Sabancı Üniversitesi, Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliğiyle kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknoloji ile buluşturmak üzere düzenlenen “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” webinar serisinin ikincisi “Veri ile Karar Verme: Yapay Zeka ve Veri Analitiğinin Geçmişten Geleceğe Hikayesi” başlığıyla gerçekleştirildi.
İNSAN ODAKLI KARAR VERME Mİ, ANALİTİK METOTLAR MI?
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Berrin Yanıkoğlu, Kemal Kılıç, Selim Balcısoy tarafından yapay zekanın tarihsel gelişimi ve kapsadığı geniş araştırma alanları ile veri analitiğinin gelişimi, veri ile karar verme yaklaşımları ve uygulama örnekleri masaya yatırıldı.
Bu kapsamda yapay zeka sistemlerinin bileşenlerinden biri olan karar verme aşamasında iki uç noktadan birisi olan deneyim temelli yani insan ferasetine dayalı karar vermenin de, diğer uç nokta olan veriye dayalı analitik yöntemlerin de zaafları olduğu ifade edildi.
TAKIMDAŞLIK ÖNE ÇIKIYOR
Veriye ve modele dayalı yöntemlerin, sadece o alan uzmanlarının ferasete dayalı kararlarına göre çok daha iyi sonuçlar verdiğinin bilindiği paylaşılırken, analitik çözüm yöntemlerinin de çeşitli varsayımlara dayandığı ancak karşı karşıya olduğumuz bilinmeyen belirsizlikleri kapsamadığı vurgulandı.
Elimizdeki en iyi stratejinin ise alan uzmanlarıyla, modele ve veriye dayalı kararlar veren yapay zeka sistemlerinin etkileşimli takımdaşlığı olduğu aktarıldı.
VERİ SİSTEMLERİNİN HIZLA GELİŞTİĞİ ALANLAR
Söz konusu sistemlerin endüstride ilk kullanılmaya başladığında, her şeyi çözen sihirli kara kutular olarak tanıtıldığı, ancak içinde insan faktörü olmadan, insanın geçmiş deneyimlerini bu sisteme yansıtmadan sistemlerin güncel hayatta başarılı çalışması ve riskleri anlamlandırmanın mümkün olmadığı aktarıldı.
Bunu sağlamak için özellikle görsel araçların geliştirildiği belirtildi.
Veri biliminde pratik çalışmalar öncelikle yapısal verilerin çok kolay elde edildiği finans ve telekom alanında başladığı, son yıllarda risklerin anlaşılması ve verilerin düzgün işlenmesi ile sağlık, e-ticaret ve sigortacılık gibi alanlarda hızla veri sistemlerinin geliştirildiğine dikkat çekildi.
GENOMİ BİLİMİ ELE ALINACAK
İş birliğiyle düzenlenen “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” online seminerler serisinin üçüncüsü, 16 Mart 2021 tarihinde “Günlük Yaşamda Genom Bilimi” konusunda yapılacak.