çık Patent Hackathon Yarışması” düzenlendi. Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Destek Patent ve Gürok iş birliği ile gerçekleştirilen “Yenilenebilir Enerji Çözümleri” temalı yarışmanın birincisi olan Gediz Fen Lisesi’nden “İnovasyon Avcıları” ekibi, ödülünü Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit’in elinden aldı.
“Gençlerimiz ve geleceğimiz için çok değerli bir yarışma”
Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz yarışma ile ilgili şunları dile getirdi: “Patent sayıları bir ülkenin kalkınmasında en temel göstergelerden bir tanesidir. Biz mesleğe başladığımızda Türkiye için bu sayılar 1000’li seviyelerde bile değildi, şu an 10.000’li rakamlardayız. Ancak Türkiye’nin sanayileşme düzeyini düşündüğümüzde bu sayılar hala yeterli değildir. İşte bu düzeyi daha da yukarılara taşımak için gençlerimize, onların çalışmalarına, farkındalığına ihtiyacımız var. Ayrıca burada ortaya çıkan projelerin eğitime ve üretime dönüşmesine ihtiyacımız var. Bugün Türkiye’de yılda 10 bin civarında patent başvurusu varken bu rakam ABD’de yaklaşık 350 bin, Japonya’da 400 bin, Çin’de ise 2 milyondan fazla. Dolayısıyla dünyayla yarışmak için fikri ve sınai mülkiyet hakları konusunda daha fazla çalışmaya ve elbette gençlerimizin desteğine ihtiyacımız var. İşte bu noktada da bu yarışma gibi çalışmalar çok değerli. Eğer bu yarışmayla bir açılım ve farkındalık sağlayabiliyorsak, gençlerimiz gelecekte hangi mesleği seçerlerse seçsinler, burada kazandıkları farkındalıkla yapmış oldukları her işte bir buluş elde etme ve onu koruma şansına sahip olacaklardır. Bu nedenle yarışmamızı ve çıktılarını çok değerli buluyorum. Ve katılan tüm öğrencilere teşekkür ediyorum.”
“Bu projenin parçası olduğumuz için çok mutluyuz”
Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat ise eğitim projelerine verdikleri desteği anlatarak başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ekonomik kalkınmak için inovasyon ve teknoloji üretmenin önemini artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Son yıllarda ülkemizde de bu alanlarda ciddi anlamlarda teşvikler veriliyor. Yeni genç gelişimciler teknolojik ürünler ve inovasyonlarla start-up'lar kuruyor ve yatırımlar alıyorlar. Genç yaşlardan itibaren üretmenin, çalışmanın, insanlara faydalı yenilikleri ortaya koymanın teşvik edildiği toplumlarda inovasyon ve teknoloji de hızlıca gelişiyor. ‘Fikirle Sahip Çık Patent Hackathon Yarışması’ ise tam da bu amaçla hayata geçirildi. Yaratıcılığı teşvik eden, öğrenme isteğini artıran, farklı fikirleri bir araya getiren, takım ruhunu öğreten çok kıymetli bir proje. Yarışmanın ana teması olan “Yenilebilir Enerji Çözümleri” ile genç öğrenciler ilham veren tasarımlarını ortaya koydular. Bu kıymetli projenin bir parçası olduğumuz için de çok mutluyuz. Yarışmanın başta Kütahya olmak üzere tüm Türkiye’de geleneksel hale gelmesini temenni ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
“En kısa zamanda tekrar yapılmasını diliyorum”
Son olarak kürsüye gelen Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit şöyle konuştu: “Millî Eğitim Bakanlığımızın da bu tarz çalışmaları var. Ancak bu çalışmalarımız tescil alma noktasında henüz yeterli seviyede değil. Bundan birkaç ay önce, tam da ‘Bu alanda biz neler yapabiliriz’ düşüncesini değerlendirirken bu yarışma önerisi geldi ve çok heyecanlandım. Yarışma kapsamında öğrencilerimiz burada uzman kişilerden eğitimler aldılar ve sonrasında bizlere detaylı proje sunumları yaptılar. Elbette dereceye girenler ve giremeyenler oldu ancak projelerin hepsi birbirinden değerliydi. Ben dereceye giremeyen öğrencilerimizi de tebrik ediyorum çünkü bu yarışmaya katılmak bile bir değerdir. Yarışmada emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Tüm öğrencilerimizin ileride burada edindikleri birikimlerden yola çıkarak gelecek eğitim ve iş hayatlarında kendi patentlerinin olmasını, yarışmamızın da en kısa zamanda bir defa daha gerçekleştirilmesini temenni ediyorum.”
Yarışmada dereceye girenler; Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Kütahya’da bulunan tüm liselerin katılımına açık olan yarışmada; Kütahya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hakan Gölpınar, Gürok Grup Fikri ve Sınai Haklar Müdürü Sara Sülün, Destek Patent Patent Eğitmeni Erol Köksalanlar, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şen, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Tunahan Engin ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KÜTSO) Genel Sekreteri Hüseyin Feyyaz Ebelioğlugil’den oluşan jürinin değerlendirmesi sonucu Gediz Fen Lisesi “İnovasyon Avcıları” ekibi birinci, Aysel Selahattin Erkasap Sosyal Bilimler Lisesi “Yeşil Mucitler” ekibi ikinci, Gediz Mustafa Necip Alayeli Anadolu Lisesi “Venatores” ekibi ise üçüncü oldu. Yarışmada dereceye giren projelerin ekipleri para ödülü kazanırken, katılan tüm ekiplere plaket takdim edildi.