Enerjisini Üreten Fabrikalar

Kardeş Elektrik'in hedefinde güneş enerjisi var

Enerji, savunma sanayi, endüstri, beyaz eşya, otomotiv, makine imalatı gibi sektörlere hitap eden ürünleriyle dikkat çeken Kardeş Elektrik, 2018 yılının ilk çeyreğine kadar yeni bina, makine ve otomasyon yatırımlarını tamamladı. Yeni yatırımların verimliliğe yapacağı katkı ile Kardeş Elektrik yüzde 40, Acel Elektrik yüzde 80 büyümeyi hedefliyor. Yeni dönem hedeflerini konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Kardeş Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Sırrı Kardeş, “2019 yılı içerisinde planladığımız iki yeni ürün gurubuna yönelik çalışmalarımız devam ediyor, bu yeni yatırımlarımızla, Türkiye’ye ve müşterilerimize katma değerli ürünler sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.


Kardeş Elektrik’in son dönemde hayata geçirdiği yeni fabrika yatırımı hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu yatırımla birlikte üretim kapasitenizde ne kadarlık bir artış olmasını hedefliyorsunuz?
1974 yılından beri Sefaköy-İstanbul’daki fabrikamızda faaliyetlerimizi sürdürmekteydik.  Ancak gerek bölgenin konut ve ticari alan olarak gelişimi, gerekse de artan iş hacmi nedeni ile Temmuz 2016’da başlattığımız yeni fabrika binamızı 13 ay gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayarak, Ağustos 2017’de Yassıören-Arnavutköy’de 11 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikamıza taşındık. Üçüncü havalimanın hemen güneyindeki konumu ve üçüncü köprüye yakınlığı ile ulaşım ve müşterilere sevk açısından iyi bir konumda yeni binamız. Bu yatırım sayesinde şirketlerimizi uzun zamandır planladığımız ancak yetersiz alan nedeni ile gerçekleştiremediğimiz makine ve depolama yatırımlarını da tamamlamak sureti ile daha verimli ve rekabetçi bir noktaya taşıdık. 2014 yılında firma yönetimi olarak önümüzdeki beş yılı kapsayan bir stratejik plan hazırladık ve büyük oranda hedeflerimizi gerçekleştirdik.  Bu yıl ise altyapı çalışmalarını tamamlayıp, ciro ve verimlilik hedeflerimize ulaşırken odağımıza müşterilerimizin sürekli memnuniyetini koyacağımız, üretimde otomasyon yatırımlarımızla, toplam kalite yönetimi ile verimliliğimizi sürekli arttıracağımız bir yıl geçirmeyi hedeflemekteyiz.  Bir sonraki adımda 2023 hedefleri gündemde olacak ki, bundan sonra giderek artan şekilde üniversiteler ile iş birliği, Ar-Ge çalışmaları ve sanayi 4.0’a yoğunlaşmayı hedefliyoruz. Bir diğer hedefimiz de ciromuz içerisinde toplam ihracat oranımızı arttırmak olacaktır. Özellikle MEGA Oto kömür ve yuvalarında Avrupa pazarında ürünlerimizin önemli bir potansiyele sahip olduğunu gözlemledik. Avrupa’daki hatırı sayılır imalatçı firmalar ile uzun süredir gerçekleşen çalışmaların bu yıl içerisinde geri dönüşlerini alacağımıza inanmaktayız. Bu projeleri gerçekleştirdiğimizde kısa vadede ihracatımızın ciromuza oranını yüzde 30 mertebesine çıkaracağız.


Yeni fabrikanızın üretim hattında kullandığınız teknolojilerden bahsedebilir misiniz? Bu teknolojilerin ürünlerin kalitesine nasıl yansıması oldu?
Yeni fabrikamızda ağırlıklı olarak plastik enjeksiyon, metal işleme ve şekillendirme, montaj, grafit işleme, sinterleme gibi üretim teknolojilerini yoğun bir şekilde kullanmaktayız. Sanayici geçmişimizden gelen bilgi birikimimiz ile yeni fabrikamızda makine otomasyon yatırımlarına son derece hız verdik. Bu sayede verimliliğimizi arttırabildiğimiz gibi, standart sürdürülebilirlik sayesinde kalite problemlerini minimuma indiren çıktılar elde edebiliyoruz.  Hazır teknolojileri satın almak yerine, bizzat Kardeş Elektrik Ar-Ge personelimizin katkısı ile tamamıyla kendimize özel makineler tasarlama yoluna gidiyoruz. Örneklemek gerekirse, yeni fabrikamıza taşındıktan sonra satın almış olduğumuz yeni teknoloji plastik enjeksiyon makineleri üzerinde, kendi geliştirdiğimiz otomatik yolluk ayırma ve geri kazanım sistemi ile parça imalat birimimizin verimliliğine çok ciddi katkı sağladık. Yine şalter imalatımızda bu yıl içerisinde devreye aldığımız kontak makineleri ile imalatta son derece yüksek bir hıza ulaştık ve el işçiliğinin getirebileceği hata oranlarını minimuma indirebildik. Oto kömürü imalatımızda tamamı ile kendimizin tasarladığı pres ile entegre çalışan imalat hattı yaşadığımız darboğazı aşmamızı sağladı. Kablo pabucu imalatımızda tamamı ile kendi tasarımımız olan yeni kalıp ve imalat teknolojisi ile üretim toleranslarımızı minimal seviyelere indirebildik. Çok yoğun bir şekilde kalıp imal eden bir bünye olarak, yeni CNC Freze ve dalma erozyon makinelerimiz ile yeni kalıphanemizin verimliliğini arttırabildik.


Kardeş Elektrik’in geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. Özellikle kablo ve aksesuarları alanında sektöre sunduğunuz yeni ürünler oldu mu?
Enerji, savunma sanayi, endüstri, beyaz eşya, otomotiv, makine imalatı ve konut sektöründe son yıllarda büyük başarılar elde ettik. Türkiye; enerji, savunma sanayi, endüstri, beyaz eşya gibi alanlarda Avrupa’da ciddi bir oyuncu oldu. Bu sektörlere hitap eden ürünlerin üretimi her yıl artış gösterirken, kaliteli ürün ihtiyacı da öne çıkıyor. Kardeş Elektrik olarak hedefimiz, her zaman müşterilerimizin güvenle kullandığı, servis gerektirmeyen, yenilikçi ve kaliteli ürünleri pazara sunmak olmuştur. Kablo aksesuarları alanında “cable management” alanında Avrupa’nın en büyük imalatçısı olan Hellermann Tyton firması ile uzun yıllara dayalı bir partnerliğimiz var. Çok farklı kullanımlar için uygun kablo bağları, kroşeler, kablo koruma sistemleri, ısıyla daralan makaronlar ve başlıklar gibi kablo izolasyon malzemeleri ile birlikte farklı tesisat malzemeleri ve profesyonel uygulama aletleri gibi ürünleri olan firmanın ürünleri ile özellikle beyaz eşya, otomotiv, raylı sistemler ve savunma sanayii sektörlerine çok çeşitli ürünler sunmaktayız. Yine İtalyan Cembre firmasının kablo, klemens ve pano işaretlemesine yönelik geniş bir ürün yelpazesi mevcut. Bu sene başından itibaren gerçekleştirdiğimiz yoğun tanıtım çalışmaları neticesinde özellikle pano imalatçılarımız tarafından yoğun bir kullanım alanı buldu.

Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları alanında önemli yatırımlar gerçekleşiyor. Siz bu alanda daha fazla pay alabilmek için güneş sektörü için nasıl çözümler üretiyorsunuz?
Öncelikle üretim partnerimiz Kraus & Naimer firmasının Solar fotovoltaik besleme sistemleri için artan ihtiyacı göz önüne alarak geliştirdiği DC kesici şalterler ile ilgili çalışmalarımız mevcut. Kraus & Naimer’in DC-21B veya DC-22A kullanım kategorilerine uygun 80 VDC den 1.000 VDC ye kadar olan gerilim değerlerinde ve 16A. den 64A.e kadar nominal çalışma akım aralığı için imal edilen DC şalterleri ile bu pazarda ihtiyaç duyulan çoğu izolatör uygulaması için çözüm üretebilmekteyiz. Bunun yanı sıra GES’lerin güvenilir bir şekilde korunmasını sağlamak için bir diğer partnerimiz olan EFEN firması, solar modülleri için özel olarak tasarlanmış 10 x 38 DC sigorta ve DC sigorta anahtarları konusunda çözüm sunmaktayız. Bunun yanı sıra kablo yönetimi konusunda dünyanın önde gelen firmalarından birisi olan Hellermann Tyton firmasının UV dayanımlı ürünleri sayesinde bir GES kurulumu esnasında en azından yüzde 25 daha hızlı kablolama imkanı sağlıyoruz. Ayrıca HellermannTyton firması, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerjiler için hangi teknolojilerin geliştirileceği ve uygulanacağına bakılmaksızın, uygulamalar için her zaman en verimli kablo yönetimi çözümünü sunuyor. CEMBRE firmasının gerek konnektörleri gerekse de profesyonel uygulama aletleri ile de her türlü enerji üretim tesisinde her zaman en doğru bağlantı ve iletimi sağlayabilmekteyiz. Bunlar aklıma ilk gelen çözümlerimiz, bunlar gibi gerek imalat portföyümüz ile gerekse temsilciliğini yaptığımız firmaların ürünleri ile güneş sektörü için çok farklı çözümler üretebilmekteyiz.
Son dönemde ürünlerinizin kullanıldığı GES projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Gerek direkt gerekse dolaylı olarak şimdiye kadar birçok GES projesine ürünlerimiz ile çözümler sunduk. Solaray Enerji, Bereket Enerji, Çalık Enerji, IBC Solar gibi firmalar ile birlikte farklı projelerde çözümlerimizi sunduk. Bildiğim Erzincan 5MW, Ankara Oyaca 6MW, Manisa Akçaköy 8MW gibi GES projelerinde ürünlerimiz kullanılmıştır. 

Ar-Ge departmanınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu bölümde kaç kişilik bir ekip faaliyet gösteriyor. Cironuzun yüzde kaçını bu bölüme ayırıyorsunuz?
2017 yılında yeni bina, makine ve otomasyon yatırımlarımız toplam ciro ve verimliliğimize olumlu katkı sağladı.  Ayrıca yıl içerisinde gerek beyaz eşya sektöründe uygulanan teşvikler, gerekse de şirketlere sağlanan KGF benzeri teşvik programları da ciromuzun yüksek iki hanelerde artmasına destek verdi.   Yeni yerimize taşınmamız ve artan iş hacmi sebebi ile 50 kişiden fazla yeni istihdam gerçekleştirildi. Kur artışının ihracata olumlu etkilerini de dikkate almak lazım. Tüm bu etmenler ile baktığımızda 2017 yılında önceki yıla oranla yüzde 41 oranında bir büyüme sağladık. Şirket olarak Ar-Ge’ye önem veriyoruz; KOSGEB ve TÜBİTAK destekli çeşitli projeleri başarı ile tamamladık.  2017 yılında ülkemizin ilk on araştırma üniversitesinden birisi tayin edilen Gebze Teknik Üniversitesi ile yakın bir işbirliği içinde hareket ediyoruz.  Kardeş Elektrik’te 2017 senesi içinde imalatına başlayacağımız otomotiv grubu ürünlerinin kalıplarına başladık.  SKC Karbon’un gelişen işleme imkanları ile yeni pazarlara ulaşabilmekteyiz.  Bursa Serbest Bölgede kurulu Alman Phoenix Contact Gmbh Co KG ile ortak olduğumuz fabrikamız Acel Elektrik Ltd’de alan olarak bu sene iki katına çıkarak 2.500 m2 ve 150 kişilik istihdama ulaştık.  Yeni devreye alınan tam otomatik beslemeli enjeksiyon parkının genişletilmesi ile üç vardiya çalışarak imal ettiğimiz ürünleri % 100 ihracat ediyoruz.  Bünyemize özellikle ihracat potansiyeli olan yeni ürün gruplarının ve ürünlerin dahil edilmesi için ilk günden beri çalışmalarımız sürekli devam ediyor.  Uzman olduğumuz sektörlerde genişlemeyi tercih ediyoruz ve hep sahadayız, sahada olmaya da devam edeceğiz.


2019 yılında yeni yatırımlar yapmaya devam edecek misiniz? Yatırım gündeminiz hakkında bilgi verebilir misiniz?
2017 ve 2018 yılının ilk çeyreğine kadar planladığımız yeni bina, makine ve otomasyon yatırımlarımızı tamamladık. Acel Elektrik’de ise genişleme çalışmaları 2018 senesi sonuna kadar plan dahilinde devam edecek.  Bu yatırımlarımızı verimliliğimize yapacağı katkı ile 2018 yılında Kardeş Elektrik tarafında yüzde 40, Acel Elektrik tarafında ise yüzde 80 oranında büyüme elde etmeyi hedefliyoruz.  2019 yılı içerisinde planladığımız iki yeni ürün gurubuna yönelik çalışmalarımız devam ediyor, bu yeni yatırımlarımızla, Türkiye’ye ve müşterilerimize katma değerli ürünler sağlamaya devam edeceğiz.