Panelin moderatörlüğünü yapan Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, yaptığı açılış konuşmasında dijitalleşme ve yeşil dönüşümün tüm sektörlerdeki firmaların en önemli gündemi olduğunu belirterek KOSGEB'in bu konularda son derece proaktif davrandığını söyledi.
TÜBİTAK AR-GE VE YENİLİK PROJELERİ DESTEKLERİ
TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Makina, İmalat Teknolojileri Grubu'ndan (MAKİTEG) Fatma Kara ise TUBİTAK TEYDEB Detekleri hakkında bilgiler verdi. Özel sektör Ar-Ge ve Yenilik Projeleri, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kapasitesini Geliştirme ve Teknogirişim alanlarındaki TÜBİTAK destkleri hakkıında detaylı bir sunum yapan Kara, TÜBİTAK'ın kurallarının çok net olduğunu ve desteklerinden faydalanmak isteyen frimaların hedeflerine ulaşabilecekleri konusunda kendiler ikna etmeleri gerektiğini söyledi.
KOSGEB YEŞİL DÖNÜŞÜM VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEKLERİ
KOSGEB Proje Yönetimi Dairesi Başkan Vekili Faruk Kahvecioğlu da dijitalleşme ve yeşil dönüşüm konusunda KOBİ'lere yönelik destekleri hakkında detaylı bir sunum yaptı. Kahvecioğlu, "KOSGEB Yeşil Dönüşüm Desteği, lk yakıt verimiliğidir! En yeşil enerji, kullanılmayan enerjidir! Enerji verimiliği, ekonomik büyüme ve sosyal kalkınma hedeflerininin sürdürülebilirliği ile doğrudan ilişkilidir. Enerji verimliğinin karbon ayak izini azaltmada büyük etkisi vardır" şeklinde konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DE EN AZ DİJİTALLEŞME KADAR ÖNEMLİ
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'ndan Seçil Yıldız ise firmaların karlılığı için sürdürülebilirliğin de en az dijital dönüşüm kadar önemli olduğunu belirterek, özellike 20026 yılında hayata geçecek olan Sınırda Karbon Vergisi düzenlemesinin bu anlamda önemli bir örnek olduğunu söyledi. Banka olarak özellikle sürdürülebilirlik alanıdaki projeleri desteklediklerini kaydeden Yıldız, sürdürebilirliğin firmaların rekabet gücünü belirlemede çok önemli bir etken olduğunu ifade etti.
Yaklaşık 25 kişinin takip ettiği panel soru-cevap bölümüyle sone erdi.