Kurulduğu günden beri yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımları ile enerji, proses endüstrisi, ulaşım ve madencilik sektörlerinde projelere özel uçtan uca dijital çözümler sunan Kontrolmatik Teknoloji, düzenlediği basın toplantısı ile şirketin son çalışmalarına dair bilgileri basın mensuplarıyla paylaştı.
Firma, 2016 yılından bu yana üzerinde çalıştığı kolaboratif robotların geliştirilmesi projesinde sona geldi. Söz konusu cobotun ilk prototipini üreten Kontrolmatik Teknoloji, 2023 yılının ilk yarısında seri üretime geçeceğini, ikinci yarısında ise satışa hazır hale geleceğini duyurdu.
ÜRETİMDE VERİMLİLİĞİN ARTMASI, HATALARIN AZALMASI HEDEFLENİYOR
İnsanlarla kıyaslandığında tekrar yapma yeteneği ve aktif çalışma süresinin ön plana çıktığı cobotun, 7 gün 24 saat aynı hareketi hatasız bir şekilde ve aynı performansta defalarca tekrar edebildiği gözleniyor.
Söz konusu hız ve tekrar yapma yeteneğinin, üretim verimliliğini artırması, hatalı imalatları azaltması ve tesislerin yüksek kalitede stabil üretim yapmasına olanak sağlaması hedefleniyor.
"ROBOTİK ÜRÜNLER DE GELİŞTİRECEĞİZ"
Açıklamalarda bulunan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, cobotlarda seri üretime geçecek ilk yerli şirketlerden biri olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek "Şu ana kadar Ar-Ge aşamasında ya da prototip ürün imalatlarında benzer çalışmalar yapıldı. Ancak kolaboratif robotların seri üretime geçecek ilk yerli firmalardan biri biz olacağımız için çok gururluyuz. Bu çalışmada yazılımı da kendi mühendisliğimizle geliştirdiğimiz için ülkemizde çok ciddi bir know-how oluşturuyoruz."
Seri imalat ile birlikte sadece kolaboratif robot değil aynı zamanda robot teknolojileri de geliştireceklerini söyleyen Aslanhan, "Bununla beraber yazılım ve robota ek olarak alternatif robotik ürün geliştirmelerimiz de olacak. Bu da robotik sektöründeki diğer çalışmaları hızlandırarak, katma değeri daha yüksek alternatif sonuçlar almamızı sağlayacak." ifadelerini kullandı.
ÜRETİMDEN GIDAYA, TARIMDAN SAĞLIĞA...
Aslanhan, dünyada toplam 40 milyar dolarlık robot pazarının oluştuğunu belirterek, cobotun yurt içinde direkt olarak ya da entegratör çözüm ortakları üzerinden satılacağını, yurt dışında ise bayilik ve dış satış yoluyla müşterilere ulaşacaklarını kaydetti.
Bu doğrultuda gerek satış gerek satış sonrası servis çalışmalarının sürdüğünü aktaran Aslanhan, "Birlikte çalışacağımız paydaşları da ara ara geliştirme süreçlerine dahil ediyor, onlardan gelen yorumları dinliyor ve ürünümüzü sürekli geliştiriyoruz. Bu çözümümüz ile endüstrinin kolu kanadı olacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.
"FABRİKA YIL SONUNDAN ÖNCE TAMAMLANMIŞ OLACAK"
Seri üretimin yapılacağı fabrikanın yılsonundan önce tamamlanmasını öngördüklerini ifade eden Sami Aslanhan, seri imalat altyapısı oluşturulması için gerekli makina yatırımı için anlaşmalar yapıldığını ve 2023’ün ilk yarısında ön seri üretime başlamayı hedeflediklerini belirtti.
Aslanhan, Yazılımı da kendileri geliştirdiği için kolaboratif robotları farklı sektörlerdeki farklı uygulamalara kolaylıkla adapte edebileceklerinin altını çizerek Türkiye’de hem üretici hem de yazılım firması olarak tek noktada çözüm üretecekleri için müşterilerin sırtından çok ciddi bir yük alacaklarına söyledi.
"YERLİ OLMANIN AVANTAJIYLA ULAŞILABİLİR FİYAT POLİTİKASI İZLEYECEĞİZ"
Robotun kullanılacağı sektörlere sunacağı katkıya da değinen Aslanhan, "Yerli olmanın avantajı ile maliyet olarak çok daha ulaşılabilir bir fiyat politikası izleyeceğiz. Hızlı ve esnek üretim, üretim hassasiyeti ve kalite standardizasyonu, operatör hatalarının telafisi, operatör kaynaklı performans kaybının önüne geçilmesi, iş çeşitliliğine hızlı uyarlanma esnekliği gibi birçok konuda ilgili sektöre katkı sağlamasını hedefliyoruz." dedi.
COBOT İLE CARİ AÇICIĞIN AZALTILMASINA KATKIDA BULUNACAK
Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Aslanhan, Türkiye'de robot pazarının büyüklüğünü bildiklerini ve alternatif çözümlerin yabancı kaynaklı olduğunu göz önüne alındığında projeleriyle cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacaklarına inandıklarını beyan etti.
Halihazırda benzer ürünlerin büyük bir kısmının yurt dışından geldiğini, ithal ikameli ürünler olduğuna dikkat çeken Aslanhan, "Üreteceğimiz kolaboratif robotumuzla ithalatı azaltırken, ihracatı artıracağız. Böylece ekonomimize katkı sağlamayı hedefliyoruz." diyerek açıklamalarını tamamladı. (AA)