Tezmaksan Robot Teknolojileri Genel Müdürü Serhat Volkan Yılmaz, “Cubebox ürünlerimizde yakaladığımız montajlı üretim sayesinde gerçekleşen düşük maliyetler ve endüstriyel robot stokumuz vasıtası ile çok kısa terminlerde çözüm sunabiliyoruz.” diyor.
Yerli Üretim belgesi bulunan Cubebox ürünleri ile devlet teşviklerinde müşterilerine ek fayda sağlayabildiklerini belirten Yılmaz, sorularımızı yanıtladı.
Metal işleme sanayinde robotlar üreticilere hangi proseslerde, nasıl bir rekabet avantajı sağlıyor?
Robotların kullanım alanları oldukça geniş bir alana yayılıyor. Teknik olarak kullanılamayacak bir proses yok. Makina beslemelerinde, montaj hatlarında, boya/kaplama tesislerinde, elleçleme süreçlerinde, depolama, etiketleme ve nakliye, ölçüm ve kalite kontrol gibi. Kolaboratif (cobot) robot denilen iş birlikçi robotlar da personel ile yan yana beraber çalışma imkanına sahipler. Avantajları arasında ise; yüksek kalite, verimlilik, kullanılabilirlik, 7/24 çalışma imkanı, operatör bağımlılığında azalma, teknik personel ve bilgi ihtiyacında azalma olarak gösterilebilir.
Sektörde robot seçimi yaparken nelere dikkat edilmelidir? Seçilen robot/robotların hassasiyet, rijitlik, dayanıklılık ve güç gibi kriterleri karşılaması gerekir mi?
Öncelikle müşterinin beklentisinin ve ihtiyacının ne olduğunu öğrenmek gerekiyor. “Beklenti, ihtiyaç, kapasite veya verimlilik artışı mı yoksa kalite anlamında bir sorunun önüne geçilmek mi isteniyor?” sorusunun cevabını öğrenmek gerekiyor. Sonra bu ihtiyacı sayılara dökerek ölçmek ve gözlemlemek gerekiyor. Sayılar sonucunda da beklentiyi karşılayacak ya da problemi ortadan kaldıracak alternatifli öneriler ile müşterinin değerlendirmesine sunuluyor. Bir projede iş parçası, malzeme cinsi/ölçüleri, makina marka ve modeli, adetleri, yerleşimleri ve ürün çevrim süreleri, çevre koşulları gibi projeyi etkileyebilecek birçok kriter üzerinde çalışılarak en son robot seçimi yapılır. Robot seçerken çevre koşulları, proses, erişim mesafesi, tekrarlanabilirlik, hassasiyet, hız ve içerdiği yazılım opsiyonlarına göre seçim yapılır.
Tezmaksan’ın sektörde devreye aldığı uygulama örneklerini, sonuçlarıyla birlikte aktarır mısınız?
Bu konuda çok fazla teknik ve sayısal veriler kullanılarak detaylı bir açıklama yapılabilir ancak benim açımdan en önemli olan konu şudur: Yatırımcı cebinden çıkan parayı ne kadar sürede yerine koyacak yani “Yatırım Geri Dönüşü nedir?”, aslolan bence bu. Çok özet bir açıklama yapmak gerekirse, Cubebox sistemlerimiz ile müşterilerimizde yakaladığımız genel ekipman verimliliğindeki artış sonucu 8-14 ay arası gibi çok kısa süreli yatırım geri dönüş oranına sahibiz.
Metal işlemede robot popülasyonunun artırılmasına yönelik neler önerirsiniz? Özellikle maliyetlerinden dolayı yatırım yapmak konusunda kararsız olan yatırımcılar için ne söylemek istersiniz?
Dövizde yaşanan dalgalanmalar, emtiadaki aşırı artış ile özellikle teknik ekipman tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve uzun terminler yatırımcıyı biraz bu konuda soğutsa da robot ve otomasyon konusunun sanayimiz ve sanayicimiz için ertelenecek, beklenip görecek bir durum olmadığını söylemek isterim. Covid dönemi özellikle Uzak Doğu ülkelerindeki üretimlerin Türkiye’ye kayması ile yakalanan ivmenin korunması, ilerletilmesi ve rekabetçi pozisyonumuzun gelişmiş kalite bilinci ile sürekliliğini sağlaması açısından, robotlu otomasyon çözümleri birer zaruret haline geldi. Cubebox ürünlerimizde yakaladığımız montajlı üretim sayesinde gerçekleşen düşük maliyetler ve endüstriyel robot stokumuz vasıtası ile çok kısa terminlerde çözüm sunabiliyoruz. “Yerli Üretim” belgesine sahip Cubebox ürünlerimiz, devlet teşviklerinde müşterilerimize ilave fayda sağlayabiliyor. Sanayicilerimiz, yeni müşteri ve/veya iş arayışlarında ihtiyacı olabilecek bir yatırımda herhangi bir kararsızlık hissettiğinde bize ulaşabilir. Bu sayede biz de Tezmaksan olarak potansiyel işin robotlu otomasyon yatırımının fizibilitesinin yapılmasında yardımcı olabiliriz.