Depolama Çözümleri

DONUK GİYDİRME AS-RS DEPOLARININ TASARIM KURALLARI

Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi’nde konuşma gerçekleştiren ÜÇGE DRS Satış ve Pazarlama Direktörü Tunçer Yıldız’ın sunumu yoğun ilgiyle karşılandı.

20-23 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen ST Endüstri Zirveleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı. Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi, Robot Yatırımları Zirvesi, Proses Otomasyonu Zirvesi, Endüstri 4.0 Zirvesi, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi ve Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi olmak üzere 6 zirvenin bir arada gerçekleştiği organizasyona katılım hayli yüksekti.

Bu yıl ilki gerçekleştirilen Depolama ve İntralojistik Çözümleri Zirvesi’nde ise birbirinden değerli konuklar sahnede yaptıkları sunumlarla ziyaretçilerle bir araya geldi. Fuar katılımcılarından olan ÜÇGE DRS Satış ve Pazarlama Direktörü Tunçer Yıldız’ın, “Donuk Giydirme AS/ RS Depoların Tasarım Kuralları ve Performans Çıktıları” başlıklı sunumu ilgiyle karşılandı. 

AS/RS GİYDİRME DONUK DEPO TEMEL BİLEŞENLERİ

Sunumuna AS/RS Giydirme Donuk Depo Temel Bileşenlerini anlatarak başlayan Yıldız, donuk depo dizayn ederken raf sisteminde dikkat edilmesi gereken hususlara değindi. Yıldız, raf sistemini oluşturan çelik elemanların kalitesi; koridor üstüne yerleştirilen profil yardımı ile dengelerini koruyarak zemine yerleştirilen ray üzerinde X yönündeki hareketlerini güvenli bir şekilde gerçekleştiren stacker crane robotun özellikleri; konveyör, shuttle vb. ekipmanların önemi ve özellikleri hakkında bilgiler paylaştı.

Sunumuna otomasyon sistemi ve alt parçalarına ilişkin bilgiler vererek devam eden Yıldız, kumanda panolarının ısı kontrollü olması gerektiğine dikkat çekmesinin yanı sıra “Mesafe ölçüm sensörleri, cisim algılama sensörleri, konum kontrolü sensörleri, optik veri aktarma sensörleri gibi tüm ölçüm ve algılama cihazlarında -20 dereceye dayanıklı modeller seçilmelidir. Bunun yanında, kapı girişi gibi buğulanma olabilecek alanlarda kullanılan sensörler, ayrıca ısıtma takviyesi yapılarak olumsuz riskler de ortadan kaldırılmalıdır.” dedi. 

Betonarme temeli ve yalıtımı hakkında verdiği bilgilerle sunumuna devam eden Yıldız, soğuk depoların panel özelliklerine de değindi. “Donuk depolarda istenen ortam sıcaklığının sağlanabilmesi için mevcut yapının (odanın) hazır yalıtım panelleri (sandviç panel) ile kaplanması gerekmektedir.” diyen Yıldız, “Bu paneller tipik olarak merkezi bir yalıtım göbeğine sahip iki harici metal katmana sahip olup arasında PIR/PUR gibi mevcut çeşitli kimyasal yalıtım dolgu malzemeleri bulunmaktadır. Bu çok katmanlı yapı sayesinde, yalıtım paneli, dış ortam ve iç ortam arasındaki ısı iletimini minimuma indirerek istenen yalıtımı en iyi şekilde sağlamaktadır. Bu paneller ayrıca basit ve sağlam montajı kolaylaştırmak için benzersiz bir birleştirme sistemi içerir. Başlıca işlevleri olağanüstü ısı yalıtımı sunarak iç mekanların soğuk kalmasını ve dış ısının dışarıda tutulmasını sağlamaktır. Bunların etkinliği, gıda depolama ve işleme, ilaç ve diğerleri dahil olmak üzere sıcaklık kontrollü ortamlar gerektiren sektörler için çok önemlidir. Tutarlı iç sıcaklıkları koruyan bu paneller, enerji tasarrufuna önemli ölçüde katkıda bulunur ve depolanan ürünlerin kalitesinin ve ömrünün korunmasına yardımcı olur.” dedi.

Son olarak AS/RS giydirme donuk depoların performans çıktıları hakkında bilgilendirme sağlayan Tunçer, soruları alarak konuşmasını sonlandırdı.