Enerjisini Üreten Fabrikalar

ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJELERİNE 3 FARKLI HİBE DESTEĞİ

Sanayide enerji tüketimini azaltmak amacıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sunduğu desteklere dikkat çeken Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Verimlilik Artırıcı Projeler, Gönüllü Anlaşmalar ve 5. Bölge Yatırım Teşvikleri ile ilgili kapsamlı bilgiler verdi. 

KABUL EDİLEN VAP PROJELERİNİN YÜZDE 45’İ VAT ENERJİ’YE AİT 

Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) olarak bilinen desteklerle ilgili kapsamlı bilgiler veren Karataş, yapılan enerji verimliliği çalışmalar projeleri için yüzde 30’u hibe olarak alınabildiğine dikkat çekti. Karataş, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “VAP projeleriyle ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus mevcuttur. Yapılacak olan bir projenin KDV hariç tutarı maksimum 5 milyon TL olabilir ve bir dönem içerisinde en fazla 5 proje için bu destekten faydalanılabilir. Bizler VAT Enerji olarak endüstriyel işletmeleri bu konuda bilgilendiriyor ve VAP konusundaki tecrübelerimiz ile danışmanlık hizmeti sağlıyoruz. 2020 yılı içerisinde onaylanan 55 projenin yüzde 34’ü Vat Enerji tarafından yapıldı. 2021 yılında ise kabul edilen VAP projelerinin yüzde 45’i Vat Enerji’ye aitti. Vat Enerji olarak bu konuda önemli bir tecrübe elde ettik. Özellikle Enerji Etüdü bu tarz projeler için çok iyi bir çıkış noktası oluyor” dedi. 

GÖNÜLLÜ ANLAŞMALAR 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gönüllü Anlaşmalar projesi ile enerji yoğunluğunu düşüren tesislere hibe desteği sunuyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Karataş, “En fazla gönüllü anlaşma danışmanlığı yapan firma olma yolunda ilerliyoruz. 2021 yılında tesisleri gönüllü anlaşma yapmaya davet ediyoruz. Bu anlaşma kapsamında tesisler enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 oranında azaltmayı taahhüt ediyor. Anlaşma kapsamında tesisler başvuru yılındaki enerji giderinin yüzde 30’unu 1 milyon TL’yi geçmemek kaydı ile hibe destek olarak almaya hak kazanıyor. Üretim tesisleri Gönüllü Anlaşmalar ile enerji yoğunluğunu azaltıyorlar. Ayrıca hibe destekleriyle ekonomik açısından avantaj sağlıyorlar.” dedi. 

5. BÖLGE YATIRIM TEŞVİKLERİ 

Üretim tesisleri enerji yoğunluğunu yüzde 15 oranında azaltan projeler hazırlayarak 5. Bölge Yatırım Destekleri’nden faydalanabiliyor. Üretim tesislerinin bulunduğu yer büyükşehirlerde olsa dahi bu teşvikten faydalanabiliyor. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Karataş, “5. Bölge Yatırım Desteği kapsamında enerji verimliliği projeleri önemli bir yer tutuyor. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan endüstriyel tesisler, enerji verimliliği projeleri için Sanayi ve Teknoloji bakanlığına Yetkilendirilmiş bir Enerji Verimlilik Danışmanlık firması ile başvurarak 5. Bölge Yatırım ve Teşvik Programından faydalanabiliyor.  Bu destek faydalanabilmek içinse aranan tek şart ilgili projede minimum yüzde 15 enerji tasarrufu sağlamak. Şayet faaliyet gösterilen yer 1. Bölge teşvik kapsamında bile olsa Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 5. Bölge Yatırım Teşvik ve Destek projesine başvuru yapabiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçici teşvik belgeleri hazırlanıyor, enerji yoğunluğunuzu düşürdüğünüzde ise teşvik almaya hak kazanılıyor” dedi.