Güneş enerjisi sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren ve birçok başarılı projeye imza atan Asunim Türkiye yönetimi, çalışanları Göksu Lokantası’nda düzenlenen yılsonu yemeğinde buluştu. Saha personeli ile merkez personelin buluştuğu geleneksel yılsonu yemeğinde, Asunim Grup Direktörü Andreas Schuenhoff, Asunim’in güneş enerji sektöründeki yatırımlarını ve 2020 yılından beklentilerini açıkladı.
ASUNİM DÜNYANIN EN ESKİ GÜNEŞ ENERJİSİ MÜTEAHHİTLİK FİRMALARINDAN BİRİ
2005 yılından beri Uluslararası alanda deneyime sahip olduklarını vurgulayan Schuenhoff, “Asunim Grup olarak öncelikli olarak İspanya ve Portekiz’de çevre dostu teknoloji yatırımlarına öncülük eden bir firma iken güneş enerjisi sektöründeki büyümenin getirdiği yüksek talep ile birlikte dünyada 6 farklı ülkede ofislerimizi açtık ve 30’un üzerinde ülkeye hizmet ve ürünlerimizi ihraç ettik.
TÜRKİYE ASUNİM’İN YENİ MERKEZİ KONUMUNDA
Schuenhoff, “Türkiye bizler için 2004 yılından beri uzun dönemli statejik pazar niteliğinde. Güneşin bol olması, Türk insanının yenilenebilir enerjiyi kullanma ve çevrenin korunması konularına olan hassasiyetinin yanı sıra henüz enerji dönüşümünü tamamlamamış, sanayisi güçlü, genç nüfus oranı yüksek ve büyük fırsatlar vadeden bir pazar. Bu faktörler bizleri Türkiye’de uzun dönemli bir oyuncu olmaya itti ve her geçen gün ne kadar doğru bir karar vermiş olduğumuzu görüyoruz. Türkiye’de uzun dönemli bir oyuncu olarak burada hali hazırda imzalamış olduğumuz teminata dayalı 240MWlara varan 10 yıllık bakım onarım kontratlarımızın yanı sıra Elazığ’da bulunan ve hali hazırda üretimde olan Türkiye’nin ilk lisanslı GES’i Solentegre GES’te ortaklığımız bulunmakta. Bunun yanı sıra Mısır ve Dubai ofislerimiz Türkiye’deki 55 kişilik ekibimiz tarafından yönetilmekte olup Portekiz’de bulunan 70MW büyüklüğündeki lisanslarımızın kurulumunu da Asunim Türkiye olarak gerçekleştireceğiz. Schuenhoff konuşmasına şöyle devam etti: Önümüzdeki süreçte Asunim olarak çatı pazarındaki liderliğimizi korumaya odaklanmanın yanı sıra, mevcut lisanslı projelere ve yeni YEKA yarışmalarına odaklanacağız. Türkiye bizler için ikinci bir merkez ve ana pazar niteliğinde olmaya devam edecektir” dedi.
2020 SENESİNDE 25 SENE SORUNSUZ ÇALIŞACAK SANTRALLER KURMAYI HEDEFLİYORUZ
Asunim kurucu ortağı Umut Gürbüz, 2020 yılından beklentilerini açıkladı. Gürbüz, “2020 yılı için potansiyel endüstriyel çatı yatırımcıları ile görüşmelerin yoğun bir şekilde sürüyor. Kriz psikolojisinden çıkmaya başladık, hedeflerimizin birçoğuna bir yıl gecikmeli de olsa ulaşmış olacağız.” dedi. 2020 yılı için hedeflenen 45MW’lık çatı projeleri ile ilgili olarak görüşmelerinin devam ettiğini açıklayan Gürbüz, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Özellikle çatı pazarında sektörü çok yüksek bir rekabet bekliyor fakat bu rekabet beraberinde proje, ürün ve işçilik kalitesinde tavizler getiriyor. Bizler 15 senedir güneş enerjisi sektöründe aktif, Türkiye’de 20’nin üzerinde çatı kurulumu tamamlamış bir şirket olarak; rekabetin kalitemize ve iş etiğimize olumsuz etki etmesine izin vermiyoruz. Malesef son günlerde, özellikle çatı projelerinde, ilk bakışta anlaşılmayan fakat incelendiği zaman görülebilecek geri dönüşü olmayacak hatalar ve kaliteden yoksun uygulamalar ile karşılaşıyoruz. Bunun sebebinin çatı segmentinde referans sahibi olmayan veya çok az referansa sahip olan şirketlerin kaliteden ödün vererek fiyat avantajı yaratma ve referans eksikliklerini bu şekilde giderme stratejisi olduğunu düşünüyoruz. Tesis sahipleri bilmelidir ki bu tip yanlış uygulamalar, yetersiz üretim şöyle dursun; çatılarının su almasına, fabrikalarındaki üretimin haftalarca durmasına hatta ve hatta çatılarının yanmasına bile yol açabilir. Çatılarına GES kurma düşüncesinde olan yatırımcılara EPC şirketlerini çok titiz bir şekilde seçmelerini ve/veya bir bağımsız denetim kuruluşu ile çalışmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.
LİSANSLI PROJELERİN DEVAMI GELECEK
Gürbüz, “Türkiye güneş enerji sektöründe, çatı pazarında oldukları gibi lisanslı GES segmentinde en çok lisanslı GES kuran şirket konumunda olduklarını belirten Gürbüz, “Lisanslı GES projelerinde Türkiye’de kurulumu tamamlanan toplam 10 adet lisanslı GES projesinin dördünün kurulumu bizlere ait, sahip olduğumuz bilgi ve tecrübeyi ileride gerçekleşecek lisanslı GES projelerinde de kullanmayı hedefliyoruz.” dedi.
BAKIM ONARIM VE EPC OLARAK ALANLARIMIZ AYIRDIK
Gürbüz ayrıca, Asunim olarak bünyemizde bulunan Maxima Enerji isimli şirketimiz ile kurulum ve bakım onarım süreçlerini tamamen birbirinden ayırıp hem kurulumunu tamamladığımız sistemlere hem de bakım onarım hizmetine ihtiyaç duyan yatırımcılara bakım onarım hizmetlerini sağlamaya devam ediyoruz. 240MW’lık bakım ve onarım portföyümüz bulunuyor. Bakım onarım alanında da liderliğimizi devam ettiriyoruz dedi.