Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, depolama tesisleriyle ilgili önemli bir düzenlemeye gittiklerini açıkladı. Yılmaz, düzenleme ile ilgili bilgileri şu sözlerle açıkladı: “Enerji depolama konusunda hazırlanan yeni düzenleme ile yenilenebilir enerji konusunda çığır açılacak. Bu düzenleme sayesinde enerji yatırımı yapmak daha kolay bir hale gelecek ve depolama tesisi kuran herkes enerji yatırımcısı olma ayrıcalığına sahip olacak” dedi.
“DÜZENLEME TÜRKİYE ŞARTLARINA VE POTANSİYELİNE GÖRE YAPILDI”
Yılmaz, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “EPDK kurul kararı ile depolamalı elektrik üretim mevzuatına ilişkin değişiklik onaylandı. Düzenleme Türkiye’nin potansiyeline ve şartlarına göre hazırlandı. Onaylanan değişikliklerle elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcıların, taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücü kadar rüzgar ve güneş enerjisi projesi kurmak için ön lisans başvurusunda bulunabilecek. Sadece rüzgar türbini ve güneş paneli üretiminde değil batarya teknolojilerinde de çok hızlı bir gelişim süreci bizi bekliyor. Bu süreçte üreten herkes kazanacak. Örneğin, yerli batarya teknolojilerinin gelişimi elektrikli araç sektörünün gelişimini de etkileyecek."
KAPASİTE ARTIŞI KURULU GÜCÜ AŞMAYACAK ŞEKİLDE YAPILABİLECEK
EPDK, Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde depolamalı elektrik üretim mevzuatına ilişkin onayladığı değişikliklere göre, depolama tesisi kurmayı taahhüt eden yatırımcılar kuracakları depolama kapasitesi kadar rüzgâr ve güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye Elektrik İletim AŞ tarafından herhangi bir yarışma yapılmaksızın EPDK'ye ön lisans başvurusunda bulunabilecek. Bu projeler için herhangi bir ölçüm zorunluluğu da istenmeyecek. Kısmen veya tamamen işletmede bulunan üretim tesislerinden elektrik depolama tesisi kurmayı taahhüt eden lisans sahibi tüzel kişilere, kurmayı taahhüt ettikleri depolama tesisinin kurulu gücünü aşmayacak şekilde rüzgâr ve güneşe dayalı kapasite artışının da önü açıldı. Fakat, bu kapasite artışı lisans sahiplerinin lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması, işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen kurulu gücü aşmaması, TEİAŞ veya dağıtım şirketleri tarafından uygun bağlantı görüşü sağlanması şartıyla yapılabilecek. Bu kapsamda yapılan kapasite artışları Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması teşvikinden de yararlanabilecek. (AA)