Kolaboratif robot pazarında iddiasını ortaya koyan FANUC, ürün gamına son olarak eklediği yeni robot modelleriyle bu alandaki segmentini genişletti.

Pazardaki hızlı büyümeyle beraber bu alana yönelik yatırımlarına devam ettiklerini belirten FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, cobot ile havacılık sektöründe yaptıkları projeden örnek verdi, esnek ve verimli bir üretime nasıl imkan sağladıklarını anlattı.

FANUC’un kolaboratif robot ürün gamı hakkında bilgi verir misiniz? CRX serisine son olarak eklediğiniz CRX-5iA, CRX-20iA/L ve CRX-25iA iş birlikçi robotlarınızın sağladığı avantajlar, teknik özellikler nelerdir? Programlama tarafında kullanıcılarına sunduğu yeniliklerden bahseder misiniz?

FANUC olarak ürün gamımıza yakın zamanda eklediğimiz CRX-5iA, CRX-20iA/L ve CRX-25iA modelleri, 4-35 kg arası ürünleri taşımak için 11 cobot model varyasyonuna sahip FANUC CR ve CRX serisi cobotları tamamlayıcı nitelikte çalışıyor. Sektöründe bulunan en kapsamlı ve kullanımı en kolay kolaboratif robot serisi arasında yer alan yeni modeller, iş süreçlerini hızlandırırken verimliliği de artırıyor. 

Sırasıyla 5 kg, 20 kg ve 25 kg taşıma kapasitesi ve 994 mm, 1418 mm ve 1889 mm azami erişim mesafesi sunan yeni CRX-5iA, CRX-20iA/L ve CRX-25iA model cobotlar, CRX-10iA ve CRX-10iA/L cobot modellerini takip ediyor. Kalite kontrol, makina yükleme/boşaltma, ambalajlama, paletleme, zımparalama, kaynak ve diğer birçok uygulamayı pratik bir şekilde gerçekleştiren yeni modeller; güvenli, kullanımı kolay, güvenilir ve çok yönlü çözüm sağlıyor. Bunun yanı sıra IP67 koruma seviyesi, modellere toz geçirmez ve su geçirmez standardı sunuyor. Cobotlar bu sayede fabrikanın ağır şartlarda çalışılan bölümlerinde dahi kullanabiliyor. Çalışma alanındaki dış kuvvetleri kolayca tespit eden yeni modeller, kişi veya nesnelerle temas halinde güvenli bir şekilde duruş sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde kolaboratif CRX serisi, maliyetli korumalara ihtiyaç duyulmadan personelle birlikte güven içinde çalışabiliyor.

CRX serisine yeni eklenen CRX-5iA, CRX-20iA/L ve CRX-25iA model cobotlar, endüstriyel ortamlara yüksek derecede uygun olmalarının yanı sıra sekiz yıla kadar bakım gerektirmeyerek çok daha fazla avantaj sunuyor. Bununla birlikte, interaktif programlama kullanıcılara el ile hareket ettirerek veya tablet arayüzünde sürükleyip bırakabilecekleri simgelerle noktaları öğretebilmelerine imkan tanıyor. Yaklaşık 400 W (25 kg taşıma kapasitesiyle) güç tüketimine sahip enerji tasarruflu ekipmanlarla donatılan yeni modeller, standart tek faz 220v elektrikle kullanılabiliyor. iRVision dahil bazı gelişmiş FANUC özelliklerini destekleyen cobotlar, henüz ilk robotlarını kullanacak olan şirketler dahil verimliliklerini daha da yükseltmek isteyen tüm şirketler için ideal seçim oluyor.

CRX serisi cobotlarınız sekiz yıl bakım gerektirmeden çalışacak şekilde tasarlandı. Bu doğrultuda satış sonrası destek ve bakım hizmetlerinizden bahseder misiniz?

FANUC olarak yüzde 100 müşteri memnuniyeti vizyonu ile servise fazlasıyla eğiliyoruz. Şirketimizin felsefesi “Önce Servis”. Güvenirlik Değerlendirme Binası dahil genel merkezimizdeki laboratuvarlar üstün ürün kalitesi sağlıyor. Bununla birlikte, dünya genelindeki onarım merkezlerimizle ürünlerimiz için “ömür boyu bakım” garanti ediyoruz. Bu durum, müşterilerimiz istediği sürece tüm ürünlerimiz için bakım ve onarım imkanı sağladığımız anlamına geliyor.

Servis işlemlerimiz yalnızca büyük üreticiler için değil, aynı zamanda küçük ölçekli müşterilerimiz için de hızlı ve güvenilir. 2021 yılında Avrupa’da (FANUC Europe bölgeleri arasında Rusya, Türkiye ve İsrail yer alıyor) servis ziyaretlerimizi tamamlama süremizi müşterinin ilk telefon çağrısından itibaren yalnızca ortalama 25 saate indirdik. Bu, normal şartlar altında ilgili makina veya robot çağrıdan itibaren bir gün içinde müşterinin fabrikasında çalışmaya geri dönecek demek. Makina veya robotun bu kısa çalışmama süresinin altında ise yedek parça bulunurluk oranı geliyor. Öyle ki 2021 yılı genelinde Avrupa’da 99.97’yi aşan yüksek yedek parça bulunurluk oranına sahip olduk. Böylelikle bakım ve servis süresini minimumda tutmaya çalıştık. Bu oran, Avrupa stokumuzda 5 bin servis işleminde yalnızca tek bir parçanın eksik olduğu anlamına geliyor. Nadiren yaşanan böyle bir durumda eksik parça genellikle küresel servis ağımızdan bir hafta içerisinde tedarik ediliyor.

Son dönemde FANUC cobotlarıyla gerçekleştirilen uygulamalardan örnekler verir misiniz? Hayata geçirilen projelerin sonunda elde edilen çıktılar neler oldu?

CRX’in esnek kullanım altyapısı ve özellikleri sayesinde üretim hatlarına hızlıca adaptasyonunu yapabiliyoruz. İnsanlar ile birlikte iş birlikçi olarak çalışıyor olması üretimde verimliliği maksimum seviyeye çıkarıyor. Ayrıca ağır ve tekrarlı işleri yaparak insan sağlığını koruyarak zorlu işleri de üstleniyor. Son dönemde özellikle otomotiv, havacılık ve beyaz eşya gibi birçok sektörde yaptığımız çeşitli uygulamalarımız bulunuyor. Ayrıca CRX’in otonom sistem olan AGV ile birleştirilmesi cobotların sabit konum yerine farklı alanlara da erişmesini ve çalıştırılmasını sağlıyor.

Yine bir örnek üzerinden ilerleyecek olursak, yakın dönemde havacılık sektöründe yaptığımız bir projeden bahsedebiliriz. Kompozit malzemelerin üretilmesi ve kesilmesi alanına çalışan bir CRX ile kesim yörüngelerinin insan eli ile robota öğretilmesi ve entegre kuvvet sensörü ile aynı baskı kuvvetinde kesimin yapılması müşterimize oldukça esnek ve verimli bir üretim imkanı sağladı. Hiç robot kullanmayı bilmeyen bir kişi rahatlıkla kesim yörüngelerini öğretebiliyor ve sistemi çalıştırabiliyor. Ayrıca üçüncü parti ürün kullanımına gerek kalmadan robot kendi kuvvet sensörü ile kesim hattındaki işlemleri aynı kalitede yapabiliyor.

Gerek dünyada gerekse Türkiye’de işbirlikçi robotların geleceğini nasıl görüyorsunuz? 

Sanayi ve uygulamaya bağlı olmakla beraber, otomotiv gibi bazı sanayilerde otomasyon oranı bugün bile oldukça yüksek. Gıda, medikal ve elektronik gibi sanayilerde de robot kullanımında artış yaşandı. Fakat tüm sanayileri göz önünde bulundurduğumuzda, otomasyon potansiyelinin büyük kısmı henüz gerçekleştirilmemiş olmaya devam ediyor. Cobotlar birçok insanın çalıştığı alanlara esnek bir biçimde entegre olabildiğinden bu potansiyelin açılmasında gelecekte önemli bir rol oynayacak.

FANUC’un cobot pazarında orta ve uzun vadede hedefleri nelerdir? Pazar payınız ile ilgili neler söylemek istersiniz?

FANUC bu yıl lansmanını yaptığı 5 kg, 20 kg ve 25 kg CRX serisi robotlarla beraber cobot alanındaki segmentini genişletti. Cobot pazarındaki hızlı büyümeyle beraber bu alandaki yatırımlarına devam ediyor. Hayata geçirdiğimiz pazarlama aksiyonları ve saha aktiviteleriyle beraber globaldeki pazar payımızı cobot alanında hızlı bir şekilde artırmayı hedefliyoruz. Son iki yıldır bu alanda aldığımız aksiyonlar ve başarılı sonuçlarla beraber, bu hedefimize kısa zamanda ulaşabileceğimize inanıyoruz.