GENSED Asbaşkanı Tolga Murat Özdemir’in moderatörlüğünü üstlendiği “Fabrika Çatılarında GES Projeleri ve Uygulama Örnekleri” başlıklı panelde, SolarEdge Türkiye Müdürü Cemil Tolun, Istrich Genel Müdür Yardımcısı Kerim Cüneyt Çimen, MY Enerji Genel Müdürü Mehmet Yükselen, Schmid Pekintaş CEO’su Özhan Olcay, Yılkomer Genel Müdürü Serdar Aksoy, Sunra Enerji Kurucu Ortağı Ünal Ercan konuşma gerçekleştirdi.
“GES YATIRIMLARINDA DENETİMİN ÖNEMİ”
Güneş enerji santrali yatırımlarında denetimin önemini anlatan Istrich Genel Müdür Yardımcısı Kerim Cüneyt Çimen, “ISTRICH Enerji Danışmanlık Ltd. Şti, Enerji yatırımları konusunda özel sektör temsilcilerine, yerli ve yabancı hukuk firmalarına, bankalara ve finans kuruluşlarına proje yönetimi, yatırım, finans ve enerji hukuku alanlarında uzman kadrosu ile danışmanlık ve mühendislik hizmetleri veriyor. Faaliyete başladığımız 2014 yılından bu yana, 8800 MW gücün üzerinde GES santraline; işveren mühendisliği, teknik danışmanlık, test, denetim, muayene ve sertifikasyon hizmetleri tarafımızdan uygulanmıştır. Kapasiteye bakıldığında; Türkiye’de belirlenen yaklaşık kurulu güç 8800 MW’ın 2730 MW’ ından fazlasında Istrich Enerji olarak imzamız bulunuyor. Çatı Tipi GES projesi kapsamında sunulacak danışmanlık ve mühendislik hizmetleri sırasıyla belirtilmiştir. Keşif esnasında drone görüntüleri alınıyor, çatının mevcut durumu analiz ediliyor, gölgeleme mesafeleri ve ölü alanlar tespit ediliyor. Aynı zamanda keşif esnasında tesisin mevcut elektriksel altyapıları inceleniyor. GES üretim analizi için gerekli olan meteorolojik veri seti derleniyor. Verileri gerçeğe en yakın şekilde oluşturmak adına bölgesel uygunluk analizi sonucunda ilgili data baselerden ve aynı bölgede çalışılan önceki projelerden veriler referans alınarak hassasiyet analizi gerçekleştiriliyor. Tesisin elektrik tüketimi ve bu tüketimin aylık dağılımı, tesisin trafo gücü ve sözleşme gücü; tesisin bulunduğu bölge; tesisin çatı alanı, arazi konumu ve yönü göz önünde bulundurularak PV SYST simülasyon programı ile gölgelenme ve üretim analizleri hazırlanır. Bu doğrultuda optimum kurulu güç belirleniyor” dedi.
“FABRİKALARDA 5.1H KAPSAMINDA ARAZİ GES UYGULAMALARI”
MY Enerji Genel Müdürü Mehmet Yükselen, Çatı Uygulamaları-5.1.h Kapsamında Arazi Uygulamaları başlıklı panelde hayata geçirdikleri örnek uygulama projeleri hakkında bilgi verdi. Yükselen, “Çatı ve Arazi projelerinde boyutlandırma yaparken 2 kritere dikkat edilmesi gerekiyor. Birincisi, kurulu trafo kapasitesi ve sözleşme gücü. İkincisi ise yıllık tüketim… Örneğin, döküm endüstrisinde çalışan bir fabrika trafo gücü 25 MW, sözleşme gücü 15 MW, yıllık tüketim ise 100 Mio KWh değerlerindedir. Bu projenin kurabileceği GES kapasitesi, sözleşme gücü 25 MW yükseltelebilir, sanayi tesisi olduğu için bunun 2 katı kadar 50 MW AC GES kurabilir. AC/DC oranını yüzde 130 alınır. Trafo açısından 65 MW GES kurabilir. Tüketim açısından 100 Mio KWh tüketim + 100 Mio KWh şebekeye satış hakkı bulunuyor. 65 MW DC GES @1450 MWh/Yıl = 94.25 Mio KWh elektrik üretimi yapar. Bu tesis şebekeye satma ihtiyacı olmadan bu GES’i kurabilir” dedi.
“FABRİKA ÇATILARINDA ANAHTAR TESLİM GÜNEŞ ENERJİSİ PROJELERİ”
Sunra Enerji Kurucu Ortağı Ünal Ercan, “GES'te Yeni Dönem: 5.1.h” başlıklı konuşmasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği'ne yeni eklenen bu maddeyle ilgili detayları paylaştı. Ercan, “5.1.h. maddesi ile tüketicilerin dağıtım bölgesi sınırı aranmaksızın herhangi bir araziye, sözleşme güçleri ile tanınan hakkı aşmamak kaydı ile GES kurulumlarının yapılmasına imkân tanınmıştır. Ayrıca elektrik abonelik türü sanayi ya da tarımsal sulama olan tüketicilere, sözleşme gücünün iki katı kadar 5.1.h maddesi kapsamında araziye kurulum imkânı da sonradan ek olarak tanınmıştır. Bu durum özellikle elektrik tüketiminin tamamını güneş enerjisinden karşılamak isteyen fakat çatısında yeterli alanı bulunmayan, var olan alanları kullanışsız ve verimsiz durumda olan tüketiciler için önemli bir avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar arasında; bağlantı anlaşmasında yer alan sözleşme gücü kadar kurulum yapabilme imkânı, aylık mahsuplaşma imkanı, fazla üretimde satış imkanı, aynı tüzel kişiliğe ait ve aynı abone grubunda tüketim tesislerinin birleştirilme imkânı gibi maddeler öne çıkıyor” dedi.