XL Architecture + Engineering Yüksek Mimar Arda Işık, ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine verdiği röportajda, ıslak zemin tasarımının kritik noktalarına ve uygulanması gereken standartlara dair önemli bilgiler paylaştı.


Arda Işık

FOTO: XL Architecture + Engineering Yüksek Mimar Arda Işık

Isı Pompaları, Geleneksel Sistemlere göre Daha Verimli Isı Pompaları, Geleneksel Sistemlere göre Daha Verimli

Islak zemin tasarımında en önemli kriterler nelerdir? Kullanıcı konforu, güvenlik ve ergonomi açısından hangi standartlar dikkate alınmalıdır?

Islak zeminde en önemli kriterler; kullanıma bağlı olarak kaymazlık, su ve nemin etkilerine karşı dayanıklılık, döşeme veya kaplama kolaylığı, hijyen, bakım ve temizleme kolaylığı ile ıslak mekânın nasıl algılanacağına dair yüzey karakteri, desen ve renk seçimidir.

Kaymaz zeminler için hangi malzemeler önerilir? Malzeme seçiminde dayanıklılık, hijyen ve bakım kolaylığı nasıl sağlanır?

Kaymaz malzemeler için yüzeyleri direnç, sürtünme veya tutunma yaratabilecek ürünler seçilmelidir. Malzemelerin noktasal veya hareketli yüklere dayanıklı olması, yüzeylerinin su veya kir tutmayacak şekilde - tercihen nano malzemelerle - kaplı olması bu kolaylığı sağlayacaktır.

Islak zeminlerde su yalıtımı ve yüzey kaplamalarında dikkat edilmesi gereken teknik detaylar nelerdir?

Yapılacak yalıtımın herhangi bir taşma durumu -suyun taşarak havuzlaşması- düşünülerek mekânın duvarlarında da minimum 20 cm yüksekliğe kadar devam ettirilmesi, yalıtım yüzeyinin çatlak oluşturabilecek hiçbir şekilde zarar görmemesi ve mekanın kullanım amacına göre derzlerin sızdırmaz ve anti bakteriyel malzeme ile doldurulması önem arz etmektedir. 

Ticari ve konut projelerinde ıslak zemin tasarımı nasıl farklılaşır? Kullanım yoğunluğu malzeme ve tasarım tercihini nasıl etkiler?

Ticari projelerde kullanıcı sayısı konut projelerine göre çok daha fazla olacağı, yük taşıma veya tadilatlar gereğiyle aşırı noktasal yük veya aşındırıcı kullanımlara maruz kalma olasılığı daha yüksek olacağı üzere kullanılacak ürünlerin de buna bağlı dirençlerinin yüksek ve tadilatlara karşı kolay temin edilebilir, kolay tamir edilebilir özellikler gösteren tercihen teknoloji ürünü sentetik malzemeler olması arzulanır. 

Aydınlatma, renk ve doku seçimleri, ıslak hacimlerin algısını ve kullanıcı deneyimini nasıl etkiliyor?

Islak hacimlerin kullanım tiplerine göre kullanıcı algısının önem kazandığı, buna bağlı olarak aydınlatma, renk ve doku seçimlerinin önem kazandığı, tercihler söz konusu olabilir. Örneğin yoğun bir ticari kullanıma ve yaya - veya taşıt - trafiğine sahip ama suyla doğrudan bağlantılı olmayan mekanların duvarlarında su veya neme direnci düşük olmakla birlikte renk ve doku etkisiyle mekan algısı kuvvetli inşayi malzemeler tercih edilebilir.

Sürdürülebilir ve çevre dostu ıslak zemin tasarımı için hangi malzemeler ve yöntemler tercih edilmelidir?

Su ve nemin yarattığı tahribatın yapılar, binalar, mobilyalar ve yaşayanlar için devasa ölçeği göz önüne alındığında sürdürülebilirlik için öncelikli olarak yapısal güvenliğin sağlanması gerektiğini ve bunun için de - doğal ya da sentetik - doğru malzemelerin seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Seçilecek malzemenin sadece uygulamanın ilk yıllarında değil ama yıllar içinde de performansını devam ettirmesinin gerekliliğine inanıyorum. 

Akıllı banyo ve mutfak sistemleri, ıslak zemin tasarımında nasıl bir dönüşüm sağlıyor? Dijitalleşmenin etkileri nelerdir?

Akıllı banyo ve mutfak sistemleri ıslak hacimlerdeki su ve çevresel elemanların kontrol ve akışını daha büyük bir kesinlikle sağladıkları için ıslak zemin tasarımlarının üzerindeki dirençlilik baskısını azaltarak daha az dirençli ama mekânsal/tektonik algısı daha yüksek malzemelerin kullanımı imkanlı hale getiriyorlar.