Tek türbinde 2 basınç seviyeli çevrim ile donatılmış dünyanın ilk, ödüllü, ikili santralini Türkiye’de kurduklarını söyleyen Exergy Türkiye Türbin Enerji Teknolojileri A.Ş. Genel Müdürü Celal Tuğcu, “Bu yeni ikili santral konfigürasyonu, 100 °C’ye kadar düşebilen sıcak suya sahip düşük entalpili 3-8 MW aralığındaki kaynaklardan her zamankinden daha verimli ve ekonomik bir şekilde yararlanmak için yeni olanaklar açtı.” dedi.
EXERGY’nin Türkiye’de radyal çıkışlı türbin ve tesis bileşeninin yerel üretiminden sorumlu olduğunu kaydeden Celal Tuğcu, yenilikçi santral konfigürasyonunun ilk olarak Akça Enerji’nin Denizli Tosunlar'daki tesisi için tasarlandığını açıkladı.Türkiye'de yakın zamanda önemli bir müşteri olan Greeneco Enerji ile Denizli ilindeki jeotermal sahasının işletilmesi için iki adet 28 MWe'lik jeotermal santral tedariğine yönelik sözleşme imzaladıklarını kaydeden Tuğcu sorularımızı yanıtladı.
Şirketiniz ile ilgili kısa bir bilgi alabilir miyim?
EXERGY International, yenilikçi ve öncü Radyal Dış Çıkışlı Türbin teknolojisini kullanan, Organik Rankine Döngüsü (ORC) sistemlerinin dünya çapında geliştiricisi, mühendisi ve üreticisi olan İtalya merkezli bir şirkettir. EXERGY, 2009 yılında Radyal Çıkışlı Türbin'in lansmanı ile kurulmuş ve jeotermalde önemli bir konumla pazardan önemli bir pay alarak ORC sektöründe hızla lider konuma gelmiştir. Bugün EXERGY, portföyünde toplam kapasitesi 500 MWe'yi aşan 58 enerji santrali barındırıyor ve dünya çapında en büyük ikinci jeotermal ORC filosuna sahip.
Türkiye bugün dünyanın en önemli jeotermal pazarlarından biridir ve bu nedenle 450 MWe'den fazla kurulu gücümüz ile EXERGY için önemli bir pazardır. Greeneco Enerji, Kiper Elektrik, Kipaş Holding, Karizma Enerji, Karadeniz Holding ve diğerleri gibi Türkiye'deki birçok önemli müşteriye santrallerimizi sunduk. Türkiye'de başarılı bir pazar lideri olan EXERGY, 2014 yılında yerel pazara hizmet vermek için EXERGY Türkiye’yi faaliyete geçirdi. İzmir şehrinde bulunan bu fabrika, EXERGY Radyal Çıkışlı Türbin ve tesis bileşeninin yerel üretiminden sorumludur ve EXERGY'nin yerel servis ekibi ve ekipmanına ev sahipliği yapmaktadır.
Exergy Türkiye'ye ne gibi yenilikler getirdi?
Exergy, Türkiye pazarına girdiğinden beri müşterilerine kalite ve rekabet açısından en iyi ürün ve hizmetleri nasıl sunacağını düşündü. Şirketin Türkiye'ye getirdiği ilk avantajlar, teknolojik bilgi birikimini aktarmak, ülkeye yatırım yapmak, yerel istihdam sağlamak ve yerel tedarikçilerle ticari ortaklık kurmak oldu. Bugün EXERGY Türkiye'de en iyi Türk müşterilerine hizmet vermek için çalışan yaklaşık 20 kişilik, yüksek vasıflı profesyoneller ve teknoloji uzmanlarından oluşan bir ekibimiz var. Yerel bir üretim merkezine sahip olan EXERGY'nin müşterilerine sunabildiği bir diğer önemli avantaj ise enerji santrali bileşenlerinin yerel üretimiydi. 2015 yılında Radyal Dış Çıkışlı Türbinlerimiz ve yardımcı ekipmanlarımız için sıkı bir bakanlık sertifikasyon prosedürünü yerine getirerek Yerli Malı sertifikalı ilk ORC sağlayıcısı olduk ve 2018'de de Türkiye'de bu jeneratörleri ilk kez üretip pazara sunan ilk ORC tedarikçisi olduk. Bu başarılar, temel tarife garantisine ek olarak yerel üretim teşviği ile en yüksek tarife garantisini elde edebildikleri için Türk müşterilerimiz için ticari avantaja dönüştü. Bu da müşterilerimizin + yüzde 20'ye varan gelir artışı ile santral işletmeciliğinin karlılığını artırdı. Ayrıca yerel üretim, hem doğrudan çalışanlar hem de bu yüksek teknoloji sektöründe çalışan tedarikçiler ile Türk ekonomisine büyük destek olmuştur.
Teknoloji başarısı açısından, tek türbinde 2 basınç seviyeli çevrim ile donatılmış dünyanın ilk, ödüllü, ikili santralini kurduğumuz ülke Türkiye oldu. Bu yenilikçi santral konfigürasyonu ilk olarak müşterimiz Akça Enerji’nin Denizli Tosunlar'daki tesisi için tasarlandı. Bu yeni ikili santral konfigürasyonu, 100 °C’ye kadar düşebilen sıcak suya sahip düşük entalpili 3-8 MW aralığındaki kaynaklardan her zamankinden daha verimli ve ekonomik bir şekilde yararlanmak için yeni olanaklar açtı. Diğer bir teknolojik dönüm noktası ise Turcas’a 18 MWe'lik bir enerji santrali için Türkiye pazarındaki ilk en büyük ORC türbininin kurulumu oldu.
2021 nasıldı? 2022 için planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
2021'de, müşterilerimiz Greeneco Enerji, Kiper Elektrik ve RSC Enerji için Türkiye'de üç jeotermal enerji santrali kurabildiğimiz çok zorlu bir 2020'nin ardından bir yeniden hareketlenme gördük. 2021'de Filipinler'de Energy Development Corporation (EDC) ile 2022'nin ilk yarısında başlayacak ilk geri kazanım jeotermal santrali için yeni bir sözleşme imzaladık. 2022 için hedefimiz EDC projesinin başlatılması, üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni projelerin imzalanması ve Türkiye, Afrika ve ABD gibi diğer pazarlardaki varlığımızın gelişmesi.
Jeotermal alanlardan enerji üretim süreci nasıl?
Jeotermal kaynak, kuyu başlarında toplanır ve ORC tesisine ulaşır. ORC ısı eşanjör sistemi, ısıyı jeotermal kaynaktan organik sıvıya aktarır. ORC ısı eşanjör sisteminden geçen organik sıvı buharlaşır ve türbinde genleşerek türbini çevirir. Türbinde oluşan mekanik enerji de şaft yardımıyla jeneratöre aktarılır ve yeşil enerji üretimi gerçekleşir.
ORC sistemini hangi endüstriyel uygulamalarda kullanabilirsiniz?
Jeotermal kaynaklardan enerji üretmek için kullanılan ORC sistemi aynı zamanda biyokütle, atık ısı kazanımı ve konsantre güneş enerjisi gibi alanlarda da enerji üretimi için kullanılmaktadır. Çimento, cam, çelik, kağıt, kimyasal ve petrol&gaz sektörlerinde de Atık Isı Geri Kazanımı uygulamaları yeşil enerji üretiminin arttırılması ve CO2 emisyonlarının düşürülmesi için hız kazanmıştır. ORC sistemi kendini kanıtlamış ve güvenilir bir enerji üretim sistemidir.
Santrallerinizi verimini nasıl artırıyorsunuz, ne tür yöntem, teknoloji ve sistemler kullanıyorsunuz?
Ar-Ge departmanımız, santrallerimizin verimliliğini artırmak için sürekli çalışmaktadır. Bu çalışmalar çoğunlukla türbin dizaynı, proses dizaynı ve organik sıvı seçimi üzerine yoğunlaşmaktadır. Santral tasarımının belirli bir projeye/kaynağa göre özelleştirilmesi, daha yüksek verimlilik ve performans elde edilmesini sağlar.
Santrallerimizin performansını sürekli olarak izlemek için satış sonrası uzaktan takip sistemlerimizi kullanarak performansımızı arttırmak için veri topluyoruz. Çalışmakta olan ORC filomuzun verimliliği ve performansı çok yüksek olup aynı zamanda da yüzde 99’un üzerinde emre amadeliğe sahiptir.
Temiz enerji için vizyonunuz nedir? Karbon ayak izini azaltmaya nasıl katkıda bulunuyorsunuz?
Dünya çapında bir temiz enerji teknolojisi tedarikçisi olarak vizyonumuz, NetZero hedefimize ulaşmamıza yardımcı olabilecek verimli ve sürdürülebilir enerji dönüşümü için yeni çözümler sunmak üzere bilgi birikimimizi ve ürünlerimizi geliştirmeye devam etmektir. Bu, gelecek nesillerimiz ve gezegenimiz için yapmamız gereken bir şeydir. Enerji geçişine şimdiden katkıda bulunuyoruz: dünya çapında faaliyette olan elektrik santrallerimizle temiz elektrik üreterek, geleneksel fosil yakıtla üretilen enerji talebinin korunmasına yardımcı oluyoruz. Bu, 10 yıl boyunca yetiştirilen 18 milyon ağaç fidesi tarafından tutulan CO2'ye eşdeğer, yılda atmosfere 1 milyon tondan fazla CO2 salınımının önlenmesine tekabül etmektedir.
2022 için planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?
Türkiye'de yakın zamanda önemli müşterimiz Greeneco Enerji ile Denizli ilindeki jeotermal sahasının işletilmesi için iki adet 28 MWe'lik jeotermal santral tedariği için bir sözleşme imzaladık. 7. santral için çalışmalara başladık ve santralin 2023'ün başlarında teslim edilmesini planlıyoruz. 8. santral için de çalışmalar 2022 sonunda başlayacaktır ve santral 2023 sonunda devreye girecektir.