İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) yapılmış olan yazılı açıklamaya göre, 16 Mart Mekatronik Mühendisleri Günü dolayısıyla gerçekleştirilen konferansın açılışında bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, üniversite-sanayi iş birliğinin önemini vurguladı. Öğrencilere tavsiyelerle bulunan Dönmez, şöyle devam etti:

"Dünya baş döndürücü bir hızla ilerliyor. Bizim geri kalmamamız lazım. Yeni mezun arkadaşların kendi kapasitelerini zorlaması lazım. Üniversiteden tek bir meslek edinerek mezun olmuyorsunuz, kendinizi geliştirecek temel girdileri alıyorsunuz. Mümkün olduğu kadar mühendislik ekosistemini tanımaya gayret edin. Başka mühendislik bölümlerindeki öğrencileri, başka üniversitelerdeki öğrencileri tanımaya çalışın."

Bakanlığın yürüttüğü Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu çerçevesinde bilhassa AR-GE tabanlı yeni girişimleri de desteklediklerini söyleyen Dönmez, bu hamlenin en güzel ürünlerden birinin Türkiye’nin Otomobili (TOGG) projesi olduğunu dile getirdi.

Teknopark Ankara Yönetim Kurulu Başkanı olan Hasan Gültekin de Teknopark Ankara’nın, kamu, üniversite ve özel sektörün bir arada bulunduğu güçlü bir ekosisteme sahip olduğunun altını çizdi.

Gültekin, Teknopark Ankara’nın 220 firma, 2 bin 100 AR-GE personeli ile 875 projeye ev sahipliği yaptığını söyledi. Son senelerde, dünyadaki teknolojik trendinin, yeşil teknolojiler üzerine yoğunlaştığının altını çizen Gültekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üretirken yeşil enerjiye, verimli üretime ve yenilenebilir kaynaklara verdiğimiz önemle geleceğe OSB olarak katkı sağlayacağız. Dünyada son yıllarda hızla gelişen otonom ve elektrikli araçlar konusu Türkiye gündeminde aktif şekilde ele alınan bir konu olarak gündemimizde bulunmaktadır. Otonom sistemlerin içinde bulunduğumuz en güzel örneği, yerli otomobil TOGG'da kendini göstermektedir. Otonom sürüş teknolojisine sahip olacak olan yerli otomobil, hayatın pek çok alanında sürücüsünün üzerinden yük almayı başaracak.”

HAVELSAN Genel Müdürüpolan Mehmet Arif Nacar da mühendislik alanının ülkelerin gelişmesindeki önemine değindi. Nacar, Türkiye’nin sistem mühendisliğine yönelmesi gerektiğini belirterek, “Savunma firmalarının sizin gibi mühendislere ihtiyacı var. Sanayide mutlaka staj gibi çalışmalarda yer almanız gerektiğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Mekatronik Mühendisleri Derneği Ankara Şube Başkanı Tahir Uras ise uluslararası düzeyde gücün, bilimsel ve bilimin yönlendireceği teknolojiler ile mümkün olduğunu belirtti: (AA)