Türkiye’de milyonlarca öğrenci hayalini kurduğu üniversiteye girebilmek için tercih dönemine girerken, Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, geleceğin mesleklerini belirlemede dijital dönüşümün önemini vurguladı.
"YEPYENİ MESLEKLERE İHTİYAÇ OLACAK"
Robot teknolojisi, bulut teknolojileri, 3D yazıcılar, siber güvenlik, artırılmış gerçeklik, veri analizi ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin temelinde yapay zekanın bulunduğunu dile getiren Aydoğdu, günümüzde imalat sanayisi başta olmak üzere stratejik sektörlerin en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu ifade etti.
Türkiye'de endüstride robotlu otomasyon ve yapay zeka temelli yeni nesil makinaları kullanacak iş gücünün dünya standartlarının altında olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, teknolojik gelişmelerin insanın üretim sürecinde ortaya koyduğu katma değerin yerini tutmadığını ve bu nedenle robot kullanımının insanların işlerini tamamen elinden almayacağını ancak hem iş güvenliği hem de kalite anlamında önemli avantajlar sağladığını söyledi.
Robotların söz konusu zorlukların üstesinden gelebildiği için gençlerin daha yaratıcı rollerde görev almasının beklendiğini kaydeden Aydoğdu, "Dolayısıyla robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri ve otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital altyapıları oluşturan yepyeni mesleklere ihtiyaç olacağını öngörüyorum. diye konuştu.
"IIOT ÜRETİM KURALLARINI YENİDEN YAZIYOR"
Endüstri ve IoT arasındaki ilişkiden bahseden Aydoğdu, yapılan bir araştırmaya atıfta bulunarak en iyi IoT uygulama alanlarının başında üretimin ve endüstrinin geldiğini dile getirdi.
Aydoğdu, hızlı problem çözme becerisi bulunan IIoT'nin, üretim kurallarını baştan yazdığını ve dijital fabrikaları farklı bir boyuta taşıdığının altını çizdi.
"EĞİTİMLERİMİZİ GÜNCELLİYOR, GELECEĞE DÖNÜK KURGULUYORUZ"
Bir sosyal sorumluluk projesi olarak faaliyetlerini sürdüren Tezmaksan Akademi'ye de değinen Aydoğdu, Akademi çatısı altından kuruluşundan beri 150'den fazla öğretmen, 400 civarı lise, yaklaşık 300 üniversite öğrencisi ve binin üzerinde operatöre ücretsiz eğitim desteği sunduklarını ifade etti.
Covid-19 ile beraber çevrimiçi olarak gerçekleştirmeye başladıkları eğitimlerle son bir yılda 117 farklı eğitim ile toplamda 4 bin 313 kişiye ulaştıklarını aktaran Aydoğdu, Akademi bünyesinde kişilere destek verdiklerini, mühendis ve operatörleri geleceğe hazırladıklarını dile getirdi.
Bilhassa dijital dönüşümün ivme kazandığı bugünlerde, Sanayi 4.0 için kalifiye personel ihtiyacının arttığını bildiklerini ve söz konusu bakış açısı ile eğitimlerini güncellediklerini kaydeden Aydoğdu, "Eğitim metotlarımızda yeni nesil uygulamaları da detaylıca ele alıyoruz. Eğitimlerimizi dijital dönüşümle birlikte kariyerinde farklı bir yön çizmek isteyen geleceğin profesyonellerine yönelik kurguluyoruz." şeklinde konuştu.
"YETENEKLİ VE BAŞARILI ÖĞRENCİLER SANAYİYİ HEDEFLEMELİ"
Aydoğdu, üniversite ve meslek liselerinden mezun gençlerin dijital dönüşüme bağlantılı bir şekilde donatılmasının önemini vurgulayarak, bazı süreçlerin pandemiyle birlikte hızlanmasına rağmen henüz geç kalınmadığını ve hızlı, sistematik olarak dönüşümün yapılabileceğini belirtti.
Söz konusu süreçte okul-sanayi iş birliklerine işaret eden Aydoğdu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu süreçte okul-sanayi iş birlikleri önem arz ediyor. Çünkü ülkemizde başarılı öğrenciler mesleki veya teknik eğitimlere pek yönlendirilmiyor. Oysaki dönüşen imalat koşullarında iyi mühendislere, yazılımcılara, operatörlere ihtiyacımız var. Dolayısıyla başarılı ve yetenekli öğrencilerin sanayi sektörünü hedeflemeleri önemli."