Enerjisini Üreten Fabrikalar

GRI Standartlarına Uygun Sürdürülebilirlik Raporunu Yayınladı

Aksa Doğalgaz, ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlayarak çevresel, sosyal ve yönetişim (ÇSY) performansını şeffaflıkla paylaştı.

Aksa Doğalgaz, çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarındaki (ÇSY) performansını ortaya koyan ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Yükümlülüklerle sınırlı kalmadan Şirket’in vizyonu çerçevesinde Global Reporting Initiative (GRI) Standartları’na uygun olarak hazırlanan 2023 yılı raporu, Şirket’in sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve şeffaflık ilkesini vurguluyor.

20 yılı aşan sektör tecrübesiyle elde ettiği başarıları sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla birleştiren Aksa Doğalgaz, stratejilerini ve hedeflerini açıkladığı raporunda, çevre dostu enerji çözümlerinden karbon ayak izini düşürme hedeflerine, finansal gelişim ve paydaş ilişkilerinden toplumsal sorumluluk çalışmalarına, dijital dönüşümden iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede yürüttüğü çalışmaları detaylandırıyor. 

ÇEVRESEL, SOSYAL VE EKONOMİK ALANDA SOMUT ADIMLAR

2023 yılında 27 il merkezi, 298 ilçe ve beldede, yaklaşık 5 milyon aboneye doğa dostu enerji doğal gazı ulaştıran Aksa Doğalgaz, ilk olma özelliği taşıyan yayınladığı sürdürülebilirlik raporunda çevresel, toplumsal ve ekonomik alanlarda attığı somut adımları ve gelecek hedeflerini tüm ayrıntılarıyla şeffaf bir şekilde irdeliyor. 1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki dönemi kapsayan raporda Şirket, sürdürülebilirlik yolculuğundaki rotasını net bir şekilde çizerken, gelecek hedeflerini ve bu konudaki güçlü taahhütlerini yansıtıyor.

Türkiye’nin en geniş coğrafi dağıtım alanına hizmet veren Aksa Doğalgaz, karbon emisyonlarını azaltarak daha yaşanabilir bir doğaya katkı sağlamayı amaçlıyor. Doğal gazın kömüre kıyasla daha temiz bir enerji kaynağı olduğunun vurgulandığı raporda, Aksa Doğalgaz’ın yatırımlarıyla karbon yoğun yakıt kullanımının azaltılmasına sağladığı katkıyı gözler önüne seriyor. 

KARBON AYAK İZİNİ KÜÇÜLTME HEDEFİ

Atık yönetimi ve döngüsel ekonomi projelerine de ağırlık veren Aksa Doğalgaz, sürdürülebilirliği iş modelinin merkezine yerleştiriyor. Rapor, Aksa Doğalgaz’ın “Karbon Emisyonu Hesaplanması ve Azaltılması” projesi ile faaliyetlerinden kaynaklanan karbon ayak izini hesaplama ve düşürme çalışmalarına odaklandığını gösteriyor: Pilot uygulama olarak ilk etapta, Trabzon-Rize bölgesinde hayata geçirilen çalışma kapsamında, doğrudan ve dolaylı emisyonların ölçümlenmesi için altyapı sistemi kuruldu. Proje, 2024 yılında gruba bağlı tüm dağıtım bölgelerini kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldı. Şirket ayrıca, 2025 yılına kadar elektrik tüketiminden kaynaklanan karbon emisyonlarını sıfırlamayı hedefliyor. 

DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ODAKLI İNOVASYON

Raporun dikkat çeken bir diğer önemli başlığı ise dijital dönüşüm ve teknoloji yatırımları. Aksa Doğalgaz, 2023 yılında müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımak için yapay zeka destekli projelere ve dijitalleşme süreçlerine hız verdi. “Mükemmel Müşteri Deneyimi” projesi kapsamında, müşteri geri bildirimleri titizlikle değerlendirilerek operasyonel süreçler sürekli iyileştiriliyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK VİZYONU

İklim değişikliğiyle mücadelede alternatif yakıtlar ve enerji kaynaklarının önemine inanan Aksa Doğalgaz, bu alanda fark yaratacak araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle Gazbir-Gazmer bünyesinde “Doğal Gaz Yeşilleniyor” Ar-Ge Projesi’ni hayata geçiren Aksa Doğalgaz, raporda, laboratuvar ortamında doğal gaza yüzde 20 oranında yeşil hidrojen karıştırılması işlemini başarıyla tamamladıklarının bilgisini verirken, GAZMER ile yürüttüğü bir diğer çalışmasına da değiniyor: Organik atıklardan elde edilen biyometanın doğal gazla harmanlanması sonucunda elde edilen gazın kullanımının ekonomik açıdan sürdürülebilirliğini ve enerji verimliliğine etkilerini değerlendirdiğini belirtiyor.