SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi Direktörü Alkım Bağ Güllü, yaşanan küresel enerji krizi ve çözüm yollarıyla ilgili açıklama gerçekleştirdi. Temiz enerji dönüşümünü hızlı bir politikayla aşabileceğimizin altını çizen Güllü, “Enerji krizi nedeniyle yaşanan sorunlara kısa vadede çözüm bulmak zor olsa da mümkün olduğunca enerji verimliliği uygulamalarına ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmaya yönelmek bu krizi sönümlemekte fayda sağlayacaktır." dedi.
“YENİLENEBİLİR ENERJİYE OLAN YATIRIMLAR ARTTI”
Güllü, konuyla ilgili açıklamasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye’de geldiğimiz noktada elektrik üretiminde yapılan yeni yatırımların tamamına yakını yenilenebilir enerji kaynaklarına oldu. Güneş ve rüzgar enerjisindeki yatırım maliyetlerinde yaşanan düşüş bu alandaki yatırımlara olan iştahı artırdı. Ayrıca bu teknolojilerin fosil yakıtlı kaynaklara göre daha maliyet etkin hale gelmeleri, toplumda iklim krizine ilişkin algının artması ve politika yapıcıların iklim değişikliğiyle ilgili mücadelede uygulama başlaması yenilenebilir enerjiye olan ilginin artmasına yardımcı oldu. Türkiye’de fosil yakıtlı santrallerin devreden çıkmasına yardımcı olacak politikalar henüz hayata geçirilmedi. Bu noktada temiz enerjiye geçiş hızlandırılması, enerji arz güvenliği ve fiyat istikrarı korunması için politikalar ihtiyaç duyulacaktır.”
“ENERJİ SEKTÖRÜNÜN 3 GÜNDEM MADDESİ VAR”
Türkiye’deki enerji sektörünün 3 gündem maddesi bulunduğuna dikkat çeken Güllü, bu maddelerin enerji arz güvenliğinin sağlanması, enerjiye ekonomik erişim ve enerji sektörü kaynaklı karbon salımının azaltılması olarak sıraladı. Güllü, 3 madde ile ilgili açıklamalarını şu sözlerle açıkladı: “Arz güvenliği açısından bakıldığında Türkiye 2020 yılında 48 milyar metreküp doğalgaz tüketimi yaptı ve 2021 yılında ciddi bir artışla tüketimini 60 milyar metreküpe yükseltti. Ocak 2022 yılında İran gazının teknik sebepler gerekçe gösterilerek bir süre kesilmesiyle gaz ve elektrik arzında kesinti ve kriz yaşayan Türkiye'de belirli bir süre için santrallere ve sanayiye doğal gaz ve elektrik kesintisi uygulandı. Bu aslında enerjide ithal bağımlılığı olan tüm ülkelerin yaşayabileceği bir durum olsa da, enerji dışa bağımlılığın azaltılması konusunda ileriye dönük stratejilerin belirlenmesinde Türkiye için ciddi bir sinyal olabilir. Rusya-Ukrayna krizi de tüm dünyada enerji arz güvenliğine yönelik endişeleri artırmış durumda, bu durum Türkiye açısından bir kez daha enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının önemini vurguluyor." (AA)