Enerjisini Üreten Fabrikalar

DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİNDE POTANSİYEL ALANLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) deniz üstü rüzgar enerjisinden sorumlu başkan yardımcısı Ufuk Yaman: “Türkiye'de deniz üstü rüzgar enerjisine yönelik çalışmalar Ege ve Marmara'da yoğunlaşıyor. Üç bölge için rüzgar potansiyel alanlarını belirleme, ekipman üretimi ve liman noktalarıyla ilgili fizibilite çalışmaları hızlanıyor.” 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) deniz üstü rüzgar enerjisinden sorumlu başkan yardımcısı Ufuk Yaman, Türkiye’nin potansiyeline dair açıklamalarda bulundu. Türkiye'de mevcut teknoloji dikkate alındığı zaman deniz üstünde 40 GW’tan fazla rüzgar enerjisi potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Yaman, Türkiye’nin bu alandaki somut projelerin kalkınma ajansları tarafından yürütüldüğünü söyledi. Yaman, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Tüm denizler değerlendiriliyor ancak Ege ve Marmara bölgesi birçok açıdan avantajlı görünüyor. Bu kapsamda İzmir Çandarlı'da Rüzgar Endüstri İhtisas Bölgesi ve Lojistik Merkezi, Tuzla ve Yalova Deniz Üstü Rüzgar Türbin, Platform ve Aksam Üretim Merkezi, Çanakkale ve Balıkesir'de TR22 Bölgesi Deniz Üstü Rüzgar Santrali Alanları ve Limanı gibi projeler değerlendiriliyor.” 

"RÜZGARDA POWER-TO-X KONSEPTİNİ GÜNDEME GETİRMELİYİZ"

Yaman, dünya genelinde karasal türbinlerin kapasitesinin bu yıl itibarıyla 7 megavata, deniz üstü santrallerinde ise 15 megavata ulaştığını belirterek, mevcut teknolojilerle 20 megavat kapasiteli türbinlerin tasarım ve prototip çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Türkiye'de rüzgar kurulu gücünün deniz üstü ve karasal toplamının 30 gigavat olarak hedeflendiği yakın bir gelecekte şebeke işletmecisi Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) kurulu güç dahil 37 gigavat kapasiteyi karasal rüzgar santralleri için ayırdığını vurgulayan Yaman, gelişen teknoloji ve enerjideki farklı ihtiyaçlar için farklı modellerin alt yapı ve politikalarda kullanılabileceğini ifade etti. (AA)