Cobot teknolojisinin mucidi Universal Robots'un Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, kolaboratif robot (cobot) teknolojisi hakkında merak edilenleri cevapladı. Cobot teknolojisinin çığır açmış olmasının temel sebebinin çok kolay ve hızlı kurulabilmesi, programlanabilmesi ve kullanılabilmesi olduğunu söyleyen Gök, bu robotların esnek bir şekilde kullanılabilmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, "Bu esneklik, alışılagelmiş bir şekilde bir robotun sadece bir görevde kullanılmayıp çok hızlı entegre edilerek farklı görevlerde de kullanılabilmesi imkanı sağlıyor." dedi.

COBOTLAR ESNEK ÜRETİMLE ÖNE ÇIKIYOR

Cobotların öncelikle, diğer konvansiyonel robotlardan farklı olarak derindeki gömülü güvenlik fonksiyonları ve insanla beraber yan yana çalışabilme, kolay programlanma, hızlı kurulum, esnek üretim özellikleriyle ön plana çıktığını söyleyen Gök, cobotların istenildiğinde insanla beraber çalışabildiğini ama insandan ayrı çalışması gerektiğinde de hemen hemen tüm özelliklerini gerçekleştirecek şekilde kullanılabildiğine dikkat çekti.

KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI

"Taşıma uygulamalarında, paketleme, paletleme CNC besleme, kalite kontrol, plastik enjeksiyon ve daha pek çok süreçte artık karşımıza işbirlikçi-kolaboratif robotlar çıkıyor." diyen Gök, "Önümüzdeki günlerde hayatımıza daha da çok gireceğini ve mesleklerin değişmesiyle daha farklı alanlarda da bu teknolojilerin insana fayda sağlayacak, işleri kolaylaştıracak şekilde konumlanacağını öngörüyorum. Bu konulardaki çalışmalarımız da sürüyor." değerlendirmesinde bulundu. Gök, son olarak geleceğe ilişkin öngörülerini ise şu şekilde dile getirdi: "Önümüzdeki yıllarda sabit olan, yere sabitlenmiş olan robotlara/cobotlara “robot” demeyeceğiz. Hızlı, esnek ve herkesin erişebildiği ve hayatın her evresinde katkı sağladıkları, daha fazla iş birliği içinde olacakları bir dünyayı öngörüyoruz."

Editör: Ayşete Yavaş