Suni deri, ham kumaş örme ve boyahane fabrikasıyla iki üretim tesisinde faaliyetlerini sürdüren Hefa Group, Şanlıurfa Eyüp Nebi beldesinde, 5.1.h enerji mevzuatı çerçevesinde hayata geçireceği güneş enerjisi santrali ile geleceğe sürdürülebilir bir enerji katkısı sunmayı hedefliyor. “Projemiz toplamda 150 bin metrekare arazi üzerinde 18 bin 350 adet güneş paneli kullanılarak yapıldı. 10 MWp kurulu güce sahip olacak bu santral, yıllık tüketimimizin 19.000.000 kW saatlik bölümünü karşılamamızı sağlayacak” diyen Hefa Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Şahinler ile projenin ayrıntılarını konuştuk. 

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Hefa Group ve Fayteks’in temelleri 1955 yılında ailemizin büyükleri tarafından atılmış ve çanta üretimi ile sektöre giriş yapmıştır. Kuruluşundan sonra, 1960 ve 1970’li yıllarda vinileks, kavel ve derby-dora gibi Türkiye’nin en büyük suni deri fabrikalarının vazgeçilmez toptancısı konumuna geldi. 1974 yılında ise aile büyükleri bu gücü kullanarak sanayiciliğe ilk adımı attı ve ilk suni deri fabrikasını kurdu. 2 genç girişimci olarak 1989 yılına gelindiğinde bugüne kadar sektörde başarılı işlere imza atan Fayteks firması faaliyete geçti.

Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? 

2 üretim tesisinde toplam 35.000 m² kapalı alanda; suni deri, ham kumaş örme ve boyahane fabrikamız faaliyetlerini sürdürmektedir.

Son dönemde hayata geçirdiğiniz güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz?

Şirketimiz; Şanlıurfa Eyüp Nebi beldesinde, 5.1.h enerji mevzuatı çerçevesinde hayata geçireceği güneş enerjisi santrali ile geleceğe sürdürülebilir bir enerji katkısı sunmayı hedefliyor. 10 MWp kurulu güce sahip olacak bu santral, yıllık tüketimimizin 19.000.000 kW saatlik bölümünü karşılamamızı sağlayacaktır. Ayrıca, yenilenebilir enerji depolamaları ve yeşil hidrojen üretimi alanındaki araştırma geliştirme çalışmalarımız ile sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz.

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek?

Toplam’da 10 MWp gücünde, 204,000,000 TL'lik  GES yatırımımız kendini 3-3,5 yıl arasında amorti edecektir.

Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı?

Projemiz toplamda 150. 000 metrekare arazi üzerinde 18 bin 350 adet güneş paneli kullanılarak yapılmıştır. Güneş enerjisi santralimizin devreye alınması ile yıllık 7 bin ton karbon emisyonu engellenmiş olacak. 6.000 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer üretim yapılacak ve aynı zamanda yıllık 19.430 ağaç dikilmesine eş değer katkı sağlayacak diğer bir ifade ile yıllık 1475 aracın yıllık karbon emisyonu engellenmiş olacak. Bu sayede enerjide dışa bağımlılık azalarak ülke ekonomimize katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Güneş enerjisi projelerinin topluma ve çevreye sağladığı faydalar neler ve projeyle ilgili hedefleriniz nedir?

Güneş enerjisi, fosil yakıtlara kıyasla temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Ve güneş enerjisi elektrik üretimi, hava, su ve toprak kalitesini olumsuz etkilemeyen bir şekilde gerçekleşir. Güneş enerjisi projeleri, bireyler, şirketler ve topluluklar için enerji bağımsızlığı sağlar. Projelerinin kurulumu, işletilmesi ve bakımı, yeni istihdam fırsatları yaratır. İklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha fazla hissedildiği bir dönemdeyiz. Bu konu ile mücadelede atılan en önemli adımların başında karbon ayak izini düşüren yenilenebilir enerji yatırımları geliyor. Biz de üzerinde yaşadığımız gezegenin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmayı hedefliyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz.

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? Yollarınız bu firmayla nasıl kesişti ve nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz? 

Projemizin ilk aşamasından itibaren SolarAPEX firması ile çalıştık. SolarAPEX, güneş enerjisi sektöründe faaliyet gösteren, projelerin geliştirilmesi, kurulumu ve bakımı konularında uzmanlaşmış bir EPC şirketidir. 

Güneş paneli ve inverter konusunda hangi markaları tercih ettiniz, bu ürünlerin öne çıkan özellikleri ve tesise sağladığı avantajlar neler oldu?

Güneş panelinde Manisa’da fabrikası olan HSA Enerji’nin Mavi Çam panelini tercih ettik. İnverterde ise Huawei markasını kullandık. Markaların sektör referansları ve çalıştığımız EPC firmasının tercihi bizler için önemliydi.

Yenilenebilir enerji ile ilgili başka çalışmalarınızda var mı? 

Tek Bir Cihaz Birçok Enerji İhtiyacını Karşılayabilecek Tek Bir Cihaz Birçok Enerji İhtiyacını Karşılayabilecek

Şirketimiz, yenilenebilir enerji depolamaları ve yeşil hidrojen üretimi alanındaki araştırma geliştirme çalışmalarıyla sürdürülebilir bir enerji geleceğine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen hidrojenin kullanımını teşvik etmek ve bu alanda inovasyon sağlamak için yoğun çaba sarf etmektedir. Elektroliz yöntemiyle suyun ayrıştırılmasıyla elde edilen hidrojenin, fosil yakıtların yerini alarak çevre dostu bir enerji kaynağı olması hedeflenmektedir. Bu kapsamda, yenilikçi elektroliz teknolojileri geliştirmekte, verimlilik ve maliyet açısından iyileştirmeler sağlamaktayız. Ayrıca, hidrojenin depolanması, dağıtımı ve kullanımı konularında da araştırmalar yapmaktayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının artan kullanımıyla birlikte enerji depolama ihtiyacı da giderek önem kazanmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin depolanması ve kullanılabilirliğinin artırılması üzerine araştırmalarımız devam etmektedir.

Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Yeni ürünlerin devamlılığı içinde durmadan çalışıyoruz. Bunun için de ÜR-GE çok önemli. Çünkü; Çin’den kendimizi ayrıştırmamız gerekiyor, biz yolumuzu onlardan ayrı tutacağız. Pazara yeni ürünler geliştirip sunuyoruz. İhracatı çok ayrı bir yerde tutuyoruz. Geçmişten bugüne ihracatımız 80’den fazla ülkeye ulaştı. Kapasitemizin yüzde 50'sini ihracata ayırmak öncelikli hedefimiz. Hedefimize ulaşmak içinde var gücümüzle çalışıyoruz.
 

Editör: Haber Merkezi