Tamamen yerli üretim insansız yük taşıma robotu AKİBA’yı Robot Yatırımları Zirvesi’nde sergilemeye hazırlanan Elfatek Elektronik’in Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, 1.5 m/s hız ile ortama bir insanın yürüyüş hızından daha hızlı bir şekilde hareket eden AKİBA’nın bu sayede transfer süresinden de tasarruf edip, iş verimliliğine olumlu yönde katkı sağladığını açıkladı.
Akiba-100 ve Akiba-500 olmak üzere 2 modelinin de tamamen ağır sanayi koşullarında çalışabilecek şekilde dizayn edildiğini aktaran Bahattin Düzgün, “En fazla 2 saat içerisinde 2 cihazımız da 0’dan 100’e şarj olabilmekte ve bu şarj süresi ile 12 saate varan çalışma süresi sağlamaktadır” diyerek sorularımızı yanıtladı.
Bahattin Bey, kısa süre önce çok önemli bir yatırım gerçekleştirdiniz. İnsansız yük taşıma robotunuz "AKİBA"yı duyurdunuz. İnsansız yük taşıma robotunuzu hangi amaca istinaden, neden geliştirme ve pazara sunma ihtiyacı duydunuz? Sizi buna yönlendiren etkenler nelerdi?
Üretim, lojistik, depo ve dağıtım gibi bölümlerde insan müdahalesi olmaksızın her türlü taşıma işlemini yerine getirmesinden dolayı insan kaynaklı meydana gelen iş kazalarının en aza indirgenmesi, endüstride yük taşımak amacıyla kullanılan sistemlerin maliyetlerini düşürmek ve verimliliğini artırmak için en uygun sistemlerin geliştirilmesi “AKİBA” insansız yük taşıma robotumuzun geliştirilmesindeki en büyük etkenler olarak gösterebiliriz.
Robotun çeşitli branşlardaki 30 mühendisle ve 6 yıllık süreç sonrasında geliştirilerek seri üretime hazır hale getirildiğini biliyoruz. Ar-Ge süreçleri hakkında bilgi verir misiniz?
Ar-Ge sürecimizin, proje danışmanımız Doç. Dr. Akif Durdu hocamız ve ekibi ile başladığını söyleyebilirim. Akif Hocamız ve ekibi ile birlikte fizibilite çalışmalarımızı tamamladık. Bu süreç içerisinde konsept çalışmanın kanıtlanması için çalışmalar yürüttük. Konsept çalışmalar ile birlikte TÜBİTAK 1501 projesi başvurumuz kabul edildi ve 29 aylık bir maraton ile 2 modelimizi çalışma arkadaşlarımızın gayretleri ile ortaya çıkarmış olduk.
Ürününüzün iki modeli bulunuyor. İkisini de görücüye çıkardınız. Araçlar ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Hangi teknik özelliklere sahip?
Akiba-100 ve Akiba-500 olmak üzere 2 modelimizi görücüye çıkardık. Bu modellerimiz 100 kg ve 500 Kg’a kadar yükleri taşıyabilecek cihazlar olarak açıklayabilirim. Cihazlarımızın tamamı ağır sanayi koşullarında çalışabilecek şekilde dizayn edildi. İster tek ister 3 vardiya olsun, her an göreve hazır olması gereken insansız yük taşıma robotu için şarj sürelerini olabildiğince kısa tutmaya çalıştık. En fazla 2 saat içerisinde 2 cihazımız da 0’dan 100’e şarj olabilmekte ve bu şarj süresi ile 12 saate varan çalışma süresi sağlamaktadır. 1.5 m/s hız ile ortama bir insanın yürüyüş hızından daha hızlı bir şekilde hareket eden bu sayede transfer süresinden de tasarruf edip, iş verimliliğine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.
İş verimliliği demişken, insansız yük taşıma robotumuz kullanım kolaylığı için Web arayüzüne sahiptir. Bu sayede telefon, tablet, bilgisayar gibi farklı cihazlarla takip ve yönetim sağlayabilmekteyiz. Fabrika içerisinde bulunan üretim planlama ve yönetim yazılımları için verdiğimiz iletişim arayüzü sayesinde kullanıcıdan bağımsız olarak AKİBA’nın otomasyon sistemleri ile kontrolü sağlanabilmektedir.
Bu özelliklerin hepsi, fabrika içerisinde herhangi bir değişiklik gerekmeden, AKİBA’nın şarj olacağı ve bekleyeceği bir alan oluşturulması ile kullanılabilir hale gelmektedir. Tüm iletişimler için telefonlarımız bilgisayarlarımız gibi Wi-Fi ağını kullanmaktadır.
AGV, AMR gibi yük taşıma araçlarında emniyet büyük önem taşıyor. Fabrika içi lojistikte gerek bir noktadan diğer bir noktaya gidiş-gelişlerde gerekse fabrika personelleriyle aynı ortamda, dinamik-statik engeller karşısında neler yapabiliyor? Bu konuda neler söylersiniz?
Öncelikle cihazlarımız Doğal navigasyon yöntemini kullanmakta olduğunu tekrardan dile getirelim. AMR tarzı cihazımız herhangi bir şerit , lazer konumlandırıcı ihtiyacı bulunmadığı için yükü aldığı noktadan bir diğerine giderken gitmesi gereken yolu kendisi belirlemektedir. Bu yolu belirlerken statik engel yani sürekli bir noktada bulunan engellere göre kendisi yolunu belirlemektedir.
Dinamik engel olarak tanımladığımız, araçlar, insanlar ve hareket edebilen bütün nesneler için AKİBA saniyede 20 kez etrafını Güvenlik Sertifikalı Lazer tarayıcılar ile taramaktadır. Bir engel olabilecek cisim gördüğünde öncelikle kendi yolunu değiştirmekte eğer bunu başaramayacak durumda ise durmaktadır.
Bunun en güzel örneğini 11-14 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen Konya Makine Teknolojileri Fuarlarında gördüğümüzü söyleyebilirim. Fuar sırasında içeride bir çok misafirimiz ile birlikte dolaştığını, bizim gibi bir alanda en iyi düşündüğü yoldan kimseye dokunmadan hareket ettiğini söyleyebilirim.
Tabi bunu endüstriyel ortamda güvenlik için yeterli olarak görmüyoruz. Bundan dolayı AKİBA üzerinde 12 ayrı güvenlik sensörü sürekli olarak hareketleri ve etrafı taramakta ve bir çarpışmaya izin vermeyecek şekilde kontrollerini sağlamaktadır.
Araçlarda satış sonrası teknik destek ve yedek parça tedariki konusunda verdiğiniz destek ve hizmetler nelerdir?
Öncelikle belirtmek isterim ki AKİBA yük taşıma robotlarımız genel merkezimiz ile sürekli olarak bağlantı halinde çalışabilmektedir. Bu sayede bir arıza ve/veya problem oluşturabileceği durumda merkezimiz bunu görmekte ve çalışma alanıyla anında iletişime geçerek arızalar oluşmadan çözme yöntemi ile ilerlemektedir. Tabi AKİBA tamamen yerli üretim bir cihazdır. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içerisinde üretilmiş bir cihaz olduğundan dolayı Elfatek olarak teknik servis hizmeti verdiğimiz tüm lokasyonlarda en geç 24 saat içerisinde, Tüm Türkiye’de ise 48 saat içerisinde destek verebilmekteyiz. Gerektiği durumlarda yedek cihaz temini, yerinde tamir, gibi hızlı aksiyonlar alabilmekteyiz. Yerli üretim olmamızdan dolayı cihazlarımızın tüm parçaları kendi depolarımızda bulunmaktadır. Bu sayede kullanıcılarımıza yedek parça konusunda kolay ulaşılabilecek bir alan sunmaktayız.
Özellikle yüksek teknoloji yatırımlarında en çok merak edilen konulardan biri de geri dönüş süreleridir. Bu anlamda AKİBA’nın geri dönüş süresi ile ilgili neler söylemek istersiniz?
Her firma için değişiklik gösterse de kısaca 1.5 - 2 yıl diyebilirim. Birçok firma için verimlilik analizlerini yapmalarını önermekteyim. Piyasada bulunan birçok işletmemiz transfer süreçlerinde insan gücüne bel bağlamış durumdadır. Bu süreç içerisinde daha katma değere sahip işlerde çalışabilecek birçok eleman sadece taşıma işlerinde çalışmaktadır. AKİBA bu sürekli, monoton işleri insan faktöründen çıkararak hem iş akışına yardımcı olmakta, hem de ağır görevleri üstlenerek insan sağlığı ve güveliği konusunda yardımcı olmaktadır. Hastalığı, izini, sigortası gibi etkenler olmadığı için iş verenlerimiz içinde güvenli bir yatırım ve iş geliştirme aracı olmaktadır.
Özetle yatırım yapmak isteyenlere neler önerirsiniz? Neden AKİBA’yı tercih etsinler? AKİBA onları hangi alanlarda öne çıkaracak? Nasıl bir rekabet avantajı sağlayacak?
Yatırım yapmak isteyen firmalarımız için öncelikle şirket içerisinde nerede en fazla iş gücü ve maliyet kaybının olduğunu bulmalarını önerebilirim. Firmalarımız bunu gördüklerinde tam olarak nasıl bir çözüm aradıklarını kesinleştirmiş oluyorlar. Bu süreçten sonra sadece hangi AKİBA diye sormak kalıyor..
AKİBA biraz önce de bahsettiğimiz gibi yerli üretim bir cihazdır. Bu sayede tüm kullanıcılarımıza kendi isteklerine göre konfigürasyon sağlayabilmekteyiz. Bununla birlikte bütün firmalarımız kendi çalışma şekil ve isteklerine göre tesislerinde ek masraf yapmadan kullanım sağlayabilmektedirler.
Malzeme kalitesi olarak en küçük robotumuz Akiba-100 bile plastik yerine ağır sanayi şartlarına dayanabilecek metal malzemeden üretilmektedir. Bu sayede uzun yıllar bir problem oluşturmadan çalışmaya yönelik tasarlanmıştır.
Uzun bir geliştirme ve test süreci geçiren robotumuz piyasada bulunan insansız yük taşıma robotlarından daha güvenli bir şekilde çalıştığını ve hızlı tepki verebildiğini söyleyebiliriz.
Son olarak, biraz önce bahsettiğim gibi yerli üretim olması sayesinde teknik servis ve desteği çok hızlı verebilmekteyiz.
Bahattin Bey, kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyeriniz ve profesyonel iş geçmişiniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Konya ili Ahırlı ilçesine bağlı Akkise mahallesinde 1981 yılında doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Akkise mahallesinde tamamladıktan sonra lise öğrenimini Seydişehir Endüstri Meslek Lisesi’ni tamamladım, buradan mezun olarak Ankara Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği bölümünü kazandım.1998-2002 arasında üniversite eğitimini tamamladım. Sanayii alanında farklı iş tecrübelerinin birikimiyle birlikte, 2006 yılında "Ülkede üretilmeyeni üretmek" sloganıyla çıktığım bu yolda ELFATEK Elektronik firmasını 4 ortak ile kurduk. Sanayinin ihtiyacını karşılamak ve ülke ekonomisine katkı vermek adına sırasıyla; 2011 yılında Koreksen 3D Robotik, 2012 yılında Elfamak Makine, 2017 yılında Elfaexport Mühendislik ve 2019 yılında Sasantek firmasını kurdum. Hali hazırda tüm bu firmaların Yönetim Kurulu Başkanlığını ve üyeliğini yürütüyorum.