Türkiye'de endüstriyel otomasyon, özellikle son yıllarda üretim sektöründeki dijitalleşme hamleleriyle hız kazanıyor. Gelişen sanayi ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için fabrikalarda otomasyon sistemleri yaygınlaşıyor, PLC (Programmable Logic Controller) ve SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) gibi teknolojilerin kullanımı artıyor. Türkiye’nin otomotiv, beyaz eşya, gıda ve tekstil gibi güçlü sektörleri, endüstriyel otomasyon yatırımlarıyla küresel rekabet avantajı sağlamaya çalışıyorlar. Özellikle sanayide verimlilik, enerji tasarrufu ve kalite kontrol odaklı projeler, otomasyon teknolojilerinin daha fazla benimsenmesini sağlıyor ve Endüstri 4.0 kapsamındaki dijital dönüşüm projeleri ile bu süreç ivmeleniyor.
DACEL Mühendislik Satış ve Pazarlama Lideri Uğur Büyük, 25 yıllık sektör tecrübesiyle ST Endüstri Radyo'da katıldığı Otomasyonun Seyir Defteri programında endüstriyel otomasyonun Türkiye'deki gelişimini yorumladı.
MAKİNE İMALATINDA ÖZEL STRATEJİYE İHTİYAÇ VAR
Endüstriyel üretim tesislerinin otomasyon teknolojilerinden yararlanmanın kaçınılmaz olduğunu anladıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Büyük, şöyle konuştu: "Özellikle otomotiv ve beyaz eşya endüstrisinde global rekabetin de etkisiyle firmalarımızın otomasyon seviyeleri üst noktalara taşındı. Gıda, Şişeleme, İlaç Endüstrileri ve Hızlı Tüketim Ürünlerinde otomasyon yatırımları devam edecektir. Ancak makine imalatı sektöründe gereken global düzeylere henüz ulaşamadık, ülke olarak topyekün özel bir strateji geliştirip bu konuya odaklanmamız gerekiyor. Son 10 yıldır endüstriyel otomasyon sektörü, krizlere rağmen sürekli bir büyüme halinde, büyümenin 10 yıl daha devam edeceği öngörülüyor."
Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin endüstriyel tesislerdeki verimlilik olduğunu belirten Büyük, "Bu konuda en önemli gösterge ‘’Toplam Faktör Verimliliği’’ kavramıyla açıklanıyor ve ne yazık ki bizde bu oran çok düşük. Ülkeler bu oranı artırdıklarında gelir düzeylerini de önemli ölçüde artırabiliyorlar. Üretim hatlarımızda çalışan işçilerimizin eğitim seviyesi oldukça düşük, verimliliği artırmak için endüstriyel otomasyona odaklanmak ve yatırım yapmak şart. On yıllık bir planlama ile bunun başarılabileceğini düşünüyorum." dedi.
ARANAN İŞ GÜCÜNÜ BİZ KAZANDIRABİLİRİZ
Endüstriyel otomasyon sektörü olarak endüstrinin gelişmesine sağlayabilecekleri katkılardan da bahseden Büyük, "Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri derneğine üye bizim gibi yüzlerce firma var, sektörümüzün bilgi ve yetenek seviyesi global ölçekte rekabet edecek düzeyde, biz otomasyon firmaları beceri kazandırma ve sertifikasyon programlarıyla ülkenin ihtiyacı olan otomasyon yazılımcılarını, kontrol ve otomasyon tasarımcılarını işgücüne kazandırabiliriz. Bu gençlerle birlikte teknolojiyi kullanacak, yazılım gereksinimlerini karşılayacak, hemen her tesiste verimlilik artışı sağlayacak bir kitle yaratılabilir." diyerek sözlerini sonlandırdı.