İstanbul ve Sakarya Hendek’teki iki fabrikasında ağırlıklı olarak yük hücreleri, tartı indikatörleri, endüstriyel basküller, taşıt kantarları, otomatik ve dinamik endüstriyel kantarların üreten Esit Elektronik A.Ş., Hendek fabrikasına yaptığı 1 MW kapasiteli GES yatırımı ile iki fabrikasındaki elektrik ihtiyacını yıl genelinde yüzde 100 karşılamayı hedefliyor. Yatırımın, Hendek’teki üretimin kesintisiz olarak devam edebilmesi için bir garanti niteliğinde olduğunu aktaran Esit Elektronik A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü Çağrı Hekimoğlu ile enerji verimliliği konusunda odaklandıkları prosesleri, kısa süre önce hayata geçen GES yatırımının detaylarını ve kısa vadedeki hedeflerini konuştuk.
Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz?
Esit Elektronik 1980 yılında elektronik Ar-Ge faaliyetleri için iki kardeş tarafından İstanbul’da kurulmuş bir teknoloji firmasıdır. Zaman içerisinde özellikle kuvvet ölçümü üzerine yoğunlaşmış ve günümüzde tartı aletleri konusunda 60’ın üzerindeki ülkede aktif olan Esit Elektronik, Dünya’nın sektöründe lider firmalarından birisi haline gelmiştir. Halihazırda İstanbul ve Sakarya, Hendek’teki iki fabrikamızda yük hücreleri, tartı indikatörleri, endüstriyel basküller, taşıt kantarları, otomatik ve dinamik endüstriyel kantarların üretimi devam etmekle beraber, havacılık sektörüne yönelik özel çözümler ve muhtelif test aletleri ve çözümlerini de tasarlamakta ve üretmekteyiz. Yurtdışındaki distribütörlük ağımızın aksine, ülkemizde tamamen kendi personelimizle satış ve servis hizmeti vermekteyiz. İstanbul’daki merkezimize ilave olarak Ankara, İzmir ve Adana Bölge Müdürlüklerimiz vasıtasıyla ülkemizde sektörün en yaygın ve ulaşılabilir satış ve servis hizmetini yürütüyoruz.
Türkiye’de toplam kaç fabrikanız bulunuyor? Fabrikaların üretim kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı?
İstanbul ve Sakarya, Hendek’te iki fabrikamız bulunmakta... Her iki fabrikamızda da hemen her sene kapasite artışına yönelik yatırımımız bulunmakta ve uzun vadeli yatırım planımız çerçevesinde planlı bir şekilde kapasite artışı yatırımı yapmaktayız. İstanbul fabrikamızda son 3 sene içinde yeni CNC cihazları, özel tasarım bir lazer kaynak cihazı ve diğer muhtelif tezgah yatırımlarının yanısıra tork sensörü üretimine yönelik yeni bir bina yatırımımız da tamamlandı. 2023 yılında tork sensörü üretimine bu yeni yatırımımızla beraber gireceğiz. Bununla beraber yine 2022 yılında yük hücresi üretiminde kalite ve kapasite artışına yönelik bazı yatırımlarımız oldu; diğer bir ek bina yatırımımızla beraber ısıl işlem bölümümüzü geliştirdik. Hendek’teki taşıt kantarı fabrikamızda ise 2022 yılında komple yeni bir robotik üretim hattını devreye alarak taşıt kantarı üretimimizi artırırken, üretim maliyetlerini de ciddi oranda aşağı çektik. Daha önce kantar platformlarının taşıyıcı konstrüksiyonlarını robotik kaynağa geçirmiştik, artık kantarın tamamı robotik kaynakla üretilir hale gelmiş oldu… Önümüzdeki dönemde de hem üretim artışı hem de bazı yeni ürünlerin üretime eklenmesine yönelik yatırım planlarımız mevcut.
Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz?
Hem İstanbul merkez fabrikamız hem de Hendek’teki kantar fabrikamız elektrik tüketimi açısından yüksek enerji gerektiren süreçler içeriyor. İstanbul yerleşkemizde ofisler haricinde talaşlı imalat bölümü, mekanik atölye, elektronik üretim atölyesi, yük hücresi üretim bölümü, ısıl işlem bölümü, boyahane ve diğer birçok imalat biriminden oluşmakta ve ciddi bir enerji tüketimi söz konusudur. Başta ısıl işlem olmak üzere enerjiye ihtiyaç duyan bir üretim metodu vardır ve enerjisinin kesintisiz sağlanması çok önemlidir. Enerji verimliliği açısından, verimliliği yüksek cihazları tercih etmemize ve üretimimizi zaman ve enerji kullanımı açısından optimize etmemize rağmen, üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan enerji yine de yüksektir. Hendek fabrikamız ise ağırlıklı olarak lazer kesim ve robotik kaynak süreçlerinden oluşmaktadır. Çok yüksek enerji ihtiyacını modern üretim cihazları ve teknikleriyle minimuma indirmenize karşın tamamen enerji bağımlı bir üretim söz konusudur. 2022 yılında hayata geçirdiğimiz solar enerji yatırımıyla bu tesisimizin dışarından enerji ihtiyacını ciddi ölçüde azaltmış durumdayız.
Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz?
Hendek fabrikamızın çatısına yaptığımız bu yatırımımız ile Esit Elektronik olarak iki fabrikamızdaki elektrik ihtiyacını yıl genelinde yüzde 100 karşılamayı hedefliyoruz. 1 MW kapasiteli bu yatırımımız Hendek’teki üretimimizin kesintisiz olarak devam edebilmesi için de garanti niteliğinde…
Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz?
Enerji üretimi konusunda yeni değiliz, diğer bir şirketimiz olan Esit Enerji A.Ş. bünyesindeki rüzgar jeneratörlerimiz 2015 yılından beri Marmara adasında elektrik üretiyor ve önümüzdeki dönemde yeni rüzgar türbini yatırımlarımız da olacak. Ancak fabrika bünyesinde elektrik üretiminde farklı kriterleri değerlendirmek çok önemli. GES yatırımına karar verirken özellikle fabrikanın üretim süreçlerini dikkate almak gerekiyor. Örneğin biz ilk olarak çok yoğun enerji kullanan Hendek fabrikamıza bu yatırımı yaptık ki, enerji kesintisi olduğu takdirde kendi enerjimizle üretime devam edebilelim diye… Bununla beraber iki fabrikamızda toplam enerji tüketimimiz de ciddi seviyede olduğundan GES kapasitesini bu ihtiyaca karşılık gelecek seviyede tercih ettik. Bu tip yatırım ihtimallerini uzun vadeli planladığımız için daha ilk başta bina statiklerini muhtemel ilavelere dayanacak şekilde tasarlamıştık. Hendek Fabrika Binamız 2800 adet solar panele ve bunları taşıyacak ek konstrüksiyona dayanacak statik kuvvete sahipti. Elbette ki gerekli imar koşulları yasal olarak da tasdikli ve ruhsatlıydı. GES için ruhsat süreci genel olarak kolay geçti. Hendek fabrikamızdaki GES alanının iki fabrikamızın toplam üretimini karşılayacak kapasitede olması, yatırımın geri dönüşünün 4 sene civarında olacağını gösteriyor. Ayrıca gördüğümüz kadarıyla yaz ve kış aylarındaki elektrik üretimi birbirinden en az 5 kat farklı, dolayısıyla istatistiğin uzun sürede alınması GES kapasite hesabında çok önemli bir unsur. Solar panellerin 10 sene verimli ömrü olduğu ve sonrasında değişim gerektiği de unutulmamalı. İstanbul Fabrikamız için de bir GES yatırımı planlamamız mevcut. Şirketimize ilk elektrikli araçlarımızı aldık ve araç filomuzun bir kısmını birkaç sene içinde elektrikli araçlara dönüştürmek istiyoruz. Bu dönüşümle beraber, İstanbul fabrikamızda da kesintisiz enerji sağlama avantajı kazanmak hedefiyle planlamamız devam ediyor.
Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz?
Çevre duyarlılığımız uzun süredir mevcut ve kültür olarak şirketimizin tüm çalışanlarına yerleşmiş durumda. En basit örneği yük hücresi, tartı indikatörü gibi on binlerce adet sattığımız ürünlerimizin ambalajında plastik kullanmıyoruz. Plastik, fosil yakıtları ve ağır metallerin bilinçsiz kullanımına karşıyız. Bu maddelerin medeni yaşamda önemli rolleri olduğunun farkındayız, ancak kullanımlarının bilinçli olması gerektiğini savunuyoruz. Çevre bilincini artırmak için kuşları, memelileri ve kelebekleri inceleyen TRAKUŞ, TRAMEM ve TRAKEL organizasyonlarının ana sponsoruyuz. İnsanlarda, çevre ve çevrenin barındırdığı canlılarla ilgili farkındalığı artırmak için bu organizasyonlarla yıl içerisinde birçok etkinlik düzenliyor, belediyeler veya diğer bazı toplum kuruluşlarıyla ortak planlamalar yapıyoruz. Biz Esit Elektronik olarak teknoloji sektöründe olmamız sebebiyle sürdürülebilirlik konusuna çevre dışında da birçok farklı açıdan bakmak zorundayız.
Dünya’da daha önce olmayan kısıtlar, tedarik kesintileri, lojistik kesintileri ve bir taraftan da enerji tedariğine ilişkin riskler üretim sektöründeki firmaların üzerine gölge düşürüyor. Biz şirket politikası oluştururken çevreyi öncelikli tutmakla beraber birçok tedarik modelini alternatifli olarak geliştirmeye ve kesintisiz tedarik, kesintisiz üretim gücü ve kesintisiz enerji için planlar yapıyoruz.
Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Esit Elektronik olarak başta tartı aletleri ve tartı otomasyonu olmak üzere tüm ürünlerimizle endüstride yerimizi geliştirmeyi ve yeni ürünlerle Pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz.
Eklemek istedikleriniz varsa lütfen belirtiniz…
Türk Sanayisinin gelişmesinin kaliteyle ve markalaşmayla olacağına inanıyoruz. Ancak kaliteli ürünler üreterek ve markalaşarak sektörün karlılığını artırabileceğini ve Ar-Ge’ye daha çok bütçe ayırabileceğini düşünüyoruz. Özellikle makine sektörünün kaliteden vazgeçmemesini, komponent seçiminde sertifikalı ve kaliteli komponentleri tercih etmelerini öneriyorum.