ST Endüstri Radyo'da yayınlanan "Depreme Dayanıklı Binalar" programının konuğu, Tetraglobe Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Koray Aydın oldu. Aydın, yapı güçlendirme ve eski eser restorasyonunda malzeme ve sistem bütünlüğünün önemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

FOTO: Tetraglobe Kurucu Ortağı, İnşaat Mühendisi Koray Aydın

Aydın, mühendislikte modelleme çalışmalarının sahadaki gerçeklik ile uyumlu olmasının kritik bir unsur olduğunu belirterek, "Bizim için en önemli olan şey, modellemenin sahada karşılığını verebilecek bir ürün kullanabilmektir. Yeni yapılarda beton basınç dayanımı ölçülüp kabul yapıldığı gibi, güçlendirme yöntemlerinde de kullanılan malzemenin niteliği ve davranış bütünlüğü çok önemlidir" dedi.

"Güçlendirme, Bir Sistem Olarak Düşünülmeli"

Güçlendirme uygulamalarında farklı malzemelerin rastgele birleştirilmesi yerine, sistem bütünlüğüne odaklanılması gerektiğini vurgulayan Aydın, "Bu bir bilgisayar kasası toplamak gibi parça parça oluşmaz. X firmasının harcı, Y firmasının tekstili, Z firmasının donatısı yerine, tüm bilesenlerin bir sistem olarak birlikte çalışması gereklidir" ifadelerini kullandı.

Aydın, ürünlerin denetlenmesi konusundaki eksikliklere de dikkat çekerek, "Ürünlerin menşeii neresi olursa olsun, sahaya gelen her ürün dönemsel olarak test edilmeli. Çünkü proje denetimi kadar malzeme denetimi de çok kritik" dedi. Teknik denetimin hem sektörün gelişmesi hem de mevcut yapıların güvenliği için şart olduğunu da belirtti.

Eski Eserlerde Yenilenebilir Müdahale Anlayışı

Tetraglobe'un esas odak alanının tarihi yapıların restorasyonu ve güçlendirilmesi olduğunu belirten Aydın, eski eserlerde "yenilenebilir müdahale" prensibinin benimsendiğini ifade etti. "Bugün kullandığımız bir güçlendirme yöntemi, 100 yıl sonra yeni bir teknoloji geldiyinde kolaylıkla sökülebilmeli ve zarar vermeden değiştirilebilmelidir" dedi.

Depremler ve Eski Eser Yapıların Korunması

Geçmişte yaşanan depremlerin sektöre çok önemli dersler verdiğini belirten Aydın, "Artık sadece yeni yapılar değil, mevcut eski yapılar da incelenmeli ve güçlendirilmelidir" dedi. Hatay bölgesinde yoğun olarak çalıştıklarını ve bölgenin geçmişte defalarca deprem nedeniyle yıkılıp yeniden yapıldığını belirtti.

"Zemin Analizleri ve Yapısal Modellemeler Kritik"

Operasyonel Modal Analiz (OMA) Yöntemi, Yapı Güçlendirmede Önemli Rol Oynuyor Operasyonel Modal Analiz (OMA) Yöntemi, Yapı Güçlendirmede Önemli Rol Oynuyor

Tarihi yapılarda yapısal güçlendirme projelerinin başlangıcının doğru analizlerle yapılması gerektiğini belirten Aydın, GPR (Ground Penetrating Radar) teknolojisini kullanarak zemin ve duvar analizleri yaptıklarını belirtti. "Bir yapının temel derinliğini, duvarların iç yapısını, güçlendirme için uygulanabilecek müdahaleleri GPR ve sayısal modelleme ile detaylıca belirliyoruz" dedi.

"Teknoloji, Mimari ve Mühendisliği Yakınlaştırıyor"

Aydın, yeni nesil malzeme teknolojileri ve sayısal modelleme sistemlerinin mimar ve mühendisler arasındaki iş birliklerini güçlendirdiğini de belirtti. "Eskiden mimar bir tasarım yapar, mühendis olmaz derdi. Ancak gelişen malzeme teknolojileri ile mimari tasarımları daha çok destekleyebiliyoruz. Yapısal güçlendirme ve tasarım çalışmalarımız bu sayede daha estetik ve daha dayanıklı hale geliyor" dedi.

Koray Aydın'ın Depreme Dayanıklı Binalar programındaki değerlendirmeleri, yapı güçlendirme ve eski eser restorasyonunda sistematik yaklaşımın ve teknik denetimin kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Tetraglobe'un bu alandaki çalışmalarını sürdüreceği ve sektördeki denetim eksikliklerinin giderilmesine katkı sağlayacağı belirtildi.

Editör: Merve Kaya