Türkiye, enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke. Dolayısıyla enerji konularını konuşmak oldukça önem arz ediyor. Enerjisini kendi yetiştirebilecek bir ülke olmadığımızı ve enerjiyi tasarruflu kullanmamız gerektiğini ifade eden İZOCAM Genel Direktörü Murat Savcı, şöyle konuştu:
“Ülkemizin yılda yaklaşık 60 milyar metreküpten fazla doğalgaz tüketimi var. 300 milyar kilowatt saatten fazla elektrik tüketiyoruz. Doğaya yılda 500 milyon tondan fazla karbondioksit salıyoruz. Bu tabii ki ekonomimize çok ciddi bir yük getiriyor. Hal böyle olunca da kullandığımız enerjiyi tasarruflu kullanmak çok önemli bir konu haline geliyor.”
“YÖNETMELİKLERİMİZİ YALITIM SEVİYESİNİ ARTIRACAK ŞEKİLDE REVİZE ETMELİYİZ”
Savcı, su yalıtımının en önemli yönetmeliği TS 825 olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Türk standartlarının yönetmeliği, bu yönetmeliğe göre binalarda yalıtımın esasları belirleniyor. Burada Avrupa ve Amerika'nın çok gerisindeyiz.”
Duvarın komple geçirgenliğini ölçmek için bir U değerinin olduğunu ileten Savcı, “U değerleri olarak yani sistemin geçirgenliğini belirleyen bir katsayı olarak maalesef iki, iki buçuk kat Avrupa'nın altındayız. Yani bunları özellikle yönetmelik bazında ele alıp, öncelikle yönetmelikleri Avrupa'ya yakınlaşacak şekilde revize etmeliyiz. Önümüzde bir fırsat var, TS 825 şu anda revize aşamasında.” dedi.
Yalıtım konusunda toplumun bilinçlenmesi gerektiğini ifade eden Savcı, konuşmasına şöyle devam etti: “Şöyle bir örnek vereyim. Bugün hane başında ortalama doğalgaz kullanımı yıllık 1000 metreküp. Eğer biz bunu şu andaki standartlara göre binamızı yalıtırsak yani çatı ve cepheyi yalıtırsak 300-400 metreküp arası tasarruf etme imkânımız var. Avrupa standartlarında bir yalıtım yaparsak bu 600 metreküpe kadar çıkabilir. Bu oradan tasarruf ettiğiniz parayla, kendi kendisini finanse edecek bir sistem oluyor. Yani aslında burada ihtiyacımız olan finansman. Çünkü bu ön bir finansman gerektiriyor. Ama sonra kendi kendini ödüyor ve 3 yılda geri dönüyor.”
“ENERJİNİN YÜZDE 80’İNİ SOĞUTMA İÇİN KULLANIYORUZ”
Ülkedeki toplam enerjinin yüzde 30 ile 35 arasının binalarda kullanıldığını dile getiren Savcı, “Binalarda kullandığımız enerjinin yüzde 80'ini ısıtma veya soğutma için kullanıyoruz. Yani bu yüzde 80'in kısmı şöyle hesaplarız; 30 milyar doların yüzde 80'i, o da 24 milyar dolar civarı olacaktır. Bu 24 milyar dolarlık kısmın yıllık yarısını, hadi 3'te 1 olsun, standartlara göre yalıtım yaparsak, 3'te 1'ini tasarruf etme imkânımız var. Yani aslında yatırım yapacağımız parayı harcıyoruz.” diye konuştu.
“İKLİM KRİZİNE DOĞRU GİDİYORUZ”
Dünyanın iklim krizine doğru gittiğini ve herkesin üzerine düşen payı alarak çalışmak zorunda olduğunu söyleyen Savcı, “Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Yoksa çocuklarımıza yaşanacak bir dünya bırakamayacağız.” açıklamasında bulundu.
Savcı, İZOCAM olarak Tarsus’ta büyük bir filtre yatırımı yaptıklarını söyleyerek bu yatırımla karbondioksit alınımını 3'te 1 azalttıklarının da altını çizdi.