Basınçlı hava/gaz ölçüm teknolojisinin dünyadaki lider üreticilerinden biri olan Almanya merkezli CS INSTRUMENTS, 2002'de kurulduğundan beri, sürekli olarak en yüksek kaliteyi içeren yenilikçi bir portföy sunuyor. Şirket, "Bizim için "Made in Germany" sadece kağıt üzerinde değil, aynı zamanda pratikte de gerçekleştirilir." mottosuyla tüm ürünlerin Almanya'da geliştirilmesi, üretilmesi ve kalibre edilmesine de vurgu yapıyor.
ST Endüstri Radyo'da yayımlanan Otomasyonun Seyir Defteri programına konuk olan CS Instruments Ülke Müdürü Yusuf İlhan, şirketin hikayesini şöyle paylaşıyor: "CS Instruments basınçlı gazların debisi, kalitesi ve kaçak miktarları ölçen cihazlar geliştiriyor ve üretiyor. Almanya’da 2002 yılında başlayan üretim bugün de Almanya’daki iki lokasyonda devam ediyor. 13 ülkede kendi ofisleriyle faaliyette. Türkiye Ofisi de bu iştiraklerden biri olarak 2019 yılında açıldı. 2025 yılı itibariyle bir servis yeniden-kalibrasyon merkezi olarak faaliyetimize devam ediyoruz."
"BU PLANIN ÇOK KÜÇÜK BİR PARÇASIYIZ"
İlhan, Endüstri 4.0 ve IoT gibi teknolojik gelişmelerin, ölçüm cihazları sektörünü nasıl etkilediğine ilişkin de değerlendirmelerini paylaştı. "Dördüncü sanayi devrimi Almanya’nın 2010’larda başlattığı yüksek teknoloji dönüşümünün ticari adı." diyerek sözlerine başlayan İlhan şöyle konuştu: "Dördüncü sanayi devrimi Almanya’nın 2010’larda başlattığı yüksek teknoloji dönüşümünün ticari adı. Hedef başta Almanya sanayinin toplam faktör verimliliğini arttırarak küresel rekabette yerini güçlendirmekti. Aynı zamanda Endüstri 4.0 dönüşümünün ihtiyaç duyduğu ekipmanlar için de en güçlü imalatçı Almanya olduğu için yeni bir ihracat yolu açılmış olacaktı. Bu hedeflere kısmen ulaşıldığını düşünüyorum. Bilhassa entegrasyon konusunda hem saha seviyesindeki teknik engeller hem de farklı imalatçıların birbiriyle entegre edilmesi o kadar kolay olmayan ekipmanları nedeniyle başta kağıt üzerinden hayal edilen kadar güçlü bir dönüşüm olmadığı kanaatindeyim. Ölçüm cihazları tedarikçileri olarak bu planın çok küçük bir parçasıyız. Bizim için de çok benzer sınamalar söz konusu, hangi altyapıya hangi protokolle entegre olacaksınız, bu sorunun cevabı hala çok net değil. Her firma kendince doğru gördüğü tercihleri yapıyor."
Konuşmasında bir diğer önemli soruna daha işaret eden İlhan sözlerini şöyle tamamladı: "Bir diğer büyük sorun da verinin toplanması, depolanması ve işlenmesi. Bizim örneğimizde ölçüm cihazından elde edilen verinin kayıt altına alınması ve buradan iyileştirici bir önleme gidilecek sonucun çıkartılması lazım. Bu aşamada bu görev kimde olacak, veri nerede saklanacak ve kim tarafından nasıl işlenecek sorusu da hala her proje için farklı cevaplar gerektiriyor."