Özellikle Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan savaşlar ve dünya genelindeki ekonomik çalkantılar sürdürülebilir enerjiye erişimin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Enerjiye olan talep modern toplumların temel ihtiyacı olmaya devam ediyor, ancak gelişmekte olan ülkelerin talepleri de dünya jeneratör sektörünü şekillendiriyor. Dünya üzerinde 800 milyondan fazla kişinin elektriğe ulaşamaması ve bu insanların büyük çoğunluğunun Afrika’da yaşaması insanlığın sürdürülebilirliği için bir tehdit olarak görülüyor. 

HER SAAT ORTALAMA 210 MİLYON MEGAWATT ENERJİ TÜKETİLİYOR

Yerküre üzerinde her saat ortalama 210 milyon Megawatt enerji tüketildiğini ifade eden STARKGEN Jeneratör Genel Müdürü Murat Erkmen, “Sınırlı kaynaklara sahip dünyamızda geleceğimizi yöneten yapay zeka, elektrik enerjisinin yüzde 2’sini kullanıyor. 2026 yılında ise Japonya’nın tümünün kullandığı elektrik kadar enerji harcayacağı tahmin ediliyor. Örneğin Google markasının günlük tükettiği elektrik ile 200 bin hanenin günlük elektriği sağlanıyor. Şimdilik önceliğimiz olmadığını düşündüğümüz yapay zekanın enerji tüketimi oranı, jeneratörlerin geleceğin yapılanmasındaki önemli rolünü bir kez daha hatırlatıyor” dedi. 

Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığının Azalması İçin Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Şart Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığının Azalması İçin Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Şart

Jeneratörlerin mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ve şebeke kesintisi durumunda ihtiyaç duyulan kesintisiz elektrik enerjiyi temin eden bir makine olduğunu ifade eden STARKGEN Genel Müdürü Murat Erkmen, “Jeneratör temel olarak bir dizel motor ve bir alternatör ile yardımcı parçalarından oluşuyor. Dünya jeneratör sektöründe ağırlıklı olarak dizel motorlu ürünler kullanılıyor. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte enerji verimliliği ve karbon ayak izini azaltmaya odaklanılıyor. Bu tür yeniliklerle, kullanıcıların jeneratörlerin performansını uzaktan izlemeye ve yönetmeye imkan bulmaları sağlanıyor” diye konuştu. 

Jeneratör seçiminin kritik bir aşama olduğu da sözlerine ekleyen Murat Erkmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Öncelikle kullanılacak mekanın; fabrika, işyeri, bina vs. ihtiyacı olan güç tüketiminin hesaplanması gerekir. Burada özellikle yüksek güç tüketen makinelerin, binalarda asansör, evlerde klima, ısıtma üniteleri gibi sürekli çalışan yüksek elektrik çeken cihazların değerlendirmeye alınması önemlidir.”

Editör: Haber Merkezi