Endüstri 4.0 Uygulamaları

“Dijitalleşme Geleceğe Hazırlanmak için Kritik Bir Öneme Sahip”

MAPA Genel Müdür Yardımcısı Birol Büyüksivri, Dijitalleşen Sanayicilerden Tecrübe Paylaşımları programına konuk oldu.

1970’te İstanbul’da kurulduğu günden bu yana Türkiye otomotiv sektörüne orijinal yedek parça üreticisi olarak hizmet veren, Türkiye’nin endüstriyel gelişimine paralel yaptığı yatırımlar sayesinde; komple fren sistemleri ve debriyaj setleri ile birçok otomotiv parçasının ilk yerli üreticisi olan MAPA Genel Müdür Yardımcısı Birol Büyüksivri, Doruk Yönetim Kurulu Üyesi Aylin T. Özden ve ProManage İş Mükemmelliği Direktörü Murat Uruş'un hazırlayıp sunduğu Dijitalleşen Sanayicilerden Tecrübe Paylaşımları programına konuk oldu.

“DİJİTALLEŞME GELECEĞE HAZIRLANMAK İÇİN DE KRİTİK BİR ÖNEME SAHİP”

Uzun yıllardır üretim operasyonlarını IoT altyapısına dayalı dijital araçlar ile anlık ve gerçek zamanlı olarak yöneten ve akıllı fabrika uygulamalarını kullanan MAPA'nın dijitalleşme yolculuğunun ele alındığı programda değerli bilgiler aktaran Büyüksivri, kurumsal şirketler için dijitalleşmenin çok kritik öneme sahip olduğunu belirterek, "Kurumsal şirketler için dijitalleşme sadece günümüzün rekabetçi pazarında ayakta kalmak için değil, aynı zamanda geleceğe hazırlanmak için de kritik bir öneme sahip. Sürdürülebilirliğin temel ön koşullarından bir tanesi.” dedi.

Büyüksivri, MAPA'nın dijitalleşme yolculuğunu ise şu sözlerle anlattı: “MAPA’nın dijitalleşme yolculuğu hem çok öncelere hem de ciddi bir vizyona dayanıyor. Kurucumuz Yüksek Mühendis Sayın Keskin Keser, dijitalleşme konusunda şirketin ihtiyaçlarının önünde bir vizyon ortaya koymuş. 20 yılı aşkın süredir SAP ve ERP sistemleri kullanıyoruz. Sahada dijital operasyon yönetimine dair yatırımlar da çok eski. O dönemden beri bu kapsamda yapılan yatırımlar şirketin hep gelecek açılımlarına izin verecek ölçekler düşünülerek yapılmış. Hala da bilgi sistemleri projeleri, tüm stratejik projelerimizin pivot pozisyonunda yer alıyor. Onsuz düşünülemiyor; önce dijitalleşmeye önem veriliyor.”

“27-28 dakika olan kalıp değişim süreleri 15 dakikalara kadar düştü.”

Yaptıkları ProManage yatırımı ile üretim süreçlerindeki kayıpları daha iyi tespit edebildiklerini ifade eden Büyüksivri, “Üretim hattındaki makinelerde 27-28 dakika olan kalıp değişim sürelerimizi 15 dakikalara kadar düşürdük” dedi.

“İşi ne kadar manuel yaparsanız hata yapma riski o kadar yüksek oluyor”

MAPA olarak kendilerinin sahada dijitalleşmelerini tetikleyen konulardan birinin veri toplama, analiz etme ve raporlama süreçlerindeki verimsizlik olduğunu söyleyen Büyüksivri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir işi ne kadar manuel yaparsanız hata yapma riski o kadar yüksek oluyor. Hal böyle olunca her bilginin işlenmesinde ve kullanılmasında ayrı ayrı hata ihtimali ortaya çıkıyor. Hem verinin işlenerek dataya dönüşmesi hem de bu dataların analiz edilerek karara dönmesi yolculuğu da çok uzun. Yani hızlı bir reaksiyon göstermeniz gereken bir durum söz konusu olduğu zaman ciddi bir zaman kaybı söz konusu oluyor. Bu nedenlerden ötürü dijitalleşmeye yatırım yapılmasına karar verildi.”

“ŞİRKETLERDE PERFORMANS KÜLTÜRÜNE GEÇİŞ MÜMKÜN OLUYOR”

Dijitalleşme yatırımlarının şirket kültürüne olan büyük katkılarından bahseden Büyüksivri, “Bu sistemler sayesinde şirketlerde bahanelerin konuşulması yerine performans arttırma operasyonlarının yapılmasına büyük katkı sağlıyor” dedi.

“ProManage Üretim süreçleri için büyük bir avantaj sağlıyor”

ProManage’ın şirketlerindeki süreçlere sağladığı büyük avantajlara değinen Büyüksivri, sözlerini şöyle sonlandırdı: “ProManage, bizim gibi kapsamlı adımları olan üretim süreçleri için büyük bir avantaj sağlıyor. Bu aynı zamanda geniş üretim gamı olan üretim şirketleri için de son derece kritik diye düşünüyorum.”